Oppskrift på Eton Mess

Desserten som fiffen elsker

Hele adelen digger desserten som tar to minutter å lage.

ETON MESS: En klassiker fra England. Desserter blir ikke særlig mye enklere.
ETON MESS: En klassiker fra England. Desserter blir ikke særlig mye enklere. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Hva har 19 britiske statsministre, inkludert nåværende David Cameron til felles?

Jo, de har gått på Eton College. Eton er altså en legendarisk videregående skole utenfor London. Det koster over 100.000 kroner i semesteret. Og det er tre semestere i året. (Eton er dog ikke den dyreste i England.)

Det er åtte elever per lærer. Elevene bor på skolen. Den er bare for gutter. Og elevene er fra 13-18 år.

I tillegg til å lære å bli store statsmenn spiller de også cricket. Og det har de gjort siden 1700-tallet. Og hvert år går kampen mot Harrow School av stabelen med stor ståhei. Dette har de drevet med siden en gang på 1800-tallet.

Og på et eller annen tidspunkt fant man ut at denne begivenheten skulle feires med jordbær, krem og marengs.

I disse kretsene blir det raskt etablert tradisjoner. Desserten ble en del av hele arrangementet. Den fikk navnet Eton Mess.

Så, dersom du skulle havne i heisen med en adelsmann fra England og ikke vet hva du skal snakke om, så prøv: So, how about that Eton Mess, ha?

 

Eton Mess er messy

Første gang jeg hørte om det, trodde jeg det var "Eat and Mess". Det kunne det like gjerne vært.

For, la det ikke være noen tvil: Dette ser ganske messy ut. I alle fall i sin opprinnelige form.

Det er ujevne lag, klæsjet sammen i en eneste stor røre. Bær, krem og knust marengs i vidunderlig forening. Den er så lite stilig og helt i utakt med de velfriserte omgivelsene til de uniformerte skoleguttene. Man skulle tro det var en spøk.

Desserten minner om en knust pavlova. Kontrasten fra den sømmelige og stilfulle auraen som alltid omgir overklassen på de tradisjonsrike kostskolene er himmelropende. Om suppekjøkkenet hadde sitt motstykke i dessertverdenen ville Eton Mess vært selvskreven. Og de inrømmer det selv ved å gi desserten et slikt navn: Det ser ikke rotete og "messy" ut.

Hemmeligheten bak suksessen til Eton Mess er ikke utseende. Nei, men Eton Mess går fort å lage, man trenger ingen evner, ingen oppskrift, ingen presisjon, ingen kostskolebakgrunn - dette kan alle lage.

Kostskolen er for de priviligerte, desserten deres er for alle. En mer uformell dessert kunne ikke komme fra et mer formelt sted.

 

Hvordan lage Eton Mess

Det er i grunnen bare å røre sammen bær, krem og knuste marengs.

I noen varianter finnes det også banan. Den kan enten erstatte bærene helt, eller komme i tillegg.

 

Det er så lett å legge til noe i denne eksplosjonen av en dessert. Her er noen forslag:

 

Eple, pistasj og honning

Bland gjerne yoghurt inn i kremen

Bruk mango og jordbær sammen

Sjokolade og kirsebær er nydelig sammen

 

 

 

 

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også