Høsten har kommet. Og mens vi riktignok sørger over at sommeringrediensene har forsvinnet, gleder vi oss over friske, sprø og nyhøstede epler. Når vi er forsynt med å spise dem som de er skapt, kanskje med litt mandelsmør (å, det nydelige mandelsmøret!), er det mange andre ting å lage med dem. Noen søte, andre ikke søte.

 

Bakte epler

En lettvint, men elegant måte å servere epler i middagsselskap, er å bake dem hele: Skjær at “hatten”, ta ut kjernen, fyll det med godsaker, gjerne tørket frukt, og sett dem i ovnen. Litt senere har du nydelige, skrukkete epler med mykt skinn som passer utmerket sammen med iskrem.

Du finner denne og alle de andre oppskriftene nedenfor.

 

Havrefrokosten du lager på forhånd

Liker du å trykke “snooze” litt for mye, og har sjelden tid til frokost? Vurder å lage en ukentlig ladning av denne kule eplefrokosten: Enkel, næringsrik og full av eplebiter. Dette er veldig enkelt å ta med seg på vei til jobben.

 

Eplekaker

Det er få ting som får epler til å smake bedre enn en god eplekake. Det er noe med den innsmigrende duften av frukt mot den søte og knasende deigen som er temmelig uimotståelig. Det franske repertoaret bugner av eplekaker i alle fasonger, enten du vil bake eplene under deigen, som i Tarte tatin, eller over deigen, som i denne nydelige pistasjkaka.

 

Smuldrepai med eple

Dersom å bake kake høres skremmende ut, er denne enkle smuldredeigen tingen for deg. Alt du trenger å gjøre er å dele eplene i biter og strø over en kjapplaget smuldredeig. Deigen blir sprø i ovnen og danner en flott teksturkontrast til de myke eplene.

Den klassiske smuldredeigen lages med smør, som i denne mango-eple-crumbelen, men du kan også lage den med olje (som i oppskriften nedenfor).

 

Epler og svinestek

Det ville vært synd å begrense eplene til dessertenes rike. For eplenes søtlighet passer utmerket sammen med kjøtt, særlig svinekjøtt. Du kan legge eplebåter sammen med svinesteika, som i denne svinesteika med krydret kål, og løfte smakene enda et hakk.

 

Ha epler i middagssalaten

Et fyldig salat kan spises som lunsj på jobben eller som picnic. I Frankrike  liker vi å bruke linser for å gjøre salatene litt mer mettende. Når man også har i frukt sørger det for at salaten får et lag med sødme. Sjekk ut eple-spisskum-og-linsesalaten nedenfor!

 

Lag eplemos og server med pølser

Franskmennene elsker boudin blanc (hvit pølse) og boudin noir (blodpølse), særlig ved juletider. Til de pølsene serveres det tradisjonelt en kombinasjon av to moser: Luftig potetmos og moste epler. Eplemosen er veldig fort gjort å lage i ei gryte.

Begge kan lages på forhånd og varmes opp ved servering – så middagen er kjapp.

 

Lykke til med årets eplesesong! Oppskriftene finner du nedenfor!

Clotilde Dusoulier

Tarte tatin

Det er god, kult og ganske så enkelt. Eplekake på sitt aller beste!

Til 4 porsjoner:

Deigen

200 g mel

25 g brunt sukker

0,5 ts salt

120 g smør

1 stk eggeplomme

Eplene

75 g smør

75 g brunt sukker

0,5 ts salt

4 stk eple

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Eple- og linsesalat med spisskum

En salat du neppe har smakt maken til.

Til 6 porsjoner:

200 g linser, grønne

2 stk sjalottløk

1 stk buljongterning

1 stk eple, syrlig

8 stk persilleblader

200 g tofu

Dressing

2 ts spisskum, frø

1 ts hvitløkpulver

1 ss olivenolje

1 ss balsamicoeddik

havsalt

pepper, sort og nykvernet

cayennepepper

2 stk filodeigflak

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Smuldrekake med eple

Du finner neppe en enklere eplekake.

Til 4 porsjoner:

100 g mel (spelt kan brukes)

100 g korn (havre, spelt, hvete, quinoa, bygg eller en blanding)

100 g brunt sukker

0,5 ts salt

0,5 ts kanel

0,5 ts mangopulver (kan sløyfes)

0,8 dl olje

1,5 kg eple

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Svinestek med svisker og epler

Denne svinesteken er enkel å lage.

Til 4 porsjoner:

1 ss olivenolje

800 g svinekjøtt

havsalt

1 stk rødkål

2 stk eple

8 stk svisker, stenfrie

4 fedd hvitløk

korianderfrø

muskat

ingefær, malt

kanel, malt

nellik, malt

0,5 dl rødvin

pepper, sort og nykvernet

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Mos av epler

I Frankrike brukes dette til pølser av ymse slag.

Til 4 porsjoner:

4 stk eple

1 klype salt

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Bakte epler med sukker og kanel

Bakte epler med sukker, kanel og rosiner tar en time i ovnen, men er veldig enkelt å lage.

Til 4 porsjoner:

6 stk eple

6 ss brunt sukker

6 ss smør

1 neve rosiner

1 neve mandler

vaniljeis

marsipankonfekt, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Eplefrokost

Denne kan du lage og ha til frokost. Du kan til og med ta den med i farta!

Til 4 porsjoner:

250 g havregryn

100 g brunt sukker

100 g rosiner

40 g nøtter

1 ts kanel

1 stk eple

2 stk egg

8 dl melk

1 ts vaniljeekstrakt

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Eplekake med pistasj

Dette er Clotilde Dusouliers oppskrift på eplekake med pistasj.

Ingredienser:

170 g hvetemel

85 g uraffinertsukker

75 g smør, romtemperert

35 g paste avpistasjenøtter

1 dæsj melk

4 stk eple

4 ss crème fraîche

1 dl hakkedepistasjenøtter

2 ss sukker, brunt

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Smuldrekake med mango og eple

Her er Clotilde herlige mango- og eplesmuldrekake. Enklere blir det ikke...

Ingredienser:

5 stk eple

2 stk mango

60 g usaltet smør i terninger

80 g uraffinert sukker (brunt sukker)

80 g havregryn (forkokt eller vanlig)

80 g mandelmasse (knuste mandler)

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!