Oppskrift på enkel suppe
De aller enkleste suppene
Prinsippet som redder deg ut av de fleste middagskniper.
- Det er for flaut å skrive om enkle supper, tenkte jeg.
Det er jo så lett.
Og så kom heldigvis korreksjonen. Nei, det er ikke flaut. Selvsagt ikke.
Akkurat som det ikke er flaut å publisere en video om hvordan du lukeparkerer, hvordan du koker pasta og hvordan du skreller hvitløk.
Dette er hverdagsproblemer. Og behersker du alle disse små triksene blir livet enklere.
Det lugger ikke.
Du kommer i flytsonen. Blant suppe-entusiaster kalles dette Den flytende sonen.
Det store suppeprinsippet
Å gjøre seg kjent med suppeprinsippet har stor betydning for hvordan hverdagen oppleves.
- Å nei, jeg har ikke noe å lage middagsmat av! Jeg har glemt å handle inn!
Panikken som vanligvis sprer seg ved denne erkjennelsen vil erstattes med mestringsfølelse.
- Så klart jeg kan fikse middag!
Suppeprinsippet er nemlig det som redder deg ut av alle middagskniper. Har du én løk og én grønnsak er mye gjort.
Suppens fundament er stekt løk. En enkel suppe består av en enkel grønnsak, væske og så har du gjerne noe på toppen (som ikke strengt tatt er nødvendig, men det hjelper på helhetsinntrykket).
Prinsippet er enkelt å huske dersom man bare tenker på den klassiske oppbygningen av et gresk tempel:
- Krepidoma, fundementet, er løk
- Søylene er grønnsaker
- Tabulaturet er væsken
- Pedimentet er aromater dudu strør på toppen
Det er ikke sikkert det er til hjelp for alle, men arkitektstudentene har i alle fall glede av det.
Væsken er som regel vann, fløte og kraft (buljongterning eller tilsvarende) - gjerne en kombinasjon.
Herfra og ut har du i fisk eller kjøtt, dersom du vil. Og da koker du det til det er ferdig, rett og slett.
De enkleste suppene
De enkleste suppene er de suppene som slavisk følger dette enkle prinsippet. Stek løk og grønnsak, ha i væske, kok mørt og kjør glatt med stavmikser.
Nedenfor finner du oppskrifter på disse suppene:
Ertesuppe
Blomkålsuppe
Sellerisuppe
Aspargessuppe
Gresskarsuppe
Gulrotsuppe
Tomatsuppe
Alle er eksempler på de aller enkleste suppene. Har du lyst til å lage andre supper følg samme framgangsmåte (spinat, squash, sellerirot, kål...)
Om vi går ett hakk opp kan du forsøke med to grønnsaker. Hva med den berømte potet- og purresuppen vichysoisse? Eller pastinakk- og persillerotsuppe?
Du finner dem også nedenfor. Min oppfordring er: Gjør livet litt enklere. Ikke litt kjipere. Veien går via de enkle tipsene. De enkle suppene.
Grønn ertesuppe med pølsebiter
Denne ertesuppen laget av frosne erter lager du på et blunk.
Se hele oppskriftenTil 1 porsjon
250 g Erter, frosne
2 dl Vann
2 ss Kylling
1 dl Fløte
1 stk Grillpølse
1 Rømme
Ingredienser:
1 stk Løk
2 stk Blomkål
2 dl Kremfløte
5 skiver Bacon
3 skiver Loff
Salt og nykvernet pepper
1 ts Muskat
1 ss Gressløk
Olivenolje
Ingredienser:
1 stk Løk
2 fedd Hvitløk
3 ss Buljong
1 stk Selleri
2 dl Kremfløte
1 l Vann
Salt og pepper
Olivenolje
1 klype Timian, frisk
Aspargessuppe
Det gjelder å få fram de gode smakene i aspagessen. Da er aspargessuppe en fin mulighet.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
8 stk Asparges
2 dl Kremfløte
1 ss Kyllingkraft
3 stk Sjalottløk
1 fedd Hvitløk
Vann
1 dl Hvitvin
Salt og pepper
2 ss Balsamicoeddik
2 ss Rømme
Ingredienser:
1 kg Gresskar
1 stk Løk
1 fedd Hvitløk
1 l Vann
2 dl Fløte
3 ss Kyllingbuljong
Olje til pensling
1 stk Potet, kokt
2 ss Rømme
Salt og pepper
Gulrotsuppe
Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
1 stk Løk
400 g Gulrot
1 stk Buljongterning
2 ss Crème fraîche
Salt og pepper
Til 1 porsjon
1 stk Sjalottløk
1 stk Tomatboks
1 ss Sukker
1 ss Eplecidereddik
1 ss Kyllingbuljong
2 ss Kremfløte
1 ss Oregano
150 g Kjøttdeig
Parmesan
Olje til pensling
Enkel ertesuppe med crème fraîche
Her har du oppskriften på en av verdens enkleste ertesupper. Du kan bruke hermetiserte erter, men frosne er best.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
1 stk Sjalottløk
1 stk Hvitløk
0.5 dl Hvitvin
2 dl Kremfløte
150 g Erter
Crème fraîche
Potet- og purresuppe
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
200 g Bacon
3 stk Hvitløksfedd
1 stk Sjalottløk
2 stilker Selleri
2 ss Olivenolje
1 stk Chili
1 stk Purre
6 stk Poteter
1.5 ts Salt
Pepper, kvernet
5 dl Kyllingbuljong
3 dl Crème fraîche
Til 3 porsjoner
1 ts Karri
2 stk Persillerøtter
1 stk Pastinakk
1 stk Sjalottløk
1 fedd Hvitløk
1 ss Olivenolje
0.5 ts Salt
5 dl Vann
2 dl Matfløte
Pastinakk
Timian
Denne saken ble første gang publisert 28/01 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.