Jeg har nettopp fortalt om den artige botox-metoden for lammesaus - hvor sausen sprøytes inn i kjøttet.

Du trenger ikke fortelle meg at metoden er for mye mas for mange lammespisere.

Da er det kjekt å komme med noen tips om enkle sauser.

Enkle sauser til lam

En av mine absolutte favoritter er denne lammesjyen. Den skrytes alltid opp i skyene.

Og det er ikke rart, for den insisterer så voldsomt på å bli likt - og til slutt gir du etter. Den består av lammekraft, smør og honning. Ja, du må elske den.

 

Andre sauser som er fine til lammekjøttet:

Grønn karsesaus

Enkel dillsaus

Enkel peppersaus

Myntepesto

 

Den deiligste av de enkle sausene

Men, så har jeg en til. Og denne sausen er kjekt å ha i ermet. Det er nemlig en saus for de late.

Du trenger ikke engang å varme opp noe som helst. Du trenger bare en bolle -  bruk alltid store boller, ellers blir det så mye søl.

I den bollen blander du sammen majones, rømme og yoghurt.

Det er denne blandingen du nå skal smaksette. Og her bruker vi flere aromater. Det første du gjør er å skrelle skallet av en sitron. Det sitter uhorvelig mye smak i skallet (kjøp økologiske).

Det beste er å bruke et juliennejern (som mange nå kaller "zester"), så unngår du å få med det hvite, bitre skallet.

Og så skal vi ha dill! Du skal ikke være redd for å bruke for mye dill. I motsetning til for eksempel rosmarin, er det ingen fare for at den stjeler for mye av smaksbildet.

Med persille er det på samme måte. Ha i en solid kvast - hakk den fint - men, ikke hakk bare gjennom en gang, friske urter blir fort så skvisete. Du vil gjerne beholde det friske, saftige stinget.

Så er det spørsmålet om hvitløk, da. Jeg liker å knuse i et helt fedd. Men, noen liker ikke den småskarpe smaken man får på den måten. Da kan man enten bare ta litt av et fedd, eller droppe det helt.

Til slutt kommer den viktigste delen, nemlig å smake denne sausen til med sitronsaft, salt og pepper.

 

Du finner oppskriften nedenfor. Kos deg med lammet!

Erik Hannemann

Den enkleste sausen til lam

Dette er sausen for deg som ikke kan lage saus. Eller, for deg som ikke trodde du kunne lage saus.

Til 4 porsjoner:

3 ss majones

3 ss rømme

3 ss yoghurt

1 kvast dill

1 kvast persille

0,5 stk sitron

1 fedd hvitløk

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!