Vi har blitt så glad i dem at vi kaller dem frukter. Rotfrukter.

En større kjærlighetserklæring til det underjordiske opplever vi sjelden.

De lever et liv blant blant mark og jord. De ser aldri solens gnistrende lys. Røttene er tjenere til de der oppe. De er per definisjon underklassen hvis menneskelige parallell er gruvarbeiderne.

De jobber for harde livet for å bringe liv, lys og glede for alle der oppe.

De er slaver for gresset på gulroten. For potetens giftige blader. Kålrotens stengler (som ingen kan huske å ha sett på årevis).

Så, det skulle bare mangler at vi ikke setter pris på disse hardtarbeidende, energisamlende arbeiderne.

Og vi kan undre oss til evig tid: Hvordan makter de å bli så søte? Ja, sågar så søte at vi føler det naturlig å kalle dem frukter.

 

Rotfrukter, hvem er dere?

Kongen av de underjordiske er gulrot. Og dronninga er poteten.

Lista over de vanligste rotfruktene er:

 

 

Det er ingen glassklar definisjon på rotfrukter. Aller mest handler det om røtter som er store nok og som er praktisk som mat. Foruten om denne uformelle lista har våre de nordiske rotfruktene noen eksotiske kusiner i søtpotet, kassava og yams.

 

Oppskrifter med rotfrukter

Rotfruktene er anvendelige. De dukker opp i alle slags retter. Pasta, supper, stekte, kokte, bakte...

De kule er at de funker veldig bra sammen også. Å fylle en ildfast form med rotfrukter, litt havsalt og en skvett olje er noe av det enkleste og beste du kan gjør for middagen din. Ekstra godt blir dette sammen med hvitløk, synes jeg. Oppskriften nedenfor er også iblandet litt friske urter og sitrus (lime og sitron).

Å glasere rotfrukter er også en god ide. I oppskriften nedenfor danser rotfruktene på samme fat som dampet torsk og en nydelig og klassisk, lys saus.

 

Når du først har fylt et "trau" med rotgrønnsaker er det jo veldig fristende å legge noen gode pølser på toppen. Vossakorv er et alternativ.

Du får også en spennende oppskrift med kylling, rotfrukter og appelsinsmaker.

Sjekk også oppskriften med fetaost.

 

Den utmerkede Bent Stiansen står for en klassisk og fin svinenakke som danderes med fløtegratinerte poteter og stekte rotfrukter.

Vossakorv med rotgrønnsaker

Vossakorv er en grov julepølse med masse smak. Rotgrønnsaker smaksatt med honning passer ypperlig til denne julepølsa. Lag mye, for dette kommer til å gå ned på høykant.

Til 4 porsjoner:

800 g vossakorv

4 ss smør, til steking

300 g poteter

150 g gulrøtter

150 g kålrot

150 g persillerot

1 ss honning

0,5 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Kyllinglår med rotgrønnsaker i appelsinsaus

Her er det mye og god smak. For litt ekstra spicy saus kan du tilsette litt grønn karripasta i sausen.

Til 4 porsjoner:

6 stk kyllinglår

0,5 stk kålrot

3 stk gulrøtter

0,5 stk sellerirot

2,5 dl appelsinjuice

0,5 dl vann

0,5 dl soyasaus

2 ss smør

salt og pepper

finhakket persille eller timian

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Bakte rotgrønnsaker med feta og hvitløk

Til 4 porsjoner:

8 stk poteter

10 fedd hvitløk

2 stk gulrot

1 stk sellerirot

1 ss smør

1 gl fetaost

1 ts salt

0,5 ts hvit pepper

2 ts oregano

3 dl matfløte

1 bt persille

brød

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Dampet torsk med glaserte rotgrønnsaker og lys saus

Glasere rotgrønnsaker er godt og enkelt.

Til 4 porsjoner:

800 g torskefilet/torskeloins

0,5 l vann

50 g salt

Glaserte grønnsaker

3 stk gulrot

2 skiver sellerirot

1 dl vann

1 ss smør

0,5 stk appelsin, saft og revet skall

Lys saus

2 stk sjalottløk

1 ss smør

1 dl tørrhvitvin(ev. eplejuice/eplemost + sitronsaft)

3 dl kraft(ev. lys buljong, ikke for salt)

2 dl matfløte ellercrème fraîche

salt

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Langtidsbakt svinenakke med urter, rotfrukter og fløtegratinerte poteter

Stiansen inviterer til fest! Her kommer langtidsbakt svinenakke som krever litt innsats som du får mye igjen for.

Til 4 porsjoner:

Kjøttet

2 kg svinenakke uten ben

1,5 skiver salt

2 ss grovknustpepper

2 ss hakketrosmarin

2 ss hakkettimian

3 stk hvitløkfedd, hakket

2 stk tomat

1 dl olivenolje

3 dl hvitvin

Ristede rotfrukter

4 stk gulrøtter

1 stk sellerirot

0,5 stk kålrot

4 stk persillerøtter

50 g smør

0,5 dl olivenolje

1 dl persille, strimlet

salt og pepper

Fløtegratinerte poteter

1,6 kg poteter

2 stk løk, finhakket

3 stk hvitløkfedd, hvitløk

4 dl fløte

2 dl melk

1,5 ss salt

1,5 ss hvit pepper, malt

100 g gulost, revet

Høyde (px): Bredde (px):
Panopticon

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Å bake grønnsaker i ovnen er en smart måte å lage grønnsaker på.

Til 4 porsjoner:

6 stk poteter

2 skiver sellerirot

2 skiver kålrot

2 stk gulrot

1 stk pastinakk

2 stk jordskokk(kan sløyfes)

1 stk søtpotet

2 stk stangselleri

6 stk sjalottløk

2 fedd kinesiskhvitløk(ev 2x så mange vanlige fedd)

1 stk lime

timian

salvie/oregano

estragon

2 dl olivenolje, extra virgin

1 stk sitron, saften av den

salt

pepper, sort og nykvernet

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!