Dette er tiden for å skeie ut. Med sjokolade!

Ja, skikkelig trå til!

Det akter i alle fall jeg å gjøre.  Men, jeg gjør det elegant og kult, og vil ikke stupe ned i kvalmende, lys industriell sjokolade som jeg finner i godterihylla sammen med sure padder og rustne spiker og resten av e-stoff-slikkeriet.

Det har jeg vokst fra. Jeg har lært å sette pris på skikkelig sjokolade. Det kan du også om du leser her.

De aller fleste jeg kjenner er stadig sukkerslaver. Altså hekta på det søte du finner i sjokoladen. Sjokolade består jo av de fermenterte frøene (bønnene) fra Theobroma cacao, altså kakaotreet, sukker og som oftest melk og vanilje. Forholdet mellom kakao, melk og sukker er avgjørende. Utelater man melk, så har man mørk sjokolade.

De fleste begynner sin sjokoladespisekarriere med å like sjokolade med masse melk og sukker. Altså noe en baby ville elske. Noen kommer seg aldri ut av dette lakto-ødipale, puppestadiet.

Om man enten bevisst eller ubevisst tar kontroll og reflekterer over egen sjokoladespising og egne sjokoladepreferanser vil man (uten unntak) begynne å like mindre søte sjokoladetyper. Da begynner man å dyrke interessen for bitter sjokolade, altså sjokolade uten melk og med svært lite sukker.

Det pussige er at jo mer raffinert sjokoladespiser du blir, jo mindre raffinert er sjokoladen (teknisk sett).

Jeg vet at disse ordene vekker harme og avsky i melkesjokolademiljøene. Derfor sier jeg: Bruk og elsk den sjokoladen du vil.

Men, når det er sagt, er det faktisk mørk sjokolade som egner seg overlegent best til å lage sjokoladedesserter og sjokoladekonfekt.

Forslag til sjokoladesnacks til jul

Det første forslaget jeg kommer med er en enkel inkorporering av karamelliserte nøtter. Du ender med en deilig, diger sjokoladebar du kan kose deg med i hele julen:

Dersom denne sjokoladen ikke frister (ja, særlig...), så kan du ta en titt på hvordan du lager sjokoladetrøfler. Jeg lager noen varianter her, men det er bare å spe med dine egne ideer.

Bare for å hjelp litt på vei:

 

 

Peanøtter

Kanel

Fiken

Salt

Appelsin

Te

Brioche

Dersom du har lyst til å lage noe mer avansert, så er det artig å bryne seg på konfekt. I videoen viser jeg en helt enkel variant, men her kan du for eksempel fylle formene med nøtter og så helle over sjokoladen (ja, hvordan tenkte du de fikk nøtten inn i sjokoladen?!):

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

En av mine virkelige favoritter er oppskriften på "sjokoladesalami", eller salami al cioccolato som altså ikke har noe med salami å gjøre, men har fått navnet fordi den ligner litt på formen til en stor salami.

Christopher Sjuve

Sjokoladekonfekt

Ja, du kan lage din egen konfekt...

Ingredienser:

400 g sjokolade

Høyde (px): Bredde (px):

Sjokolade med karamelliserte nøtter

Jo, denne er enkel å lage.

Ingredienser:

300 g kokesjokolade, lys

100 g sukker

150 g nøtt er, valnøtter og hasselnøtter, eller andre nøtter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sjokoladetrøfler med ulike dryss

Det er enkelt å lage sjokoladetrøfler.

Ingredienser:

200 g kokesjokolade, lys

1 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sjokoladesalami

Har du sjokolade? Da kan du lage denne morsomme sjokoladesalamien!

Ingredienser:

200 g sjokolade, mørk (kokesjokolade)

100 g smør

150 g melis

3 stk egg

5 ss portvin

1 stk vaniljestang

3 ss kakao

250 g kjeks, vanlige kjeks

100 g mandler, flak eller finhakket

100 g nøtter, gjerne en blanding

melis

1 dl rosinereller tørka blåbær

4 ss kandisertingefær(eller kandisert frukt)

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!