Det handler om luft.

Når du skal bake en kake, kjeks eller boller, blir smaksopplevelsen definitivt hevet mange hakk hvis det er luft i deigen eller røra.

Men har du tenkt over at det er ganske avansert kjemi som er i gang på kjøkkenet, når du skal lage luftig og lett bakst?

Uten å gå for dypt inn i materien kan man forklare det slik at boblene som oppstår i røra eller deigen er små bobler med luft og at luften er et biprodukt av en kjemisk reaksjon.

Feil valg gir dårlig resultat

Alle hevemidler har til hensikt å tilføre bakverket luft.

Er det da så farlig om du bytter natron med bakepulver eller hornsalt?

- Valg av hevemiddel er viktig. Bruker du feil hevemiddel kan du få dårlig volum, tungt produkt og dårlig smak, advarer diplombaker, test- og prøvebaker Adrien Mazut ved Pals AS på Billingstad i Asker.

Og hvorfor er det sånn at vi ikke kan bruke gjær i kjeks og kaker eller bakepulver i boller?

- Man kan ikke bruke gjær i kaker fordi det er for lite mel i kaker. Man trenger et «glutennettverk» for å kunne bruke gjær. Og bakepulver fungerer ikke i bolledeigen fordi det gir en helt annen konsistens. Det blir kort og smuldrete, som scones.

Utenlandske hevemidler

Vi har laget en oversikt over de vanlige hevemidlene vi får kjøpt i norske butikker (se lenger ned).

Men da vi følte vi hadde grei oversikt, snublet vi over en oppskrift som sier at vi skal bruke "cream of tartar". Hva er det for noe?

- Cream of tartar er et hvitt pulver som brukes i baking og som minner om natron, sier Mazut.

Cremori tartari, som kalles vinstein på norsk, er en syre i pulverform (kaliumhydrogentartrat) som er et biprodukt fra vinproduksjonen.

Det kan brukes sammen med natron for å få samme effekt i deigen som bakepulver gir, skriver Wikipedia.

Og når vi først er inne på utenlandske oppskrifter: Det er stor forskjell på "baking powder" og "baking soda".

- "Baking powder" er bakepulver, og "baking soda" er natron, forklarer Mazut.

Bruker du feil pulver, kan i verste fall kaken bli ødelagt.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!