Ingen matglade ser fram til januar.

Da er spaltene fulle av slankeoppskrifter. Julefettet skal trimmes bort. Etter at matfolket har dominert bildet fullstendig i desember, med kraftig, solid julemat og snop i lange baner er det nå helsefolket som tar over.

Og hva er det de anbefaler nå vinterkulda for alvor setter inn?

Salat.

Gradestokken forteller deg at det er dumt å gå uten lue. Du vil ha på raggsokker og fyr i peisen. Og salat...?

Ærlig talt.

Det virker naturstridig. Kroppen skriker etter varme, gode, kraftige supper! Vinteren krever indiske krydder! Marokkansk mat med dype, aromaer som omslutter deg med all sin aromatiske magi og trøst.

Salat, du lissom?

Det vriene spørsmålet er: Skal man lytte til kroppen?

Jeg har en kompis som er opptatt av det. Hver gang det er fotballkamp jekker han seg en øl, og sier (nettopp) megetsigende: - Det er viktig å lytte til kroppen.

 

På høyre skulder sitter den livsglade bohemen og hvisker til meg: - Selvsagt skal du jekke deg en øl!

Den fornuftige jåla som sitter på den andre skulderen sier: - Tenk på bikinisesongen, lag deg en salat!

Bohemen svarer: Du har da vel ikke tenkt å gå i bikini...?

 

Sånn holder de på.

Det ender som regel opp med en passelig gyllen middelvei. En dag kan det til og med hende at jeg spiser en salat til middag.

Men, det blir jo aldri en vane. Jeg kan ikke leve sånn. Ikke tror jeg det er spesielt sunt heller.

 

Det er ikke godt vite hva som er sunt. Men, å spise grønnsaker er det ingen eksperter som fraråder. Og de aller fleste har heller ikke vondt av å kutte litt tilbake på kaloriene.

 

En "salat" som jeg liker å lage som snacks er denne: Skjær tomater i skiver og legg i en bolle. Knus hvitløk, bland med en halv spiseskje olivenolje og vend det inn samme med tomatene. Legg dem på et fat og strø på oregano - tørket funker like bra som frisk.

Den underlige grønnkålen kan også være en slik snack. Vend grønnkålblader med ørlite olje og bak i ovnen i omtrent ti minutter, til det er (nesten så) sprøtt som potetgull.

Nedenfor har jeg funnet fram til noen oppskrifter jeg synes kler januar godt. Det er to varme retter, pannekaker og (javel, da) to salater.

Felles for rettene er at de er i tråd med rådene fra helsefolket.

For meg kan mat aldri bli utelukkende "kosthold". Men, jeg spiser mer enn gjerne kikerter, linser og grove vafler - så lenge det er digg.

Og denne maten er smakfull. Så derfor:

Her er maten du med god samvittighet kan kose deg med!

Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Linsesuppe

Dette er en vegetarisk linsesuppe du kommer til å like!

Til 3 porsjoner:

1 stk løk, finhakket

2 krm spisskum

2 krm korianderfrø

2 fedd hvitløk

2 stk gulrøtter, finhakket

2 stk selleristenger, finhakket

1 l vann

2,5 dl linser, røde

1 krm chilipulver

1 ts spisskum, malt

1 ts paprikapulver

1 ts gurkemeie

1 stk laurbærblad

3 ss grønnsaksbuljong

salt

Høyde (px): Bredde (px):

Grove vafler

Disse vaflene er så sunne at de kan puttes i ungenes matboks

Ingredienser:

2 dl havregryn

5 dl Sammaltrug

1 ts bakepulver

3 ss rapsolje

8,5 dl lettmelk

Putt gjerne i:

1 stk egg(eller to)

1 stk Stor, revetgulrot

Høyde (px): Bredde (px):
Anne Elisabeth Næss

Ruccolasalat med honningmelon og chili

Sunnere salat enn den her skal du lete lenge etter. Chilien blir overraskende god med melon. Må prøves...

Ingredienser:

1 stk honningmelon

1 stk chili

1 pk ruccola

1 stk lime

Høyde (px): Bredde (px):
Anne Elisabeth Næss

Salat med sellerirot og mango

Denne salaten er og blir Christopher Sjuves yndlingssalat. Helt sjef.

Ingredienser:

0,5 stk sellerirot

12 stk aspargesbønner

1 stk mango

12 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

1 ts sennep

1 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!