Først: Det er ikke noe galt med fårikål.

Jeg elsker fårikål.

En gang til: Jeg elsker fårikål!

Den originale fårikålen hvor du legger kål og lammekjøtt lagvis og koker i litt vann, salt og pepper er nydelig.

Fårikål er i et celebert selskap av oppskrifter som (mer eller mindre) er hugget i stein. Her finner vi ribbe og bacalao.

Og tilslørte bondepiker.

Jada.

Jeg elsker dere. Vi elsker dere. Frykt ikke. Vi skal aldri forlate dere.

Og så kommer det et MEN.

Men, hadde det ikke vært moro å tukle litt? Bare bittelitt?

Jeg hører jo allerede et rungende nei, og burde forlate prosjektet straks.

Jada.

Men, det samme ble sikkert sagt om de som serverte eplekake opp-ned og skapte en verdenssensasjon også.

Så, her trår jeg bevisst ut i salaten, helt ute på jordet som et annet kålhode.

Jeg foreslår noen endringer på fårikålen.

Det er mest for alle oss som elsker fårikål så mye at vi vil spise det masse i løpet av høsten. Men, da er det fint med litt variasjon.

Litt.

Den nye fårikålen

Jeg gjør tre vågale grep her:

  • Steker kjøttet
  • Har i rotfrukter
  • Har i masse, masse persille

Ja, og så gjør jeg en forenkling. Det skulle man kanskje ikke tenke var nødvendig. Men, jeg har altså i potetene med en gang.

En dødssynd i mange fårikålmiljøer, selvsagt. Men, jeg bruker kokefaste poteter, og de tåler svært godt å kokes i over to timer.

Det er helt ok om du ikke tror meg.

Da kan du la kjøtt og kål koke i to timer først, og så ha i av potetene og rotfruktene og koke til de er møre.

Du velger.

Så kommer det morsomste grepet: Når fårikålen er ferdigkokt tar jeg en øse og noen desiliter i blenderen sammen med en solid bunt med persille.

Og så kjører jeg helt til det blir irrgrønt. Jeg mener skikkelig supergrønt!

Og så heller jeg det tilbake igjen i kjelen.

Effekten er slående. Og morsom.

Jeg måtte for sikkerhetsskyld servere det til moren min. Det gikk ikke upåaktet hen, men jeg fikk omsider godkjent.

Da er det håp for andre også.

Oppskriften på den nye fårikålen finner du nedenfor.

For deg som ønsker en grønn framtid: Lykke til.

Erik Hannemann

Den nye fårikålen

Dette er den nye, moderne fårikålen.

Til 4 porsjoner:

2 kg fårikålkjøtt

250 g poteter, kokfaste

3 stk gulrøtter

1 stk persillerot

1 stk sellerirot

2 ss pepperkorn

salt

persille

1 stk hodekål

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Astrid Hals / matprat.no

Fårikål

Hva er vel høsten uten fårikål? Du finner neppe en mer klassisk oppskrift på fårikål enn denne oppskriften. Lammekjøtt, kål, pepper, poteter og vann er alt som skal til.

Til 4 porsjoner:

1 kg lammekjøtt/fårekjøtt med ben i serveringsbiter (nakke, bog, bryst, nyrestykke)

1 kg hodekål

2 ts salt

4 ts pepperkorn

3 vann

poteter

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!