De beste oppskriftene med epler
De kuleste epleoppskriftene
Det er garantert noen du ikke har hørt om.
Høsten har kommet. Og mens vi riktignok sørger over at sommeringrediensene har forsvinnet, gleder vi oss over friske, sprø og nyhøstede epler. Når vi er forsynt med å spise dem som de er skapt, kanskje med litt mandelsmør (å, det nydelige mandelsmøret!), er det mange andre ting å lage med dem. Noen søte, andre ikke søte.
Bakte epler
En lettvint, men elegant måte å servere epler i middagsselskap, er å bake dem hele: Skjær at “hatten”, ta ut kjernen, fyll det med godsaker, gjerne tørket frukt, og sett dem i ovnen. Litt senere har du nydelige, skrukkete epler med mykt skinn som passer utmerket sammen med iskrem.
Du finner denne og alle de andre oppskriftene nedenfor.
Havrefrokosten du lager på forhånd
Liker du å trykke “snooze” litt for mye, og har sjelden tid til frokost? Vurder å lage en ukentlig ladning av denne kule eplefrokosten: Enkel, næringsrik og full av eplebiter. Dette er veldig enkelt å ta med seg på vei til jobben.
Eplekaker
Det er få ting som får epler til å smake bedre enn en god eplekake. Det er noe med den innsmigrende duften av frukt mot den søte og knasende deigen som er temmelig uimotståelig. Det franske repertoaret bugner av eplekaker i alle fasonger, enten du vil bake eplene under deigen, som i Tarte tatin, eller over deigen, som i denne nydelige pistasjkaka.
Smuldrepai med eple
Dersom å bake kake høres skremmende ut, er denne enkle smuldredeigen tingen for deg. Alt du trenger å gjøre er å dele eplene i biter og strø over en kjapplaget smuldredeig. Deigen blir sprø i ovnen og danner en flott teksturkontrast til de myke eplene.
Den klassiske smuldredeigen lages med smør, som i denne mango-eple-crumbelen, men du kan også lage den med olje (som i oppskriften nedenfor).
Epler og svinestek
Det ville vært synd å begrense eplene til dessertenes rike. For eplenes søtlighet passer utmerket sammen med kjøtt, særlig svinekjøtt. Du kan legge eplebåter sammen med svinesteika, som i denne svinesteika med krydret kål, og løfte smakene enda et hakk.
Ha epler i middagssalaten
Et fyldig salat kan spises som lunsj på jobben eller som picnic. I Frankrike liker vi å bruke linser for å gjøre salatene litt mer mettende. Når man også har i frukt sørger det for at salaten får et lag med sødme. Sjekk ut eple-spisskum-og-linsesalaten nedenfor!
Lag eplemos og server med pølser
Franskmennene elsker boudin blanc (hvit pølse) og boudin noir (blodpølse), særlig ved juletider. Til de pølsene serveres det tradisjonelt en kombinasjon av to moser: Luftig potetmos og moste epler. Eplemosen er veldig fort gjort å lage i ei gryte.
Begge kan lages på forhånd og varmes opp ved servering – så middagen er kjapp.
Lykke til med årets eplesesong! Oppskriftene finner du nedenfor!
Til 4 porsjoner
200 g Mel
25 g Brunt sukker
0.5 ts Salt
120 g Smør
1 stk Eggeplomme
75 g Smør
75 g Brunt sukker
0.5 ts Salt
4 stk Eple
Til 6 porsjoner
200 g Linser, grønne
2 stk Sjalottløk
1 stk Buljongterning
1 stk Eple, syrlig
8 stk persilleblader
200 g Tofu
2 ts Spisskum, frø
1 ts Hvitløkpulver
1 ss Olivenolje
1 ss Balsamicoeddik
Havsalt
Pepper, sort og nykvernet
Cayennepepper
2 stk Filodeigflak
Til 4 porsjoner
100 g mel (spelt kan brukes)
100 g korn (havre, spelt, hvete, quinoa, bygg eller en blanding)
100 g Brunt sukker
0.5 ts Salt
0.5 ts Kanel
0.5 ts mangopulver (kan sløyfes)
0.8 dl Olje
1.5 kg Eple
Til 4 porsjoner
1 ss Olivenolje
800 g Svinekjøtt
Havsalt
1 stk Rødkål
2 stk Eple
8 stk Svisker, stenfrie
4 fedd Hvitløk
Korianderfrø
Muskat
Ingefær, malt
Kanel, malt
Nellik, malt
0.5 dl Rødvin
Pepper, sort og nykvernet
Til 4 porsjoner
4 stk Eple
1 klype Salt
Bakte epler med sukker og kanel
Bakte epler med sukker, kanel og rosiner tar en time i ovnen, men er veldig enkelt å lage.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
6 stk Eple
6 ss Brunt sukker
6 ss Smør
1 neve Rosiner
1 neve Mandler
Vaniljeis
marsipankonfekt, eventuelt
Eplefrokost
Denne kan du lage og ha til frokost. Du kan til og med ta den med i farta!
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
250 g Havregryn
100 g Brunt sukker
100 g Rosiner
40 g Nøtter
1 ts Kanel
1 stk Eple
2 stk Egg
8 dl Melk
1 ts Vaniljeekstrakt
Eplekake med pistasj
Dette er Clotilde Dusouliers oppskrift på eplekake med pistasj.
Se hele oppskriftenIngredienser:
170 g Hvetemel
85 g Sukker
75 g Smør, romtemperert
35 g Pistasjenøtter
1 dæsj Melk
4 stk Eple
4 ss Crème fraîche
1 dl Pistasjenøtter
2 ss Sukker, brunt
Smuldrekake med mango og eple
Her er Clotilde herlige mango- og eplesmuldrekake. Enklere blir det ikke...
Se hele oppskriftenIngredienser:
5 stk Eple
2 stk Mango
60 g Smør
80 g Sukker
80 g Havregryn
80 g Mandelmasse
Denne saken ble første gang publisert 27/10 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.