Ris til overs

Resteris er tryggest på denne måten

Ris står for mange matforgiftninger hvert år. Se rådene.

IKKE FISKENS SKYLD: Tidligere la mange skylden på fisken om de ble dårlige av sushi. Nå vet man at det langt oftere er risen folk blir syke av.
IKKE FISKENS SKYLD: Tidligere la mange skylden på fisken om de ble dårlige av sushi. Nå vet man at det langt oftere er risen folk blir syke av. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Matforgiftning versus tarminfeksjon

-Matforgiftning skyldes at enkelte bakterier som finnes i maten har fått vokse og produsere giftstoffer. Den vanligste årsaken er utilstrekkelig oppvarming av matrester, lagring i romtemperatur eller for sakte nedkjøling. Du kan være syk fra et par dager til en ukes tid.

-Tarminfeksjon (næringsmiddelbåren) skyldes at mat, drikke eller drikkevann er infisert med levende bakterier eller virus som gir infeksjoner i tarmen.

-Symptomer på matforgiftning og tarminfeksjoner kan ligne på hverandre: kvalme, oppkast, magesmerter, diaré og hodepine.

-Diaré stammer ofte fra smitte fra kjøtt og grønnsakretter, mens du mer sannsynlig har fått smitte fra ris og risretter hvis du i stedet må kaste opp.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Har du ris til overs, skal du passe på og være obs.

Kokt ris som blir brukt om igjen står for flere tilfeller av matforgiftning hvert år, fordi bakterien Bacillius ceceus kan overleve temperaturer over 100 varmegrader.

Disse giftstoffene er ekstremt stabile og selv om du koker eller steker risen på nytt, vil giftstoffene ikke uskadeliggjøres, skriver Mattilsynet på matportalen.no.

Det vil si at bakterien kan overleve selv om du varmer resterisen til kokepunktet før du spiser den.

Vanskelig avgjørelse

Det er vanskelig å si om det er trygt å spise risrestene, eller hvor lenge risen kan lagres.

- Det er ikke mulig å si noe eksakt om hvor lenge risen kan lagres. Det avhenger blant annet av forekomst av bakterier i risen før koking, hvor lang tid det tar før den er nedkjølt og temperatur i kjøleskapet, forteller seniorrådgiver hos Mattilsynet, Einar Strand.

Sett risen i oppvaskkummen

Hvis du har kokt for mye ris og ønsker å gjøre noe med restene, bør du så raskt som mulig få risen over i en bolle som du setter i et kaldt vannbad, for eksempel i oppvaskkummen, skriver nettstedet The Guardian.

Rør rundt, så den avkjøles raskt.

Da vil risen være langt tryggere enn om du lar den avkjøles i kjelen. Men det er ingen garantier.

- Generelt kan man si at det bør gå bra å oppbevare risen i noen dager ved bruk av denne metoden, men jeg kjenner ikke til at det er gjort noen undersøkelser på dette, sier Strand.

Vær varsom!

Usikkerhetsmomentet er altså om det har vært bakterier til stede i utgangspunktet, og hvor store forekomster det har vært.

- Det er vanskelig å si en eksakt tid før bakteriene blir et problem, men vekst av bakterier og utvikling av giftstoff kan skje veldig hurtig, derfor nedkjøling så raskt som mulig, sier Strand.

Aller best har bakterien det nemlig i romtemperatur. Der finner den glimrende vekstforhold.

- Når risen oppbevares i romtemperatur (over 10 grader) kan bakteriene vokse og formere seg samtidig som enkelte av dem kan produsere kraftige giftstoffer, har rådgiver Kjell Hauge i Mattilsynet uttalt tidligere.

Bruker du nedkjølingsmetoden, er du altså noe tryggere på at reste-risen kan brukes.

Men risikofritt blir det aldri, selv om ingen vet hvor mange som blir syke hvert år:

- Det er vanskelig å gi noe svar på hvor mange matforgiftninger som skyldes ris. Det finnes ikke statistikk per matvare. Dessuten er den vanligste årsaken fra ris, Bacillus cereus, ikke meldepliktig, sier Strand.

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også