- Det er for flaut å skrive om enkle supper, tenkte jeg.

Det er jo så lett.

Og så kom heldigvis korreksjonen. Nei, det er ikke flaut. Selvsagt ikke.

Akkurat som det ikke er flaut å publisere en video om hvordan du lukeparkerer, hvordan du koker pasta og hvordan du skreller hvitløk.

Dette er hverdagsproblemer. Og behersker du alle disse små triksene blir livet enklere.

Det lugger ikke.

Du kommer i flytsonen. Blant suppe-entusiaster kalles dette Den flytende sonen.

Det store suppeprinsippet

Å gjøre seg kjent med suppeprinsippet har stor betydning for hvordan hverdagen oppleves.

- Å nei, jeg har ikke noe å lage middagsmat av! Jeg har glemt å handle inn!

Panikken som vanligvis sprer seg ved denne erkjennelsen vil erstattes med mestringsfølelse.

- Så klart jeg kan fikse middag!

Suppeprinsippet er nemlig det som redder deg ut av alle middagskniper. Har du én løk og én grønnsak er mye gjort.

Suppens fundament er stekt løk. En enkel suppe består av en enkel grønnsak, væske og så har du gjerne noe på toppen (som ikke strengt tatt er nødvendig, men det hjelper på helhetsinntrykket).

 

Prinsippet er enkelt å huske dersom man bare tenker på den klassiske oppbygningen av et gresk tempel:

 

  • Krepidoma, fundementet, er løk
  • Søylene er grønnsaker
  • Tabulaturet er væsken
  • Pedimentet er aromater dudu strør på toppen

 

Det er ikke sikkert det er til hjelp for alle, men arkitektstudentene har i alle fall glede av det.

Væsken er som regel vann, fløte og kraft (buljongterning eller tilsvarende) - gjerne en kombinasjon.

Herfra og ut har du i fisk eller kjøtt, dersom du vil. Og da koker du det til det er ferdig, rett og slett.

 

De enkleste suppene

De enkleste suppene er de suppene som slavisk følger dette enkle prinsippet. Stek løk og grønnsak, ha i væske, kok mørt og kjør glatt med stavmikser.

Nedenfor finner du oppskrifter på disse suppene:

 

Ertesuppe

Blomkålsuppe

Sellerisuppe

Aspargessuppe

Gresskarsuppe

Gulrotsuppe

Tomatsuppe

 

Alle er eksempler på de aller enkleste suppene. Har du lyst til å lage andre supper følg samme framgangsmåte (spinat, squash, sellerirot, kål...)

Om vi går ett hakk opp kan du forsøke med to grønnsaker. Hva med den berømte potet- og purresuppen vichysoisse? Eller pastinakk- og persillerotsuppe?

Du finner dem også nedenfor. Min oppfordring er: Gjør livet litt enklere. Ikke litt kjipere. Veien går via de enkle tipsene. De enkle suppene.

Avstemning

Hvor ofte lager du supper?

56% stemmer

En gang i uka

10% stemmer

To ganger i uka

4% stemmer

Mer enn to ganger i uka

30% stemmer

Sjelden eller aldri

Erik Hannemann

Grønn ertesuppe med pølsebiter

Denne ertesuppen laget av frosne erter lager du på et blunk.

Til 1 porsjon:

250 g erter, frosne

2 dl vann

2 ss konsentrert kylling kraft

1 dl fløte

1 stk grillpølse

1 rømme klatt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe har aldri vært bedre...

Ingredienser:

1 stk løk

2 stk blomkål

2 dl kremfløte

5 skiver bacon

3 skiver loff

salt og nykvernet pepper

1 ts muskat

1 ss gressløk, finhakket

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Sellerisuppe

Det er slik du lager sellerisuppe. Enkelt og elegant.

Ingredienser:

1 stk løk

2 fedd hvitløk

3 ss kylling buljong (eller to terninger)

1 stk selleri, ca 10-12 stenger

2 dl kremfløte

1 l vann

salt og pepper

olivenolje

1 klype timian, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Aspargessuppe

Det gjelder å få fram de gode smakene i aspagessen. Da er aspargessuppe en fin mulighet.

Til 2 porsjoner:

8 stk asparges

2 dl kremfløte

1 ss kyllingkraft

3 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

vann

1 dl hvitvin

salt og pepper

2 ss balsamicoeddik

2 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gresskarsuppe

Det er ikke skummelt med gresskarsuppe.

Ingredienser:

1 kg gresskar

1 stk løk

1 fedd hvitløk

1 l vann

2 dl fløte

3 ss kyllingbuljong

olje til pensling

1 stk potet, kokt

2 ss rømme

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Gulrotsuppe

Denne gulrotsuppa er så billig du får den. Prøv deg fram med ulike krydder som anis, ingefær, appelsin og timian!

Til 2 porsjoner:

1 stk løk

400 g gulrot

1 stk buljongterning eller én spiseskje flytende buljong

2 ss crème fraîche

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Superrask tomatsuppe

Her har du kanskje den raskeste tomatsuppe som finnes!

Til 1 porsjon:

1 stk sjalottløk

1 stk tomatboks

1 ss sukker

1 ss eplecidereddik

1 ss kyllingbuljong

2 ss kremfløte

1 ss oregano

150 g kjøttdeig

parmesan

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Enkel ertesuppe med crème fraîche

Her har du oppskriften på en av verdens enkleste ertesupper. Du kan bruke hermetiserte erter, men frosne er best.

Til 2 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 stk hvitløk sfedd, knust

0,5 dl hvitvin

2 dl kremfløte

150 g erter, frosne

crème fraîche

Høyde (px): Bredde (px):

Potet- og purresuppe

Til 4 porsjoner:

200 g bacon

3 stk hvitløksfedd

1 stk sjalottløk

2 stilker selleri

2 ss olivenolje

1 stk chili

1 stk purre

6 stk poteter

1,5 ts salt

pepper, kvernet

5 dl kyllingbuljong

3 dl crème fraîche

Høyde (px): Bredde (px):
Linnea press/Jes Buusman

Pastinakk- og persillerotsuppe

Her du en super høstsuppe med smak av persille.

Til 3 porsjoner:

1 ts karri

2 stk persillerøtter

1 stk pastinakk

1 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

1 ss olivenolje eller rapsolje

0,5 ts salt

5 dl vann

2 dl matfløte

Til servering

pastinakk staver

timian

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!