Har du ris til overs?

Selv om du har lite til overs for ris, har du antagelig laget indisk kylling hvor det ble ris til overs, ikke sant?

Eller så du kanskje opplevd at den deilige sopprisottoen ikke ble spist opp?

Jeg har noen gode ideer om hvordan du unngår å kaste risen. Ikke bare gir maten deg god samvittighet, den kommer også til å bli god.

Ta en titt på videoen ovenfor så ser du hva jeg tenker på.

 

Ikke la ris ligge for lenge

Bare husk, for sikkerhets skyld, å ikke la risen ligge for lenge. Det kan utvikles skumle bakterier - les mer om dette her så er du sikker.

 

Ikke kast risen!

Du er ikke den eneste som aldri vet hvor mye ris du trenger til middag. I Storbritannia, for eksempel, kaster de 40.000 tonn ris hvert eneste år. I USA regner man med at en tredjedel av all kokt ris kastes i søpla.

Problemet er at man som regel tar litt mer enn det man trenger. For å være på den sikre siden.

 

Hvor mye ris per person?

Det er greit å regne en desiliter ris per person. Det er kanskje litt mer enn du trenger. I et kjøkkenglass går det omtrent to desiliter. Da har du en grei regel å måle etter.

Det finnes mange måter å bruke opp den kokte risen på. Mitt første forslag er altså den du ser i videoen øverst i artikkelen:

  • Skjær en bit mozzarella (eller annen ost), pakk den inn i risen til en ball.
  • Dypp denne ballen i mel, pisket egg og brødkrum før du steker den gyllen.

Det man helst vil oppnå er at osten smelter og blir myk. Om du ikke tør å steke den i stekepanna for lenge, kan du legge den i ovnen på 120 grader i noen minutter (etter at den er stekt gyllen).

 

Ris til overs blir til rislapper

Et annet alternativ er å steke rislapper. Oppskriften finner du lenger ned på denne siden.

Da pisker du sammen egg, melk, mel og ris og lar det svelle noen minutter. Så er det bare å steke dem sånn som du steker pannekaker.

 

Ris til overs i en fylt paprika

I oppskriften på fylt paprika (nederst i denne artikkelen) kan du bytte ut linsene med ris (eller bruke begge deler, slik som det står).

Ideen er altså å kutte av toppen på en paprika, fylle den med en blanding av hakkede tomater, løk, urter, linser og ris før du legger den i ovnen på 180 grader i 20-30 minutter.

 

Ris til overs i suppa og andre ideer

Risen du har til overs kan også gjøre grønnsaksuppa litt mer fyldig. Ha i litt færre poteter enn du hadde tenkt og spe på med risen.

Vi tar med sju andre, enkle ideer:

  • Bruk risen i en omelett eller quiche.
  • Lag "fried rice" - du trenger egentlig ikke oppskrift; stek risen på høy varme sammen med kjøtt og grønnsaker og kanskje et egg
  • Bruk risen i en smaksrik, hjemmelagd thaisuppe
  • Stek risen sammen med mandler (eller andre nøtter) og bruk den som tilbehør til kylling eller fisk
  • Det er ingenting i veien for å legge dem i vaffelrøre
  • Bruk risen i disse geniale paellatomatene
  • For nesten gratis middag: Kok oppskåret løk med laurbær, ha den i en ildfast form med kokt ris (litt av kokevæsken) og litt ost på toppen før du baker den i ovnen.

Har du flere ideer? Ikke nøl med å spe på i kommentarfeltet nedenfor!

Morten Øverbye

Rislapper med rørte bær

Ris til overs etter middagen? Lag rislapper!

Ingredienser:

5 dl ris, kokt

0,5 dl hvetemel

0,5 dl sammalt hvete

1 dl melk

3 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Foto: Peter Berg

Fylt paprika

Fyll paprikaen med masse godt!

Til 2 porsjoner:

100 g ris

100 g linser

0,5 stk løk

1 stk hvitløk

2 stk tomat

1 ts urte salt

1 ss sitronsaft

2 ss frisk basilikum, hakket

1 dl rosiner

2 stk paprika

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!