Vi spiser laks. Og vi elsker det.

Den fantastiske laksen ble i lange tider ansett for luksusfisken framfor noen. Og det med rette.

I dag spiser vi så mye laks at vi blir advart av myndighetene.

Noen vil si at det er et tegn i tiden: Vi spiser så mye luksusfisk at vi blir syke av det.

Vel, det siste vi hørte var at vi kan spise en kilo i uka resten av livet uten å bekymre oss. Det skulle greit for de fleste, antar jeg.

 

Når vi spiser så mye laks kan vi uansett slå fast to ting:

 

1) Laks er ikke luksus

2) Faren er overhengende for at vi går lakselei - vi trenger kule oppskrifter!

 

Det er punkt to vi skal se på her. Men, før vi går løs på de enkelte oppskriftene, la oss ta en titt på noen teknikker.

Trukket laks: Om du vil trekke en laks (koke, som noen sier) er det best å gjøre det på denne måten (video). 

Rå laks: Noen (inkludert mange jeg kjenner godt) har lagt sin elsk på rå laks i skiver, sashimi, og da har du noen tips her.

Stekt laks: Det finnes noen grunnregler for hvordan man steker fisk - kjekt å kunne.

 

Så til oppskriftene!

Vi begynner med de enkle. Og den aller enkleste er den med laks og pasta. Og dill og erter: Når du kan koke pasta skikkelig vet du når det er to minutter igjen, ha ertene i kokevannet og la dem koke med de siste to minuttene. Og lakseterningene freser du sammen med sjalottløken. Vend laksen inn i pastaen og server så fort du kan. Kjapp middag?

Jepp.

Den neste oppskriften handler om laksekotelett og er den du ser i videoen overfor. Det var omtrent slik jeg fikk den servert på Brasserie Georges i Lyon. Det er ikke vrient, bare lekkert.

Vi tar med to andre oppskrifter med stekt laks. Den første handler vel så mye om å lage risotto. Lag en risotto du liker godt, bland helst inn noen grønnsaker og server risottoen med et deilig stykke stekt laks og strø over rikelig med gressløk.

Laks foriana handler om det muffinsbakerne kaller topping - uten sammenligning for øvrig. Foriana fungerer som en blanding mellom krydder, saus og kan kalles for aromater. Denne består av hvitløk, oregano, noen rosiner, pinjekjerner og valnøtter.

Ovnsbakt laks er en flott metode som gir deg mer kontroll enn om du steker den i panna. Nedenfor finner du tre eksempler på veldig ulike oppskrifter med ovnsbakt laks.

Det er et godt tips å bruke steketermometer. Noen liker fisken på lave temperaturer, andre litt høyere. Selv synes jeg et sted mellom 50-60 grader er fint.

Den første oppskriften er med dill og asparges. Du legger fisken på dill og baker den i ovnen, rett og slett.

Oppskriften under er laks bakt i folie sammen med sitron og appelsin. Og dessuten en kvist med frisk rosmarin - gi den en sjanse og få en venn for livet.

Vi runder av med den herlige, innbakte varianten. Det er den desidert mest kompliserte lakseretten her. Lag en blanding av smør, sennep, dill og andre urter. Legg dette mellom to laksefileter. Kjevle ut butterdeig og pakk laksen inn før du steker den i ovnen.

Med denne metoden opplever jeg at laksen tåler litt høyere temperatur uten å bli tørr. Kanskje er det butterdeigen som holder på fuktigheten. Den egner seg godt til å servere i selskap - både fordi den er lekker og smaker godt, men også fordi den tåler å stå en liten stund før den serveres.

Og med dét håper jeg du vil gi laksen et lite løft!

Avstemning

Hvor ofte spiser du laks?

67% stemmer

En gang i uka

24% stemmer

To ganger i uka

9% stemmer

Tre ganger i uka

1% stemmer

Mer enn tre ganger i uka

Erik Hannemann

Perfekt trukket laks

På denne måten blir laksen perfekt. Hver gang. Posjert laks er en sikker metode for godt resultat.

Til 2 porsjoner:

1 dl hvitvin

1 stk gulrot

1 stk løk (rød eller gul)

2 stk selleristenger

5 stk pepperkorn

2 l vann

eventuelt noen urter

400 g laksefilet

50 g smør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks og pasta

Så enkelt og så godt blir pasta med laks på denne måten.

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

100 g erter

dill, frisk

1 stk sjalottløk

sitron skall (bare det gule)

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Lekker laks med gode grønnsaker

Her får du vite hvordan laksen blir lekker. Og god...

Til 1 porsjon:

1 bit laks

2 ss erter

1 ss hakket rødløk

0,5 stk nepe

1 ts laks

4 stk aspargesbønner

2 stk sukkererter

0,5 ss sennep

1 ts timian, frisk

2 ss olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks og risotto

Laks er så anvendelig at den kan serveres med pasta, couscous, men også risotto. Sjekk denne oppskriften!

Til 2 porsjoner:

2 dl arborioris (ris til risotto)

1 stk løk

75 g ost

1 dl hvitvin

4 dl kraft

Laks

400 g laksefilet

0,5 stk sitron

salt og nykvernet pepper

1 ss gressløk

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Foriana - saus til laks, pasta og svinekoteletter

Foriana er en saus eller topping som kan brukes til laks, pasta, bruschetta og svinekoteletter. Enkelt å lage og sausen blir en venn for livet.

Til 4 porsjoner:

Foriana

1 dl valnøtter

1 dl pinjekjerner

8 fedd hvitløk

2 ss oregano tørket

3 ss rosiner (mørke eller lyse)

4 ss olivenolje

Laks

800 g laksefilet

0,5 stk sitron

olje/smør til steking

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ovnsbakt laks med dill og asparges

Det skal ikke mye til for å lage et godt måltid!

Til 2 porsjoner:

400 g laks

1 kvast dill

salt og pepper

8 stk asparges

1 neve mandler

20 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Laks i folie med sitron- og appelsinskiver

Ovnsbakt laks på sitt beste. Like godt som det er genialt!

Til 2 porsjoner:

400 g laksefilet

1 stk sitron

1 stk appelsin

1 kvist rosmarin

1,5 dl crème fraîche eller rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

salt og pepper

Urtesmør

75 g smør

3 ss sennep

1 potte dill

eventuelt andreurter, som timian, merian, basilikum etc

1 stk sitron, revet skall

Butterdeig

4 pl butterdeig

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!