Denne lille lekkerbiskenen lages svært ofte som forrett. Den heter "vol-au-vent", som betyr noe sånt som vindblåst.

Tatt av vinden er kanskje en mer poetisk oversettelse. Poenget er at den er lett. Ultralett! Så lett som luft.

I alle fall før du fyller den. Hele poenget med denne oppfinnelsen er å lage et tynt og lekkert skall du kan fylle med de deiligste ting.

 

Hva er vol-au-vent?

Den lages av butterdeig. Stikk ut en sirkel og legg på ildfast form.

Så stikker du ut en sirkel til (samme størrelse). Så skjærer du ut en indre sirkel (som om du skulle lage en smultring).

Denne legger du på den første sirkelen.

Om du vil ha lokk så lar du "den indre sirkelen" steke med. Vil du ikke ha lokk, så lar du den være eller skjærer ut til slutt. Det er enkelt å skjære av lokket til slutt uansett.

Du ser enkelt hvordan det gjøres med bildene nedenfor.

Pensle dem eggeplomme så får de fin farge.

 

Ting å fylle med vol-au-vent med

Det jeg liker best er en blanding med krabbekjøtt, rømme og majones som jeg smaker til med cayenne og sitronsaft. Klassisk og enkelt. Her finner du en med andre skalldyr.

Men, det stopper på ingen måte her.

Kylling, sopp, grønnsaker av alle slag kan brukes. Og fisk.

Best av alt: Din rester kan bli til elegante forretter på denne måten: Kjøtt kan blandes med saus og så fyller du vol-au-vent - og dermed har maten fått et elegant ansiktsløft.

Det er for øvrig ikke uvanlig å lage søte varianter også. Fyll med krem, vaniljekrem eller hjemmelaget pistasjeis.

 

Du steker dem til de er gylne, omtrent 18-20 minutter på 200 grader.

Vol au vent: Stikk først ut en ring. © Foto: Erik Hannemann

Du får en vol-au-vent på en plate butterdeig. © Foto: Erik Hannemann

Stikk ut en stor ring, og så en i midten, som en smultring. © Foto: Erik Hannemann

Løft forsiktig over og legg på den første sirkelen. Du kan velge å ta med "lokket" - den innerste sirkelen. © Foto: Erik Hannemann

Nå er den klar for ovnen. Pensle den med eggeplomme og stek den i 10 minutter i ovnen, eller til den har puffet seg stor og har fin farge. © Foto: Erik Hannemann

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!