Jeg elsker torsk.

Å se fileten flake seg i stekepanna gjør meg like lykkelig hver gang.

Skal torsken bli god må den stekes riktig. Men, med denne oppskriften er det andre regler som gjelder.

Du skal nemlig lage torskekuler.

For å lage det, må vi en omvei. Vi skal til Levanten.

Fakta om falafel

Falafel spises i hele Midtøsten. Ordet falafel betyr (litt forenklet) pepper  og spiller på at det er snakk om små, runde baller. De er langt ifra så små som pepperkorn, men heller på størrelse med små kjøttboller.

Falafel lages av favabønner og kikerter. Kikerter er veldig enkelt å få tak i her til lands, så i oppskriften holder vi oss til dem.

Kikertene (og eventuelt favabønnene) moses og formes til små boller. Bollene blandes vanligvis med ingredienser som hvitløk, persille og spisskum før de friteres.

Falafelen har veldig lange historiske røtter. Kanskje går de tilbake til faraoene i det gamle Egypt. Retten spredte seg ut over hele Levanten. I dag er den som nasjonalrett å regne i Israel.

Veldig ofte serveres den i et pitabrød. Og det er denne som fylles med bollene. Noen ganger kan ordet "falafel" referere til hele pitabrødet.

I dette pitabrødet (eller et annet brød) serveres falafelen gjerne med salat, syltede grønnsaker og ikke sjelden en humus eller en annen tahinisaus.

Falafel er også svært vanlig som meze - altså som en smårett sammen med andre småretter.

Hvordan lage falafel?

I originaloppskriften brukes ikke kokte kikerter. De legges i vann over natten og moses.

Om de kokes først, vil de ikke henge så godt sammen. Heldigvis for alle oss som har problemer med å planlegge (altså bløtlegge), kan vi bruke kikerter på boks, som er kokt. Får du det ikke til å henge sammen, så kan du bare ha i en spiseskje mel.

Og så var det torsken, da!

Her trenger du ikke tenke på annet enn bein. Fiskebein vil vi ikke ha. Ellers kan du bare kjøre fisken sammen med kikertene i kjøkkenmaskinen.

Man kunne si stopp der. Og bare ha kulene med torsk, kikerter, persille, hvitløk, spisskum og koriander i frityren. Men, jeg liker å dyppe dem i pisket egg og så vende dem i knuste nøtter. Det gir litt mer dybde og litt mer knas. I oppskriften er det cashewnøtter, men du kan gjerne bruke noe annet.

Tilbehør til falafel

Selv om humus og tahinisauser er vanlige, synes jeg torskekulene er perfekt med aioli. Noen synes aioli blir litt for sterkt og da kan remulade være en god erstatning. Du kan følge oppskriften på remulade i denne videoen (og dessuten få et merkelig tips til hvordan du kan bruke cornflakes.)

Ellers synes jeg absolutt at tabouleh er det riktige tilbehøret her. Oppskriften får du også nedenfor!

Nå håper jeg du får skikkelig lyst til å lage torskekulene - jeg vet at du kommer til å elske det!

Avstemning

Falafel?! Nei, det har jeg aldri hørt om!

100% stemmer

Jo, så klart har jeg hørt om falafel!

0% stemmer

Nei, det var helt nytt for meg

Erik Hannemann

Torsk som falafel

Å lage torsk som falafel er rett og slett en veldig god ide. Torskekulene kommer du til å bli glad i.

Til 4 porsjoner:

250 g kikerter

2 stk hvitløksfedd

1 ts spisskum

200 g torskefilet

2 stk egg

4 ss cashewnøtter

olje til fritering

salt og nykvernet pepper

6 ss aioli

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tabbouleh

Tabbouleh er salaten som spises mest i Levanten. Prøv den da vel!

Til 4 porsjoner:

150 g bulgur

0,5 stk agurk

2 stk vårløk eller en halv gul løk

10 stk cherrytomat

1 kvast mynte

1 kvast persille

salt

Dressing

1 fedd hvitløk

1 dl olivenolje

2 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!