En sandwich kan være et helt, lite eventyr.

Det må bare gjøres med litt omtanke, litt kløkt og en ovn.

Ja, for vi blir raskt enige om at en varm sandwich er bedre enn en kald. Det trenger vi ikke bruke tid på å diskutere.

Frankrikes nasjonalsandwich fra 1910, croque monsieur er også varm. Skal du ha deg en bocadillo i Spania, med ost og skinke, vil du også helst at den er varm, ikke sant?

Jo.

 

Hva smører man på?

Vi begynner med understellet. Vil du at resultatet skal ligne veldig på pizza? Da smører du på litt tomatpure, ketchup, moste, soltørkede tomater eller en blanding av disse - og gjerne litt olje.

Jeg spiser pizza ofte nok som det er. Forandring fryder. Jeg liker å bruke pesto.

Her er noen andre forslag:

 

  • Sennep
  • majones
  • aioli
  • moste, grillede/syltete paprika
  • karripasta
  • hvitløksmør
  • aivar

 

Osten

Det meste av gule oster er fine å bruke. Gräddost funker ikke, den smelter helt bort. Jarlsberg er godt egnet til smelting (men, ikke alle like glade i smaken). Mozzarella, bøffelosten, er laget for dette, men noen synes det smaker for lite.

Det svenskene kaller "husholdsost" funker bra - altså de mest ordinære ostene som befinner seg i samtlige norske kjøleskap til enhver tid.

Skal du jåle deg til, bruk gjerne gruyere (jeg liker noen ganger å ostejåle).

 

Kjøttet

Kokt skinke er det kjedeligste. Men det mest sannsynlig det du finner i kjøleskapet. Det duger, selv om norske, spanske og italienske spekeskinker er mye bedre.

Nevnte jeg at bacon funker...?

 

Et viktig element

Det er lett å glemme at ovnen har et grillelement. Men, det blir jeg mer og mer glad i. Når du skal lage kebab, for eksempel. Det blir hysterisk varmt, så det gjelder å følge med. Jeg har mange brente sandwicher på samvittigheten. Ikke forlat posten. Følg med hele tiden. Dette går lynraskt!

 

Oppsummeringsvis:

  • En sandwich er best varm
  • Bruk god ost
  • Bruk god skinke
  • Bruk noe godt å smøre brødet med
  • Grillelement er gøy
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!