Denne uka byr på en ny måte å lage omelett på! Du får også anledning til å lære å posjere egg (en gang for alle!) og dessuten kan du allerede i dag begynne å glede deg til snacksefredag.

 

Mandag: Grønn pastamandag

En enkel start på uka er alltid like velkommen. Kjøp ei potte med basilikum, noen pinjekjerner, litt parmesan og olivenolje, så har du nok til å lage en god pesto til hele familien.

Om du vil ha en "rød pesto" kan du blande inn soltørkede tomater (enten i tillegg - eller du kan bytte ut basilikumpotta helt og holdent).

 

Tirsdag: Pyttsan, det er tirsdag

Jeg vokste praktisk talk opp på pytt i panne. Da var det lørdagsmat. Som oftest var det speilegg til, men det litt stiligere å servere med posjerte egg. Ikke gjort det før? Knekk eggene rett ned i oppkokt vann og la dem ligge i (for eksempel) fire minutter. Sjekk videoen her.

 

Onsdag: Hjemmelagde fiskeboller

Fiskeboller er det sikkert mange som tror at er født og oppvokst i en metallboks. Vel, det er dem ikke.

Ikke er det vrient å lage heller - du kjører bare alle ingrediensene sammen i kjøkkenmaskinen og former farsen til boller.

Bollene slipper du ned i vann eller helst fiskebuljong.

Men, du kommer ikke utenom å lage hvit saus - det hører med til fiskeboller. Og bruk gjerne karri!

 

Torsdag: Alle omeletter er ikke som denne

Enkel middag blir det også når omeletten er på bordet! Oppskriften er på en pølseomelett. Og den er hakket mer avansert, fordi den også lages med en hvit saus.

Ha gjerne ost på toppen, sett på grillelementet i ovnen og smelt rett før servering.

Fredag: Snacksefredag

Ha det litt moro med maten!

Denne fredagen dekker vi bordet med litt av hvert. Finn fram noen oliven, litt nøtter og litt skinke.

Lag den morsomme retten med avocado og røkelaks (se video her.) Noen fine lefsebiter med gravlaks og sennep er også godt.

Helt til slutt, rett før servering så kommer disse små, friterte kulene med torsk.

Sånn! Nå ble det skikkelig snacksefredag.

 

Lørdag: Lamekoteletter

Nå er det på tide å feire at høsten har kommet! Og en av de beste måtene å gjøre det på er med lammekjøtt.

I denne oppskriften er det deilige lammekotelletter som serveres med irrgrønn ertepuré og nydelig saus.

Jeg tror jeg vil spise dem med duchessepoteter.

 

Søndag: Den røde gryte

Vi avrunder med en skikkelig gryte. Bacalao er altså den tradisjonen vi fikk i bytte for all klippfisken vi sendte til Sør-Europa.

Klippene å kysten rundt Kristiansund og Ålesund var i gamle dager dekket av saltet fisk som ble tørket. Den var kjekk å frakte siden den ikke veide så mye og dessuten holdt seg svært godt.

Det er slett ikke sikkert at vestlendingene noen gang fikk vite hva de gjorde med fisken. Først i nyere tid har vi også lært oss å lage bacalao. Og det skal vi være glad for. Så godt som det er.

 

Ha en smakfull uke!

 

Mandag:

Erik Hannemann

Pesto

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

Ingredienser:

1 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner

1 potte basilikum

75 g parmesan

0,5 dl olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

 

Tirsdag:

Øystein Westlie

Pytt i panne med posjert egg

Dette er intet mindre enn den perfekte restematen! Og så godt som det er!

Til 4 porsjoner:

4 stk potet, kokt

4 stk gulrøtter, kokt

2 stk sjalottløk

2 ss olivenolje

salt

pepper

4 dl erter, frosne

2 ts eddik

4 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Onsdag:

Erik Hannemann

Fiskeboller

Fiskebollene lager du selv. Med denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

1 kg fiskefilet, gjerne torsk, sei eller annet

1 ss salt

1 ts muskat

pepper

1 ts potetmel

1 stk egg

4 dl melk

1 stk fiskebuljongterninger

vann

Høyde (px): Bredde (px):

Torsdag:

Erik Hannemann

Fyldig omelett med pølse

Dette kan bli middagen din i dag!

Ingredienser:

0,5 stk løk

1 stk pølse

4 stk egg

2 ss smør

2 ss hvetemel

1,5 dl melk

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Fredag:

Erik Hannemann

Forrett med avocado og røkelaks

En enkel forrett, sa du? Ja, her få du en med avocado og røkelaks som du kommer til å bli glad i.

Til 4 porsjoner:

2 stk avocado

2 stk reddik

4 ts kremost

salt og nykvernet pepper

1 dl spirer

4 skiver røkelaks

Høyde (px): Bredde (px):

Lørdag:

Erik Hannemann

Lammekoteletter med nydelig saus og ertepuré

Til 4 porsjoner:

8 stk lammekoteletter

salt og nykvernet pepper

Saus

1 stk hvitløk

1 ss rødvinseddik

1,5 dl olivenolje

1 kvast rosmarin, frisk

1 kvast mynte, frisk

salt og nykvernet pepper

Ertepuré

150 g erter

4 ss creme fraiche

Høyde (px): Bredde (px):

Søndag:

Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!