- Kake til middag, sier jeg - det er godt det. Men, det holder med én, som de sier.

Det skal være visst.

Har du laget fiskekaker før?

Det er ikke vrient, det er bare å kjøre sammen fisk, potetmel, melk og salt sammen i en foodprosessor. Ferdig.

Eller, vent litt.

Ikke helt ferdig.

Det er jo nå jobben begynner. Nå skal herligheten først formes til fiskekaker. Og så skal de stekes.

En og en.

Eller?

Nei, for det må jo ikke være sånn.

Husmordjevelen slår til

Jeg husker at moren min, som stadig er Norges beste på å lage kjøttkaker (slik mange mødre er), hadde et triks på travle dager. Når det sto på som verst med unger som skulle kjøres og barneselskap skulle forberedes, da var det ikke tid til å forme en og en kjøttkake, nei.

Da gikk det en husmordjevel i henne. Og den sa: Nå klasker vi hele sulamitten i stekepanna og lar det står til.

Etter en stund var den digre kjøttkaka stekt. Og vel så det. Da var det bare å snu den.

Hvordan?

Ved å legge en store tallerken opp-ned på stekepanna, snu stekepanna og tallerkenen i én bevegelse slik at monsterkaken havner på tallerken - oppned. Så sklir man bare herligheten tilbake i stekepanna og steker den på undersiden også.

Jeg husker at den var godt stekt. Den observasjonen kom godt med da jeg ville prøve det tilsvarende trikset med fiskekaker.

Det gjorde aldri mamma.

Men, det måtte jeg prøve.

En fiskekake er nok

Og med det samme vi var i gang, hvorfor ikke gjøre det enda enklere, ved å lage hele middagen som en eneste kake?

Jo, det er klart det må prøves.

Så, jeg tenkte som følger: Hva med å blande sammen det som blir en verdig hverdagsmiddag og late som om det er én eneste, stor fiskekake?

Ok, oppi bollen har jeg poteter, fisk, røkt fisk, erter og dessuten et par egg og litt mel til å binde det hele sammen. Det hele røres godt sammen. Og så, med litt smør på lav varme, har jeg alt sammen ned i stekepanna og klapper det jevnt og fint. (Det med den røkte fisken har jeg fått dilla på etter at jeg laget denne fiskegratengen).

Det begynner raskt å steke. Og etter omtrent ti minutter henter jeg en stor tallerken og gjør det mamma gjorde. Bevegelsen ser elegant og imponerende ut.

Og det gjør sannelig fiskekaka også. Omtrent ti minutter senere er den ferdig. Poteter, fisk og erter kan nå serveres som en eneste kake.

Kake til middag.

Med saus - eller bare litt remulade om du er av den typen.

Oppskriften finner du nedenfor.

Avstemning

Hvor ofte spiser du fiskekaker?

11% stemmer

En gang i året

32% stemmer

Et par ganger i året

37% stemmer

En gang i måneden

21% stemmer

En gang i uka

Erik Hannemann

Gigantisk fiskekake

Når du ikke vil lage mange fiskekaker så lager du denne. Ja, det holder med en fiskekake.

Til 4 porsjoner:

600 g torskefilet

150 g røkelaks

2 stk egg

smør

estragon

1 fedd hvitløk

100 g erter

500 g poteter

1 ss hvetemel

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!