De beste oppskriftene med epler

De kuleste epleoppskriftene

Det er garantert noen du ikke har hørt om.

Sist oppdatert

Høsten har kommet. Og mens vi riktignok sørger over at sommeringrediensene har forsvinnet, gleder vi oss over friske, sprø og nyhøstede epler. Når vi er forsynt med å spise dem som de er skapt, kanskje med litt mandelsmør (å, det nydelige mandelsmøret!), er det mange andre ting å lage med dem. Noen søte, andre ikke søte.

 

Bakte epler

En lettvint, men elegant måte å servere epler i middagsselskap, er å bake dem hele: Skjær at “hatten”, ta ut kjernen, fyll det med godsaker, gjerne tørket frukt, og sett dem i ovnen. Litt senere har du nydelige, skrukkete epler med mykt skinn som passer utmerket sammen med iskrem.

Du finner denne og alle de andre oppskriftene nedenfor.

 

Havrefrokosten du lager på forhånd

Liker du å trykke “snooze” litt for mye, og har sjelden tid til frokost? Vurder å lage en ukentlig ladning av denne kule eplefrokosten: Enkel, næringsrik og full av eplebiter. Dette er veldig enkelt å ta med seg på vei til jobben.

 

Eplekaker

Det er få ting som får epler til å smake bedre enn en god eplekake. Det er noe med den innsmigrende duften av frukt mot den søte og knasende deigen som er temmelig uimotståelig. Det franske repertoaret bugner av eplekaker i alle fasonger, enten du vil bake eplene under deigen, som i Tarte tatin, eller over deigen, som i denne nydelige pistasjkaka.

 

Smuldrepai med eple

Dersom å bake kake høres skremmende ut, er denne enkle smuldredeigen tingen for deg. Alt du trenger å gjøre er å dele eplene i biter og strø over en kjapplaget smuldredeig. Deigen blir sprø i ovnen og danner en flott teksturkontrast til de myke eplene.

Den klassiske smuldredeigen lages med smør, som i denne mango-eple-crumbelen, men du kan også lage den med olje (som i oppskriften nedenfor).

 

Epler og svinestek

Det ville vært synd å begrense eplene til dessertenes rike. For eplenes søtlighet passer utmerket sammen med kjøtt, særlig svinekjøtt. Du kan legge eplebåter sammen med svinesteika, som i denne svinesteika med krydret kål, og løfte smakene enda et hakk.

 

Ha epler i middagssalaten

Et fyldig salat kan spises som lunsj på jobben eller som picnic. I Frankrike  liker vi å bruke linser for å gjøre salatene litt mer mettende. Når man også har i frukt sørger det for at salaten får et lag med sødme. Sjekk ut eple-spisskum-og-linsesalaten nedenfor!

 

Lag eplemos og server med pølser

Franskmennene elsker boudin blanc (hvit pølse) og boudin noir (blodpølse), særlig ved juletider. Til de pølsene serveres det tradisjonelt en kombinasjon av to moser: Luftig potetmos og moste epler. Eplemosen er veldig fort gjort å lage i ei gryte.

Begge kan lages på forhånd og varmes opp ved servering – så middagen er kjapp.

 

Lykke til med årets eplesesong! Oppskriftene finner du nedenfor!

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også