Ti billige middager
Ti billige middager
Denne maten smaker bedre enn de dyre.
Feriepengene er for lengst brukt opp. Det er dårlig stell. At man ikke lenger går strandrestaurant, er på hytta og koser seg eller lever livet i telt og bobil kan man jo leve med.
Men, når hverdagen kommer med et smell er det likevel en ting man ikke kommer utenom: Maten skal på bordet.
Og det tristeste som finnes er kjedelig og smakløs mat.
Kunsten er å finne fram til mat som er nesten gratis, men likevel er fyldig og smakfull.
For å gjøre det litt enklere er det lurt å styre unna de ingrediensene som koster mest. Og særlig kjøtt.
Grønnsaker er det billigste å spise. Og helt sikkert det sunneste.
Om du ikke klarer å spise vegetarisk er fisk billigere enn både kylling og kjøtt (av storfe og svin). I alle fall om du holder deg til de vanligste fiskeslagene som laks, sei og torsk.
Altså kan din flate lommebok risikere at du finner fram til sunn og god mat.
Billig mat må ikke være kjedelig
Billig mat må slettes ikke være kjip. Det gjelder bare å være litt oppfinnsom og smart.
Veldig mange billige matretter er supper. Å lage en suppe er en utmerket måte å få mye ut av grønnsakene på. En "gratis" middag lages på følgende vis: stek en løk bland, ha i hvitløk, spe med vann og ha i biter av grønnsakene du finner i kjøleskapet ditt. Så krydrer du etter beste evne med det du har.
Nedenfor har jeg samlet ti gode oppskrifter på billige retter.
De to første er med fisk. Først ut er blåskjell. Å lære seg å like blåskjell har du igjen for hele livet - også når du er blakk. Saken er at jeg er så glad i blåskjell at jeg mer enn gjerne spiser det på lønningsdagen!
Det gjelder også den andre fiskeretten. Det er falafel med torsk: Kikerter og torsk (gjerne rester!) kjøres sammen med krydder til en masse som du lager kuler av, vender i egg og noen nøtter før du friterer dem. Jeg elsker å servere dem med verdens beste aioli.
Det er fritt fram for å eksperimentere med dette som utgangspunkt.
En couscous er heller ikke å forakte. Oppskriften nedenfor er i utgangspunktet vegetar, men det er ingenting i veien for å servere den med et stykke stekt laks eller torsk til.
De billigste matrettene
Den aller billigste retten jeg vet om er vichysoisse - altså potetsuppe. Jeg regnet ut at det ikke koster mer enn seks kroner per person. Og det er ikke engang de gode nyhetene; det er nemlig at retter er supergod! Ikke la deg skremme av navnet.
Jeg har også tatt med noen andre supper. Løksuppe (om du dropper madeira...) er den som konkurrerer med å være den billigste. Du blir heller ikke blakk av gulrotsuppe eller linsesuppe.
Pasta, egg og en italiensk overraskelse.
Å gratinere løk i ovnen og servere den med posjerte egg (en hvordan-video) er et helt lite måltid. Og dette en av de jeg tyr til når jeg er alene hjemme.
En cacio e pepe er en av to klassikere fra Italia i denne samlingen. Den første lages ved å koke pasta i lite vann, knuse pepper i stekepanna og la det steke til duftene kommer ut, ha i litt pastavann og smør før du, helt til slutt, rører inn litt finrevet ost. Serveres straks!
Den siste retten har jeg blitt veldig glad i. Den heter panzanella. Retten fra Toscana lages med daggammelt brød, tomater, olivenolje, rødvinseddik og litt basilikumblader. Retten er en av de "perfekte" retter, som mister seg selv om ikke akkurat de opplistede ingrediensene er på plass. Så, ja, du må ha friske basilikumsblader - og de håper du allerede har i vindusposten.
Til slutt tar vi med en smaksbombe fra Nord-Afrika. Det er Shakshouka!
Alle oppskriftene finner du nedenfor. Så håper jeg at tiden fram til neste pengesjekk ikke blir så vond likevel.
Til 2 porsjoner
1 stk Sjalottløk
1 stk Fennikel
1 stk Hvitløksfedd
1 dl Vann
1 dl Fløte
1 ss Hvitvinseddik
400 g Blåskjell
Olivenolje
Torsk som falafel
Å lage torsk som falafel er rett og slett en veldig god ide. Torskekulene kommer du til å bli glad i.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
250 g Kikerter
2 stk Hvitløksfedd
1 ts Spisskum
200 g Torskefilet
2 stk Egg
4 ss Cashewnøtter
Olje til fritering
Salt og nykvernet pepper
6 ss Aioli
Shakshouka
Denne tomatretten er populær i Nord-Afrika og Midtøsten. Den er nært beslektet med den franske ratatouille.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
Olivenolje
200 g Løk, finhakket
1 fedd Hvitløk, hakket
200 g Paprika
1 stk Chili, rød
0.5 ts Havsalt
1 ts Spisskum
1 ts Karve
1 ts Paprikapulver
1 ts Gurkemeie
1 knivsodd Kanel
1 kg Tomat
7 stk Egg
Persille
16 stk Oliven
Pepper
Løk og egg
Billig mat? Jo, da skal du prøve den sjokkerende gode retten med egg og løk. Den får du for en slikk og ingenting.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
3 stk Løk
3 dl Vann
3 ss Smør
1 stk Laurbærblad
150 g Ost
2 stk Egg
Persille
Spagetti med pepper
En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
20 g Salt
1 l Vann
250 g Spagetti
10 stk Pepperkorn
4 ss Smør
2 ss Revet parmesan
Panzanella
Panzanella er den store salaten fra Toscana. Enkelt, godt og veldig billig.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
200 g Brød, daggammelt
10 stk Cherrytomat
0.5 stk Agurk
1 stk Rødløk
Basilikum
2 ss Olivenolje
1 ss Rødvinseddik
Salt
Pepper
Til 2 porsjoner
200 g Linser
1 stk Løk
1 fedd Hvitløk
1 stk Gulrot
10 cm Stangselleri
1 bokser Tomat
Vann
20 cm Chorizopølse
1 stk Buljongterning
Løksuppe
Slik lager du super løksuppe. Ikke let lenger! Du finner ikke bedre løksuppe enn denne.
Se hele oppskriftenIngredienser:
6 stk Løk
1 dl Madeira
1.5 l Vann
stk Buljongterning
100 g Ost
25 g Parmesan
2 stk Loffskive
Salt og pepper
Gulrotsuppe
Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
1 stk Løk
400 g Gulrot
1 stk Buljongterning
2 ss Crème fraîche
Salt og pepper
Potetsuppe vichysoisse
Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
500 g Poteter
0.5 stk Purre
20 g Parmesan
2 ss Kyllingkraft
1 stk Pølse
Salt og nykvernet pepper
Couscous med friske grønnsaker
Denne her havner for på lista over '10 på topp raske middager'. Couscous går nemlig dobbelt så fort som pasta.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
2 stk Sjalottløk
1 stk Hvitløksfedd
4 dl Vann
150 g Aspargesbønner
2 dl Couscous
5 stk Cherrytomat
0.5 stk Paprika
0.5 stk Agurk
1 ts Kumin
1 ts Kanel
0.5 stk Lime
Salt og pepper
Olje til pensling
Denne saken ble første gang publisert 11/08 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.