Gulroten er vår beste grønnsaksvenn.

Vi spiser mer av den enn noen annen grønnsak. Og det øker. For ti år siden spiste vi omtrent 40 gulrøtter i året. Nå tygger vi i oss over 50 oransje stenger.

Det vil si: Nå har de (endelig!) begynt komme i flere farger. Vi har hele spekteret av gule, lilla, hvite og oransje. Variantene vi har sett på plakater og i utenlandske matmagasiner har omsider gjort det litt mer spennende å kjøpe gulrot.

50 gulrøtter i året - det er jo ikke så imponerende? Det er gulrot i uka. Jeg spiser i alle fall mer enn det - mye mer! Og det gjør du også.

Vi må slå et slag for å spise enda mer gulrot! Det tror jeg gjør bra.

Gulrot får kanskje ikke den oppmerksomheten den fortjener. Gulroten handler fort på et fat som crudité (rå grønnsaker) eller blir til en god gulrotsuppe. Det tristeste jeg vet om er når noen kokte gulrøtter på middagstallerken har fått jobben som samvittighetsletter. Nei, gulroten fortjener bedre enn å tjene som gissel for ditt indre sunnhetspoliti.

Det er som om du skriker: - Nei, ikke skyt meg! Jeg har gulrøtter her!

Er det ikke mer moro om vi prøver å gjøre noe morsomt og godt med den? Gulroten er nemlig temmelig allsidig. I alle fall når du kommer litt innpå den.

Du skjønner, gulroten er mer artig enn du skulle tro. Ja, den er litt av skrulling.

Tror du meg ikke?

Neivel.

Hør bare her:

  • Den lengste gulroten er 5,83 meter og ble dyrket av Joe Atherton
  • Den tyngste gulroten veide 9,07 kilo og ble dyrket av Peter Glazebrook
  • Ja, du kan spise det grønne gresset

Nå?

Roten til alt godt

Tilbake til hva du kan lage med gulrot.

Om vi finner nye måter å bruke gulrot på vil det kanskje øke dens appell, også hos de lagene av befolkningen som ikke har fått øynene opp for vår oransje vidunderstang. 

Og, ja, det finnes heldigvis en hel verden av fornuftige måter å bruke den gode roten på. La oss prøve en brainstorming.

 

Ideer med gulrot:

  • Kok gulrot sammen med tomatsausen du bruker på pizzaen (kjør glatt med stavmikser)
  • Stek gulrot på ny måte: Først, kok dem noen minutter (nesten gjennom). Ha litt (ca 50 gram) sukker og noen spiseskjeer vann i stekepannen og smelt til en karamell. La gulrøttene få en kjapp runde i denne stekepanna før servering.
  • Bland kokte gulrøtter med noen ristede mandler
  • Smelt smør og klem over en appelsinbåt og vend inn gulrøttene
  • Kjør sammen gulrot, løk, ost, egg og litt mel. Lag kaker og stek dem i panna.
  • Lag en "ertehummus" med erter, mynte, sesamfrø, koriander og lime - og bruk gulrotstenger som spiselig bestikk
  • Vend gulrot i dukkah
  • Vend gulrot i en blanding av hakket mynte og koriander
  • Ha en spiseskje Cointreau i smøret og vend gulroten i det
  • Bland yoghurt, sennep og en teskje lønnesirup og bland inn revne gulrøtter

 

Oppskrifter med gulrot:

Nedenfor finner du oppskrifter med gulrot som du kan prøve deg på:

  • Gulrotmuffins
  • Glaserte gulrøtter
  • Gulrøtter med safran
  • Bakte gulrøtter med spisskum
  • Lag gulrotstappe
  • En gulrotsuppe
  • Cupcakes med gulrot
  • Gulrotkake
  • Gulrotsalat med valnøtter
  • Gulrotpannekaker

Kanskje du har noen gode oppskrifter selv også? Ikke nøl med å bruke kommentarfeltet!

Clotilde Dusoulier

Gulrot og peanøttmuffins

Dette er Clotilde Dusouliers oppskrift på supermuffins!

Ingredienser:

270 g gulrot, finrevet

4 stk egg

160 g sukker(helst rørsukker)

160 g peanøtter, knust og ristet i en tørr stekepanne noen minutter

60 g hvetemel

0,5 ts bakepulver

1 klype salt

0,25 ts kryddermiks

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Glaserte gulrøtter

Slik glaserer du gulrøtter.

Ingredienser:

2 ss brunt sukker (eller hvitt)

4 stk gulrøtter

2 ss smør

1 stk sitronbåter

timian

Høyde (px): Bredde (px):
Erik hannemann

Gulrøtter med safran

Trenger du en ny variasjon på gulrøttene, prøv disse!

Ingredienser:

4 stk gulrøtter

1 klype safran

4 ss smør

persille

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bakte gulrøtter

Lei av kokte gulrøtter? Her får de følge av spennende krydder...

Ingredienser:

4 stk gulrøtter

1 stk sitron

1 ss kuminfrø

salt og pepper

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Grillet kyllingbryst med gulrotstappe

Deilig kyllingbryst med eksotisk gulrotstappe...

Ingredienser:

300 g gulrøtter

100 g smør

1 ts kumin

2 stk kyllingbryst

timian

poteter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Manuela Kjeilen

Cupcakes med gulrot

Cupcakes er lekre når de lages på denne måten.

Ingredienser:

320 g mel

3 ts bakepulver

0,25 ts salt

1 ts kanel

230 g smør(romtemperert)

450 g sukker

4 stk storeegg

85 ml varm melk

5 stk gulrot, revet

1 stk eple, revet

75 g valnøttkjerner(kan utelates)

Marshmallow cream cheese frosting

300 g kremost

0,5 bokser marshmallowfluff

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gulrotkake

Gulrotkake har sjelden vært bedre enn den blir med denne oppskriften.

Ingredienser:

4 stk egg

3 dl sukker

3 dl hvetemel, siktet

skallet fra en halvappelsin(bare det gule! Ikke det hvite)

2 ts bakepulver

1 ss kanel

1 ts salt

1 ts vaniljesukker(eller frøene fra en vaniljestang)

5 ss oljeeller smeltet smør

5 dl revet gulrot

Glasur

250 g smøreost(f. eks Snøfrisk eller Philadelphia)

1 ts vaniljesukker

3 ss smør, smeltet

300 g melis

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gulrotsalat med valnøtter

Med disse ingrediensene blir gulroten helt ny.

Ingredienser:

5 stk gulrot

2 ss hakket gressløk

1 stk nektarin

50 g valnøtter

2 ss lønnesirup

1 ss sitronsaft

sitronskall

salt

Høyde (px): Bredde (px):
Øyvind Lie

Gulrotpannekaker

Pannekaker blir godt med gulrøtter. Utrolig, men sant...

Til 4 porsjoner:

3 dl hvetemel

3 dl Finrevetgulrot

0,5 ts salt

4 stk egg

6 dl melk

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!