Denne uka byr vi på røkt fisk, kjøttdeig og makaroni, sunn hverdagsburger og (for de som får tak i): Kokte oksekjaker.

Her er ukens ukemeny!

 

 

 

Mandag: Den enkleste, kule hverdagsmaten

Denne enkle retten innebærer nesten ikke matlaging. Du trenger bare å koke egg. Og resten går nærmest av seg selv.

I de siste har jeg fått øynene opp for "kippers" på boks. Funker for meg, selv om jeg foretrekker de ferske i fiskedisken.

 

Tirsdag: Torsk med godt følge

Ideen er like enkel som den er god: Først dypper du torskestykkene (tenk tykke, deilige stykker) i sennep, og så i hakkede, friske urter. Nå er den klar til å bakes.

Server det hele med deilig couscous.

 

Onsdag: Kjøttdeig og makaroni i god form

Dette er dagen du skal steke kjøttdeig, koke makaroni og lage hvit saus - og hele alt sammen i en ildfast form med masse, deilig ost på toppen. OK?

 

Torsdag: Sunn hverdagsburger

Det heter fiskeburger. Men, egentlig er ikke annet enn fiskekaker som klemmes mellom to hamburgerbrød, påsmurt litt dressing (aioli) og noen grønnsaker. En gnistrende fin hverdagsmiddag!

 

Fredag: Se for en vingård...

Den franske klassikeren som aldri vil gå av moten. Det handler om å koke en kylling (opprinnelig en hane) i en flaske vin sammen med bacon og grønnsaker. Du ser det for deg, hele scenen på en fransk vingård, hvor fuglen ribbes, hakkes og dumpes i gryta og bonden som åpner vinen og tømmer hele flasken, så nær som et lite glass til seg selv.

Prøv å få den følelsen når du lager coq au vin.

 

Lørdag: Det beste kjøttet i en gryte

Lørdag er en velsignet matdag. Du har nemlig tid til å koke oksekjaker lenge. Får du ikke tak i oksekjaker, så oksehaler en fin erstatning. Annet billig storfekjøtt er også fint.

Målet er å skape nydelig, mørt kjøtt i en herlig, tomatisert saus. Skikkelig lørdagskos.

 

Søndag: Grateng med tre triks

Denne uka er en fabelaktig fiskegrateng som setter punktum. Det er mange ting som gjør denne så god: Det er sopp i den, det er omtrent en tredjedel røkt fisk og dessuten lages den med potetmos.

Ha en smakfull uke!

 

 

Mandag:

Erik Hannemann

Egg og røkt fisk

Middag på 20 minutter med egg og røkt fisk. Ja, det er rask mat.

Til 4 porsjoner:

3 stk egg

2 stk peppermakrell

1 bokser artisjokkhjerte(eller 4 ferske)

2 ss kapers

Dressing

1 dl olivenolje

1 ss dijonsennep

2 ss sitronsaft

1 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):

Tirsdag:

Torsk med urter og couscous

Til 4 porsjoner:

700 g torskefilet

2 ts dijonsennep

1 ts salt

pepper, kvernet

1 kvast timian

1 neve basilikum

Couscous

2 stk gulrøtter

1 stk vårløk

1 ss olivenolje

0,5 ts salt

pepper, kvernet

4 dl couscous

4 dl vann

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Kim Holthe

Makaroniform med kjøttdeig

Velsmakende og lettvint form som gjerne kan gjøres klart kvelden i forveien.

Til 4 porsjoner:

400 g kjøttdeig

2 ss smør

8 dl makaroni

1 stk Fedd med hvitløk

1 ts salt

0,5 ts pepper

Hvit saus:

1 ss smør

1,5 ss hvetemel

5 dl melk

salt og pepper

1 stk purre

1 ss oregano

100 g revet hvitost

1 kvist tomater

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Øystein Westlie

Fiskeburger med hvitløkmajones

Det eneste som er skikkelig viktig når du lager fiskekakene, er at du bruker fersk fisk!

Til 4 porsjoner:

Fiskeburger

0,5 stk rødløk

1 fedd hvitløk

5 kvist persille

25 g smør

1 dl melk

600 g seifilet

1,5 ts salt

1 ss olivenolje

Hvitløkmajones

2 fedd hvitløk

2 stk eggeplomme

2 dl solsikkeolje

1 ss sitronsaft

salt og pepper

Til burgeren

4 stk hamburgerbrød

salatblader

tomat

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Ingredienser:

1 stk kylling (eller høne, hane om du klarer å få tak i)

3 stk løk

3 stk gulrøtter

2 fedd hvitløk

2 stilk stangselleri

3 ss cognac

1 fl hvitvin eller rødvin

4 skiver tykt bacon

2 ss mel

2 stilk timian

2 stk laurbærblad

150 g champignon

10 stk småløk

salt og pepper

olje

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Kokte oksekjaker i tomat

I denne oppskriften kan du bruke crock-pot, men det går fint å lage den i ovnen også.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt

5 stk champignon

1 stk løk

3 ss kjøttbuljong

3 stk tomatboks

4 ss balsamicoeddik

1 dl sorte oliven, stenfrie

1 stk hvitløk

1 kvast rosmarin

2 ss kapers

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Christopher Sjuve

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

Til 6 porsjoner:

100 g kantareller

2 stk purre

Potetmos

1 kg poteter

200 g smør

3 stk eggeplomme

Fisk

200 g røkt kolje, eller blåkveite, uten bein)

400 g laks, uten bein

400 g torsk, uten bein

Hvit saus

35 g smør

35 g hvetemel

2 dl melk

2 dl kremfløte

1 ss estragon, tørket

salt og pepper

3 ss flytende fiskekraft, eller to terninger

4 ss gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!