Ideer til en god frokost trenger alle. Her samler jeg ideer til frokost i helgene, når hverdagsmaset ikke tvinger deg inn i det faste mønsteret.

Og jeg har tar meg ikke bryet med å skrive egg og bacon er godt til frokost - det vet du (selv om du kanskje ikke har gjort det på denne måten før).

Tips til frokost 1: Avocado og egg

Å bruke avocado som smør på ristet brød er kanskje sunnere enn smør, men det er ikke derfor jeg liker det. Det smaker nemlig så godt at jeg gremmer meg når jeg glemmer å kjøpe det inn i helgene.

Avokadoen må være myk. Jeg innrømmer at jeg ofte kjøper ferdigmodnet, men like ofte kjøper jeg de billige nettene med litt mindre avokadoer - og håper å spise alle når de er modne.

Den beste måten å spise det på er å legge et posjert egg på toppen. Sjekk denne videoen som viser hvordan du gjør det (du kan godt vente i tre minutter, eller enda litt lenger om du ikke vil ha så rennende plomme):

 

Tips til frokost 2: Bak scones

 

Om man innså hvor enkelt det er å lage, ville flere klasket sammen scones-deig hver helg, er min påstand. Hemmeligheten bak gode scones er å blande så forsiktig som mulig ellers blir dem for tørre. Bland sammen: Mel, bakepulver, smør, sukker, egg og melk så raskt du klarer og legg skjeer av deigen i muffinsformer (det gjør jeg, så kan de ultrakonservative sconesmiljøene tenke hva de vil).

En idé er å blande sammen de tørre ingrediensene dagen i forveien (mel, bakepulver og sukker) så har du gitt deg selv et forsprang.

Jeg liker å dele dem i to, smøre på smør som smelter og legge på ost. Eller syltetøy og rømme.

 

Tips til frokost 3: Smoothie - med det du har

Ale kan lage smoothie, og du trenger ikke en oppskrift (selv om det finnes mange gode her).

Det trenger ikke engang kvalifisere til en skikkelig smoothie - bare kjør sammen juice, yoghurt og syltetøy, for eksempel. Det er ikke alle som er like flinke til å ha frosne bær og fersk frukt liggende, men har du det, så bruker det selvsagt det.

Poenget mitt er at frokosten blir et hakk mer frisk og fresh med en liten smoothie.

Tips til frokost 4: Klassisk italiener

Dette fordrer at du kjøper inn på forhånd: Mozzarella, tomat og basilikum.

Rist brødet, legg skiver med mozzarella, blader med basilikum og tomatskiver på skiva. Ha over litt olivenolje, havsalt og nykvernet pepper.

Og ikke bry deg om at du får litt olje på hendene.

 

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Tips til frokost 5: Granola

Lag granola!

Når du først er i gang med å lage granola kan du lage mye. Så har du til mange frokoster. Oppskriften finner du nedenfor (finner du ikke kakaonibs kan du droppe det).

 

Tips til frokost 6: Yoghurt du digger

Legg noen spiseskjeer yoghurt i en liten skål, legg på noen skiver med bananer Klem over litt honning.

Livet føles bedre allerede.

 

Tips til frokost 7: Bak deg egg

Franskmennene kaller det egg cocotte. Det betyr at du knekker et egg i en liten, ildfast form, legger i skinke, skinke, kanskje noen grønnsaker og crème fraîche. Dryss over litt ost og sett det inn i ovnen på 220 grader 10-15 minutter.

 

 

Erik Hannemann

Scones med blåbær

Dette er Clotildes oppskrift på scones - ikke hopp over denne...

Ingredienser:

215 g hvetemel

30 g sukker (to store spiseskjeer)

1 ts bakepulver

1 klype salt

30 g smør, kaldt (ca to spiseskjeer)

1,25 dl yoghurt

2 ss melk

3 ss hakkede sitronskall, hakkede nøtter, tørket frukt, vaniljeessens eller annet

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Granola med nøttesmak

Granola blir ekstra godt om du har i noen kakaonibs.

Til 4 porsjoner:

280 g korn

170 g nøtter

40 g kakaonibs

2 ss solsikkeolje

6 ss honning

1 ts kanel

1 ts havsalt

1 ss vaniljeessens

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Egg i form - Oeuf Cocotte

Her er Clotilde Dusouliers herlige, lille oppskrift på klassikeren Oeuf Cocotte. Oppskriften kan varieres etter hva man finner på kjøkkenet.

Ingredienser:

1 stk egg

1 ss crème fraîche

salt og pepper

littpaprikapulver

Eventuelt

1 skiver skinke, bacon, tunfisk eller tofu

1 neve hakkedetomater, sopp, paprika, squash, løk eller andre grønnsaker

1 neve muskat, revet

1 ts tørkede eller friskeurter, persille, gressløk, koriander

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!