Basilikum kalles Kongen av urter.

Og det er ikke uten grunn.

Hva ville et bruschetta med tomat og mozzarella vært uten basilikum?

Vel, det ville vært en bruschetta med tomat og mozzarella. Dét holder ikke til å erobre en hel verden. Da trenger man urtenes konge.

De meste kjente rettene med basilikum

Det er det italienske kjøkkenet som forbindes sterkest med basilikum. Og den mest ikoniske basilikumretten er pesto. Kongen av pestosauser.

På andre plass finner vi pizza Margherita. Det var Raffaele Esposito som i 1889 fikk oppdraget med å lage en pizza til ære for dronning Margherita av Italia. Han lagde tre typer, men dronningen falt for den med fargene til det italienske flagget, rød (tomat), hvit (mozzarella) og grønn - basilikum.

Basilikum er en sart særing

Basilikum skiller seg ut fra noen av de andre urtene ved at den ikke tåler å tørkes særlig godt.

Tenk på fetteren dens, oregano. Den vil noen hevde gir mer fra seg i tørket form - for eksempel om du strør det på toppen av en pizza.

Tørket basilikum derimot er mye mer gjerrig.

Ikke nok med det: Basilikum tåler ikke varme heller. Mens du kan bake lam med rosmarin, ville basilikum ikke vært annet enn smakløse, visne blader om den ble utsatt for samme behandling.

Bruken av basilikum er begrenset. Ikke med tanke på hva den passer sammen med, men hvordan den brukes. Og det er i fersk, frisk tilstand den briljerer. Den forlanger å være kronen på verket.

På den måten er det litt feil at basilikum er kongen - den er kronen.

De beste rettene med basilikum

Bortsett fra i pesto er basilikum aldri hovedrolleinnehaver. Den er det livlige, irrgrønne krydderet som hever andre retter. En av de aller beste rettene med basilikum som blir laget er denne med grillede auberginer, superb hvitløkdressing og masse, masse basilikumblader.

Foruten den er panzanella også fortryllende med basilikum. Først blandes daggammelt brød med olivenolje og rødvinseddik (helt essensielt for denne retten at det nettopp er rødvinseddik), agurkterninger, rødløk i skiver, hakkede tomater, hvitløk og en sjenerøs mengde med friske basilikumblader.

Basilikum passer best sammen med følgende ingredienser:

  • tomat
  • hvit fisk
  • sitron
  • pasta
  • salater
  • squash
  • mynte
  • paprika
  • kyllling
  • hvitløk

Og, når sommeren er her, prøv å lage iskrem med basilikum - bruk denne oppskriften og bytt ut bringebærene med basilikum.

Avstemning

Hvor ofte kjøper du basilikum?

33% stemmer

En gang i uka

32% stemmer

En gang i måneden

24% stemmer

Et par, tre ganger i året

11% stemmer

Kanskje en gang i året

Erik Hannemann

Auberginer med super hvitløksdressing

Auberginer har aldri vært bedre.

Til 4 porsjoner:

12 fedd hvitløk

salt og nykvernet pepper

1 ts dijonsennep

1 stk sitron, saften av den

2 dl olivenolje

2 stk aubergine

25 stk basilikumblad

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!