Det er høytid for supper.

Været gjør alt det kan for å fortelle oss at vi bør holde oss inne. Men, denne ikke-verbale tiraden (snø, minusgrader, hålke...) ser ikke ut til å virke på nordmannen.

Blå av frost står han i gangen og tramper av seg snøen. Og når sansene kommer til sans og samling kjenner han duften.

Av suppe.

Det er suppe som holder oss gående gjennom den lange, nordiske vinteren. Varm, dampende suppe.

Jeg elsker enkelheten. Den grunnleggende ideen ved en suppe er: Ha noe spiselig i kokende vann.

Herfra og ut er det bare raffinering.

Den banale framgangsmåten er selvsagt hemmeligheten bak dens verdensomspennende suksess.

Så er det heller ingen hemmelighet at supper kan være kjedelig. Her er noen tips som gjør det litt mer artig:

 

  • Dryss på friske urter
  • Lag et lokk av butterdeig
  • Stek noen enkle ostesmørbrød (tynne skiver brød med ost og sennep) i ovnen og servér til
  • Lag en rouille til suppa
  • Ha i mandelsmør
  • Klem i ett fedd hvitløk på slutten og rør rundt
  • Stek krutonger og strø på

 

Supper du kjenner

Jeg har samlet sammen ti gode supper nedenfor. For å skvise inn noen artige supper hopper jeg elegant forbi noen klassikere (som veldig mange kjenner):

Tomatsuppe

Potetsuppe

Fiskesuppe

 

Dersom du ikke har laget løksuppe før, så ta en titt på denne videoen:

Den store, franske og verdensberømte fiskesuppa bouiilabaisse er det ikke så mange som tør å bryne seg på. Den serveres best om det er mange som skal spise.

Og gjestene må ikke være redde for hel fisk. I alle fall om man skal servere den slik de gjør på restauranten Chez FonFon i Marseille.

De gjør det nemlig (omtrent) på denne måten:

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Her er de ti oppskriftene på supper jeg håper vil falle i smak. De færreste har prøvd alle suppene i alle fall.

 

Avstemning

Jeg har laget mer enn halvparten av suppene nedenfor

24% stemmer

Jepp!

76% stemmer

Nope...

Thailandsk biffnudelsuppe

Etter å ha vært på en iiiskald hvalsafari uten hval, trasket vi skuffet, gjennomfrosne og sultne gjennom Reykjavik. Plutselig traff en helt vidunderlig duft oss i neseborene. Krydret, søt, salt, syrlig, varm.. Vi fulgte lukten til vi stod foran en bitteliten thailandsk suppekiosk. Det er mitt sterkeste matminne noensinne. Glovarm suppe med den fyldigste kraften jeg har smakt - hvitløk, chilli, og biffkjøtt som falt fra hverandre bare du var nær det. Siden da har jeg forsøkt gjentatte ganger å gjenskape magien fra Island, og endelig har jeg klart å komme opp med noe som varmer minst like godt i magen og i lykken.

Til 4 porsjoner:

3 l vann

1 kg høyrygg

1 stk løk, i store biter

5 fedd hvitløk, uten skall

0,5 stk ingefær, skåret i skiver

1 stk sitrongress, kun toppen

2 stk selleristenger, i biter

2 stk stjerneanis, hel

1 ss korianderfrø, hele

2 ss sukker

3 ss soyasaus, lys

1 ss soyasaus, mørk

2 ss golden mountain sauce

2 ss risvineddik

1 stk hel hvitløk, finhakket

1 neve peanøtter, finhakket

5 stk vårløk, i tynne skiver

1 stk chilipepper, rød, finhakket

250 g brede risnudler

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Suppe med grønne bønner og mandelsmør

En enkel, grønn suppe som blir himmelsk med en magisk ingrediens - mandelsmør.

Til 4 porsjoner:

3 ss olivenolje

2 stk løk, finhakket

1 fedd hvitløk, hakket

3 stk gulrot

500 g aspargesbønner

salt og nykvernet pepper

1 l kyllingkraft

100 g mandelsmør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Italiensk brødsuppe

Italiensk mat? Ja, denne suppa er autentisk.

Til 4 porsjoner:

50 g parmesan

2 stk egg, kokt

4 stk brødskiver

50 g parmesan

persille

4 stk pølse, gjerne italienske

1,2 l kraft eller buljong

Høyde (px): Bredde (px):

Linsesuppe

Til 4 porsjoner:

100 g bacon

1 stk løk - stor

3 stk hvitløk - fedd

salt og pepper

3 stk gulrøtter

2 ss tomatpuré

250 g linser - røde

5 dl kyllingbuljong

8 dl vann

1 ss rødvinseddik

parmesan

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Løksuppe

Slik lager du super løksuppe. Ikke let lenger! Du finner ikke bedre løksuppe enn denne.

Ingredienser:

6 stk løk

1 dl madeira

1,5 l vann

buljongterning

100 g ost, gjerne gryere eller annen fast, hvitost

25 g parmesan

2 stk små loffskive r

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bouillabaisse - fransk fiskesuppe

Her er den store, franske fiskesuppa gjort enkel.

Ingredienser:

1 stk fennikel (stor)

2 stk løk

3 stk fisk ehoder, for eksempel kveite, torsk og laks

4 stk tomater (store)

4 stk poteter

300 g tomatpuré

0,5 fl hvitvin

2 skiver loff

1 stk eggeplomme

1 fedd hvitløk, uten skall

1 ss sitronsaft

4 stk små fisk, for eksempel flyndre, dorade, havabbor og fjellørret (ferdig renset)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe har aldri vært bedre...

Ingredienser:

1 stk løk

2 stk blomkål

2 dl kremfløte

5 skiver bacon

3 skiver loff

salt og nykvernet pepper

1 ts muskat

1 ss gressløk, finhakket

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Mandelsuppe

Det høres rart ut, men mandelsuppe er en herlig, spansk spesialitet.

Til 2 porsjoner:

3 ss olivenolje

100 g mandler, uten skall

3 skiver brød av tørt brød

persille

2 fedd hvitløk

noen safran tråder

salt og nykvernet pepper

1 ts sherry eddik (eller annen eddik)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Grønn ertesuppe med pølsebiter

Denne ertesuppen laget av frosne erter lager du på et blunk.

Til 1 porsjon:

250 g erter, frosne

2 dl vann

2 ss konsentrert kylling kraft

1 dl fløte

1 stk grillpølse

1 rømme klatt

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!