Solbær er ikke som andre bær.

Buskene er fulle av modne, saftige og mørke bær. Men, noen lar seg overhodet ikke friste.

Solbær er ikke for alle. Solbærene er nemlig noe for seg selv. Tenk hvor lett det er å like jordbær og bringebær. Sånn er det ikke med solbær.

Solbær er acquired taste, som engelskmennene kaller det. Altså en smak man må lære seg å sette pris på. Smaken i solbæret krever en smule tilvenning. I alle fall for noen. Solbæret gir akkurat så mye motstand at det blir interessant. Matentusiaster som elsker å reflektere over smakene som danser i ganen har nok å tygge på, bokstavelig talt, i møtet med solbæret. Vi digger å overvinne utfordringene. Og solbær er ikke bare blåbær, for å si det sånn.

Det er bærenes svar på jazz.

Tenk på de sangene du liker best. Var det ikke slik at det tok litt tid før du ble glad i dem? Det samme fenomenet gjør seg gjeldende i matveien. Selv var jeg temmelig voksen før jeg likte de tingene jeg setter mest pris på i dag; rødvin, øl, oliven og mørk sjokolade for eksempel.

Se på det å like solbær som en fødsel: Prosessen er ikke smertefri, men du kommer til å elske avkommet.

De fleste er enige om at det er verdt innsatsen.

 

Hva passer best med solbær?

Solbær passer med overraskende mange ingredienser. Her er de jeg liker best:

 

  • yoghurt
  • iskrem
  • sjokolade
  • vanilje
  • chevre
  • rips
  • vannmelon
  • brunt sukker
  • honning
  • appelsin
  • rømme
  • mango
  • mynte
  • hasselnøtter
  • mandler
  • aprikos
  • banan
  • blåbær

 

Hva kan du lage med solbær?

Solbæret trives best i dessertavdelingen. Men, det har ikke noe i mot å steppe inn i hovedretter eller frokosten.

Solbær på yoghurt med honning og granola er en ypperlig start på dagen, for eksempel.  Og solbær dukker også opp i noen viltretter - sjekk denne finnbiffen. Og gled deg til du lager denne solbærgløggen.

Men, det er i søtsakene solbæret briljerer. Og det første mange tenker på er solbærsyltetøy (oppskrift nedenfor).

Oppskriften på solbærsmoothien "black beauty" er fabelaktig. Den fungerer like godt til frokost som til dessert.

Nedenfor finner du også oppskriften på solbærkokte pærer og den den fabelaktige bærkaka med de fantastiske fargene.

Husk at du også kan lage god saft av bladene - her leser du hvordan.

Kim Holthe

Solbærsyltetøy

Til 1 porsjon:

1 kg solbær

1,5 dl vann

600 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Solbærkokt pære

Til 4 porsjoner:

4 stk pære

100 g solbær

125 g sukker

1 l vann

1 stk vaniljestang

1 stk kanelstang

appelsin

Ingefæris:

1 stk ingefær

2 dl vann

125 g sukker

1 stk vaniljestang

8 stk eggeplomme

1 l kremfløte

Sabayonnesaus:

200 g melis

8 stk eggeplomme

4 dl hvitvin

appelsin

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!