Ja, du har sett dem. Deilig, gylne og glinsende. Fristende og forførende.

Kyllingspydene du ikke klarer å lage. Det er bare ikke til å holde ut, ikke sant. - Hvordan klare dem å få det til å se sånn ut?, spør du deg selv fortvilet.

Jo, det skal du få vite.

Stikkordene er tålmodighet og marinade.

Skjønt, marinade er det kanskje ikke snakk om. En marinade funker som kjent ikke - det trekker aldri "inn i kjøttet", selv om du har lest det hundre ganger. Men, en "marinade" fungerer utmerket som en penslesaus. Det er det ingen tvil om.

Og en mariande til grillen kan du lage på mange måter. En av de morsomste, og enkleste, er den her: Kjør sammen olje, chili og hvitløk med en stavmikser.

Ferdig.

Den søte hemmeligheten bak en perfekt grillsaus

Men, det er faktisk ikke den sausen som kommer til å gjøre kyllingspydene dine lekre glinsende.

Hemmeligheten her er nemlig sukker.

Jepp.

Det finnes ingenting som er mer effektivt om du ønsker en glinsende og innbydende finish. Under grillingen smelter sukkeret i marinaden (penslesausen). Og dette er glansen.

Problemet med sukkeret er at det er søtt.

Nettopp.

Grillsausen trenger to kamerater

Og det må balanserer for at det ikke skal føles som om du spiser godteri med kyllingsmak. Vi har to kamerater som tar seg av den jobben.

Syre og chili.

Syre kan være så mangt. Sitron og lime, for eksempel. Eddik er det jeg bruker i denne sausen.

Og chili er med på å kamuflere det søte, men også gi et etterlengtet sting.

Du kan lage denne sausen på flere måter. Du kan bruke utgangspunktet jeg har skissert overfor:

 

1 dl olje

1 chili

1 fedd hvitløk

3 ss sukker

3 ss eddik

 

La sukkerert løse seg opp litt før du begynner.

Eller du kan bruke en ferdigkjøpt chilisaus og ha i litt mer sukker og eddik.

Tålmodighet

Resten av oppgaven består stort sett av tålmodighet. Og pensling. Mye pensling.

For å oppnå den glinsende overflaten må du stort sett pensle kontinuerlig under grillingen. Pass på å ikke grille der grillen er på det aller varmeste. Da svir det seg for fort.

Poenget er å svi litt, men ikke for mye.

Ta en titt på videoen og la deg inspirere til å lage gode, fristende kyllingspyd og legg det på en svalende, kremet potetsalat.

Så er det bare å kjenne av #sommerfølelsen kommer.

 

Erik Hannemann

Kyllingspyd på grillen

Her er trikset som får kyllingspydet ditt til å skinne.

Til 4 porsjoner:

3 ss brunt sukker

3 ss rødvinseddik

3 ss chilisaus

1 ss fiskesaus

2 cm ingefær, fersk

2 stk kyllingbryst

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!