Det finnes helgehelter. Og det finnes hverdagshelter.

Og det finnes mat for de store anledningene. For de som ikke tror på det: Passer Beef Wellington på en tirsdag?

Neppe.

Akkurat som noen retter hører til onsdager og torsdager - for eksempel blomkålsuppe.

Ikke sant?

Pasta er det ikke mange som får til å bli festmat. Du kan selvsagt finne luksuriøse pastaretter, bevare meg vel. Høvle over litt trøffel, lag en stuing på kjøpt steinsopp eller legg en hummer på toppen av kokt pasta.

Ja visst.

Det er jo galimatias å ikke like luksuspasta. Ta den nydelige trøffelpastaen på Baltazar i Oslo - spiser den når som helst.

Flere ganger har jeg fått servert pasta på italienske luksusrestauranter. Det er fint, men de billige karbohydratene føles som et fremmedelement. Jeg burde neppe mistenke restaurantene for det, men jeg klarer ikke la være å tenke at pastaen har rollen som vomfyll på slike steder.

Pasta er hverdagsmat

Det jeg aller helst vil ha, det er hverdagspasta. Gi meg pasta bolognese! Gi meg carbonara!

For meg er pasta uløselig knyttet til god, skikkelig god, hverdagsmat. Den behøver slett ikke være dyr eller lukseriøs, men den skal jaggu være god!

En sånn oppskrift (som nesten ikke er en oppskrift) er denne varianten med squash og sideflesk. Sideflesk er ikke så mye brukt som det fortjener. Det er et veldig rimelig kjøttstykke og full av smak. Du trenger ikke mye av det, jeg synes en skive holder lenge per person (men, her er alle veldig ulike).

Oppskriften finner du nedenfor.

Du finner også en oppskrift med asparges og bacon. Det vanskelig å forestille den retten som ikke blir bedre med bacon - og mens vi er i siget: Prøv å steke baconet på denne måten.

En siste gla'oppskrift med pasta er denne: Kremet pasta med brokkoli og kylling.

Felles med disse oppskriftene er at de hører hjemme i hverdagsriket. De blir ikke invitert til fest. Bare til hverdags.

Erik Hannemann

Pasta med squash og sideflesk

Billig pastaoppskrift som er skreddersydd for hverdager.

Til 4 porsjoner:

200 g pasta

1 stk squash

1 stk løk

1,5 dl creme fraiche

olje eller smør til steking

salt og nykvernet pepper

25 g parmesan, nyrevet

1 fedd hvitløk

4 skiver sideflesk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pasta med asparges

Enkle pastaretter får vi ikke nok av. Her er en kul variant med asparges og bacon.

Til 4 porsjoner:

400 g pasta, penne

12 stk asparges

1 fedd hvitløk

4 ss pinjekjerner

olivenolje

8 skiver bacon

3 ss sitronsaft

salt og nykvernet pepper

75 g parmesan, nyrevet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kremet pasta med kylling

Pasta er redningen når du trenger kjappe middager. Denne inneholder veldig få ingredienser og er superenkel å lage.

Til 2 porsjoner:

400 g pasta

2 stk kyllingbryst

2 dl kremfløte

0,5 stk brokkoli

50 g parmesan

salt og pepper

olivenolje, til steking

smør, til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!