OPPSKRIFT MED TORSK

Torsk på nytt

Torskekulene du blir glad i.

TORSK SOM KULER: Slik har du kanskje ikke spist torsk før. I kuleform. Tenk falafel!
TORSK SOM KULER: Slik har du kanskje ikke spist torsk før. I kuleform. Tenk falafel! Foto: FOTO: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Jeg elsker torsk.

Å se fileten flake seg i stekepanna gjør meg like lykkelig hver gang.

Skal torsken bli god må den stekes riktig. Men, med denne oppskriften er det andre regler som gjelder.

Du skal nemlig lage torskekuler.

For å lage det, må vi en omvei. Vi skal til Levanten.

Fakta om falafel

Falafel spises i hele Midtøsten. Ordet falafel betyr (litt forenklet) pepper  og spiller på at det er snakk om små, runde baller. De er langt ifra så små som pepperkorn, men heller på størrelse med små kjøttboller.

Falafel lages av favabønner og kikerter. Kikerter er veldig enkelt å få tak i her til lands, så i oppskriften holder vi oss til dem.

Kikertene (og eventuelt favabønnene) moses og formes til små boller. Bollene blandes vanligvis med ingredienser som hvitløk, persille og spisskum før de friteres.

Falafelen har veldig lange historiske røtter. Kanskje går de tilbake til faraoene i det gamle Egypt. Retten spredte seg ut over hele Levanten. I dag er den som nasjonalrett å regne i Israel.

Veldig ofte serveres den i et pitabrød. Og det er denne som fylles med bollene. Noen ganger kan ordet "falafel" referere til hele pitabrødet.

I dette pitabrødet (eller et annet brød) serveres falafelen gjerne med salat, syltede grønnsaker og ikke sjelden en humus eller en annen tahinisaus.

Falafel er også svært vanlig som meze - altså som en smårett sammen med andre småretter.

Hvordan lage falafel?

I originaloppskriften brukes ikke kokte kikerter. De legges i vann over natten og moses.

Om de kokes først, vil de ikke henge så godt sammen. Heldigvis for alle oss som har problemer med å planlegge (altså bløtlegge), kan vi bruke kikerter på boks, som er kokt. Får du det ikke til å henge sammen, så kan du bare ha i en spiseskje mel.

Og så var det torsken, da!

Her trenger du ikke tenke på annet enn bein. Fiskebein vil vi ikke ha. Ellers kan du bare kjøre fisken sammen med kikertene i kjøkkenmaskinen.

Man kunne si stopp der. Og bare ha kulene med torsk, kikerter, persille, hvitløk, spisskum og koriander i frityren. Men, jeg liker å dyppe dem i pisket egg og så vende dem i knuste nøtter. Det gir litt mer dybde og litt mer knas. I oppskriften er det cashewnøtter, men du kan gjerne bruke noe annet.

Tilbehør til falafel

Selv om humus og tahinisauser er vanlige, synes jeg torskekulene er perfekt med aioli. Noen synes aioli blir litt for sterkt og da kan remulade være en god erstatning. Du kan følge oppskriften på remulade i denne videoen (og dessuten få et merkelig tips til hvordan du kan bruke cornflakes.)

Ellers synes jeg absolutt at tabouleh er det riktige tilbehøret her. Oppskriften får du også nedenfor!

Nå håper jeg du får skikkelig lyst til å lage torskekulene - jeg vet at du kommer til å elske det!

Denne saken ble første gang publisert 06/05 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også