Timian passer best til dette

Maten som passer best til timian

Har du en timianpotte du ikke får brukt?

Sist oppdatert

Har du kjøpt en timianplante og ikke vet hva du skal bruke den til?

Du er ikke alene.

Kanskje du fant en oppskrift som krevde at du gikk og kjøpte en potte med frisk timian?

Og nå står den der da. Du vet at dersom du ikke bruker den opp fortere enn svint så dør den. Selv om du vet veldig godt hvordan du holder den i live - så vet du like godt at du ikke kommer til å greie det.

Det er mange som har det på denne måten. Det burde jo bare finnes en app eller et annen elektronisk system, som holdt plantene i friske, grønne og fulle av smak, men det gjør det (meg bekjent, ikke i 2015). Værsågod! Her er ideen til datanerds med grønne fingre. (Tipsene du trenger er i og for seg her: Slik unngår du at urtene dør).

I mellomtiden har vi valget. Vi kan la timianplanten gi oss dårlig samvittighet mens den sakte visner hen og forvandles til en brun tristesse som ender sitt liv i restavfallsposen.

Eller: Vi kan spise den! Og dermed få et fullverdig liv slik det var tenkt. Timian blir jo dyrket for å piffe opp maten vår, enten det er snakk om fisk, kylling eller koteletter!

La oss gi timian det den fortjener. Timian kan være for en matrett det et diadem er for en dronning. Kronen på verket.

 

Det som som passer best med timian er:

 

  • Sopp
  • Tomater
  • Poteter
  • Fisk
  • Løk
  • Kylling
  • Ost, særlig chevre
  • Lam
  • Aubergine

 

Med det som utgangspunkt kan vi drømme oss fram til noen enkle retter og kombinasjoner:

 

Smørbrød: Stek en brødskive sammen med sopp i smør i stekepannen til den er gyllen, gni den inn med hvitløk, ha over soppen, eventuelt litt chevre og dryss over timian.

Lag en minisalat med skivede tomater, olivenolje og timian.

Kok poteter, skrell dem, og bland med brunet smør, timian og noen hakkede nøtter.

Rull fiskefileten inn i timian, ha over litt olivenolje og pakk den inn i folie og bak den i ovnen.

Lag løksuppe ved å steke løken gyllen på lav varme, ha over vann og kyllingkraft før det koker i ca 20 minutter. Ha den i ildfaste former, legg i en brødskive, dryss over ost og gratiner i ovnen - ha på rikelig med timian ved servering.

Lag en snitt i kyllingfileten, legg inn revet sitronskall og timian før du steker den først i stekepannen så baker den i ovnen..

Oppskrifter med timian

Nedenfor har jeg samlet et knippe med gode oppskrifter med timian.

Du finner på fisk med timian, suppe med timian og til og med kjeks med timian.

Så da får vi håpe at timianplanten kom til sin rett - og ikke havnet i komposten.

 

Denne saken ble første gang publisert 20/01 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også