EKSPERTENE: (fra v.) Sebastian Myhre, Christopher Sjuve og Victor Ramos. FOTO: Erik Hannemann

Om testen

Utvalg og kriterier

Kjøttet i testen er alt vi fant av urøkt pinnekjøtt i vår butikkrunde i Oslo 30. november. Kjøttet er handlet inn på Meny, Rimi, Rema 1000, Coop Mega, Kiwi og Spar.

Testpanel

Victor Ramos, kjøkkensjef fra ISS. Styrer storkjøkkenet i Egmont-bygget i Nydalen.

Sebastian Myhre, kokk.  

Christopher Sjuve, matredaktør Klikk.no. Kjent fra flere tv-programmer og aktuell med boka "Alt blir bedre med bacon".

Testmetode

Kjøttet er vannet ut den tiden som er angitt på pakkene. Det varierer fra 6 til 30 timer. Det er byttet vann underveis der dette er anbefalt. Kjøttet er dampet i 2,5-3 timer.

Kjøttet er anonymisert i testen - ingen vet hvilket kjøtt de har smakt på. Kjøttet er smakt uten tilbehør - vann og brød har vært tilgjengelig for å nøytralisere og slukke tørsten. Tre og tre typer kjøtt er smakt samtidig - smaksnotatene underveis er sammenfattet i testresultatet.

- Denne kan brukes som våpen!

Det gikk hardt utover enkelte kjøttstykker da vår eminente trio av pinnekjøttsmakere gyvet løs på årets utvalg av urøkt pinnekjøtt.

Trioen: Klikks egen matredaktør og rykende aktuell baconbokforfatter Christopher Sjuve, kjøkkensjef i ISS, Victor Ramos og gourmetkokk Sebastian Myhre, også kjent fra TV2-serien " Fingrene av fatet", i liket med Sjuve.

For salt!

Hele 15 typer har vært under lupen i denne testen. Vi trålet alle de store butikkene mandag morgen og tok med oss alt vi fant av urøkt pinnekjøtt.

- Det er en prøvelse å smake på så mye så salt mat uten verken øl eller rotmos.

Det kunne Sebastian Myhre konstatere et stykke ut i testen. Saltsmaken ble et gjennomgangstema.

Selv om vi vannet ut og tilberedte kjøttet helt etter instruksjonene på pakkene, er det overveiende inntrykket at for mye av kjøttet er for salt. 

Ujevne stykker

Smakingen er utfordrende også fordi det er ujevne stykker i de fleste pakkene. Her er Smedstuen Gård et åpenbart unntak - stykkene i disse pakkene var jevnere, og større, enn i de andre pakkene.

- Det er ikke så lett å få både de kjøttfulle stykkene og de lange pinnene med lite kjøtt saftige samtidig, sier Sjuve.

Testen viser at pris og emballasje ikke gir en pålitelig pekepinn på kvaliteten på pinnekjøttet.

Etter mye om og men falt juryen ned på Henriettes Naturell Pinnekjøtt som det beste i testen. "Kjempegod smak", "lett å like". Spekeloftet, Coop urøkt og Smedstuen Gård får også gode karakterer. 

Små og store

- Det sitter mer fett og mer smak i de lange pinnene, enn de kjøttfulle endene på stykkene. Litt omvendt av vanlig tankegang. De store stykkene er ytrefileten, sier Sjuve.

Derfor kan det være smart å se etter pinnekjøtt med lange stykker, men som ikke er helt strippet for kjøtt. 

Oppskrifter med pinnekjøtt

Vi har selvsagt den helt klassiske oppskriften på pinnekjøtt på Klikk.no - den finner du her

Dersom du har lyst til å lage en rett med pinnekjøtt før jul som ikke minner for mye om julemiddagen kan du sjekke ut denne supre gryta med pinnekjøtt.

Å lage pinnekjøttet selv, fra bunnen, er faktisk ikke vrient. Det handler om å salte og tørke - du får detaljene her.

Prisene oppgitt under er kilopris.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!