Den store dessertutfordringen

Det er ikke mange som klarer å lage croquembouche. Eller å uttale, for den sakens skyld.

Sist oppdatert

Noen kvelder fortjener et skikkelig punktum. En finale.

Et fyrverkeri av en presentasjon. Nyttårsaften er en slik kveld. Og croquembouche er denne kvelden desserten verdig - og omvendt. De er skapt for hverandre, skulle man tro.

Den tårner opp, majestetisk, innbydende og imponerende. Det er profiteroller (vannbakkels) som stables oppå hverandre og holdes sammen av sukker.

Alle som en er de (tradisjonelt) fylt med vaniljekrem. Her er det selsagt enkelt å variere. Å vende smeltet sjokolade inn i vaniljekremen er bare ett av mange drømmescenarier.

Det vanskelig med croquembouche

C-momentet er sukkerpynten. Her gjelder det å være tålmodig: Bland sammen like deler vann og sukker og la det koke til det får gyllen farge. Først når det har kjølt seg ned og begynner å bli seigt, kan du begynne å lage trådene.

i videoen bruker jeg en ildfast form som er kledd med bakepapir (litt olje i bunnen, så klistrer bakepapirer seg fast).

Ta en god titt på videon og gi deg i kast med den aller kuleste nyttårsdesserten!

Erik Hannemann

Croquembouche

Dette er vanskelig dessert. Men, du klarer det sikkert!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

8 stk Egg

4 dl Vann

200 g Smør

4 dl Hvetemel

1 ts Salt

1 stk Vaniljestang

5 dl Melk

5 stk Eggeplomme

1 dl Sukker

2 ss Maisenna

2 dl Kremfløte

3 dl Sukker

3 dl Vann

Denne saken ble første gang publisert 30/12 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også