Denne uka har fylt med flere juleoppskrifter. I vår førjulsmeny finner du medisterkaker, og asiatisk ribbe og rømmesild. Det handler om å lage mat som får deg til å glede deg enda mer til julematen!

Her er ukemenyen:

 

Mandag: Kos med couscous

Vi begynner uka med den retten som minner mins om jul. Dette er nemlig couscoussalat med urter.

Det fine med couscous er at det går superfort å tilberede. Så, kanskje du lager kjapp mat og gjør noen juleærend?

Eller enda bedre: Lager noen julekaker.

 

Tirsdag: Øvelse i medisterkaker

Dette er en ypperlig anledning til å finpusse medisterkakene før jul - på behørig avstand fra selve dagen.

Ta en titt på denne videoen før du begynner, så er det kanskje enklere å lykkes.

Server medister kaker med kokte poteter, brun saus og grønnsaker - helt ultratradisjonelt, så kommer du i julestemning.

 

Onsdag: Torsk på en grønn juleseng

Torsk er det mange som liker til jul. I denne retten ligger torsken på juletregrønn squash - det er alt denne torskeretten har med jul å gjøre, egentlig.

 

Torsdag: Smaken av vidde og silkemyk krem

Finnbiff, altså reinsdyrkjøtt som er skavet i små biter, gjør seg veldig godt med blomkålpuré og bacon. Alt dette får du i denne oppskriften.

 

Fredag: I kveld blir det juletapas

Lag denne kvelden til skikkelig førjulshygge. Dekk på med godt brød, finn fram litt godt smør og lag herlig rømmesild.

Og ikke nøy deg med det, finn fram litt sylte, tunge, røkelaks, lag eggerøre, og annen julemat - og så serverer du kanskje noen julekaker til dessert?

Min favoritt er sandkaker, servert med pisket krem og multesyltetøy.

 

Lørdag: Ribbe som ikke smaker som på julaften

Dette er den store forsmaken på ribba. Det er ribbe, ja visst, men smaksbilde er fortsatt så langt unna den originale ribba at det ikke er noen fare for at du går lei. Den lages med honning og soya, nemlig.

Søndag: Mellom laksen ligger det et spennende lag

Vi avslutter uka med innbakt laks. Kjøp deg en pakke butterdeig - la det tine litt. Mellom to laksefileter smører du en blanding av smør, dill, sennep og sitronskall - og flere urter om du har.

Disse filetene pakker du inn i butterdeig, pensler med eggeplomme og steker til den er gyllen og fin.

 

Ha en smakfull uke!

Mandag:

Kim Holthe

Kylling- og couscoussalat med urter

Her er en enkel kyllingsalat med couscous. Couscous går omtrent dobbelt så fort som pasta.

Til 4 porsjoner:

4 stk kyllingfilet

smør, til steking

salt og nykvernet pepper

350 g couscous

1 ss smør

1 bokser cherrytomat

50 g spinat, frisk

mynte, frisk

koriander, fersk

2 ss store kapers

1 stk sitron, saft og revet skall

2 fedd hvitløk

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Medisterkaker til jul

Medisterkaker er forbløffende lett å lage. Det viktigste er å huske de to magiske krydderne: ingefær og muskat.

Til 4 porsjoner:

0,5 kg medisterdeig

2 ts salt

2 ts potetmel

0,5 ts ingefær, tørket

0,5 ts muskat

1 dl melk

ribbefett eller smør til steking

pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Torsk med dill og squash

Rask og perfekt torsk - ja, her er oppskriften. Dette er en oppskrift på torsk som alle kan lage.

Til 4 porsjoner:

1 potte dill

1 stk squash

2 stk sjalottløk

4 stk poteter

2 ss mandler

1 stk appelsin

2 stk sitronbåter

smør til steking

4 stk torskefilet, ca 150 gram per stykk

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Finnbiff med blomkål og bacon

Finnbiff (reinskav) blir supert på denne måten.

Ingredienser:

500 g finnbiff

1 stk løk

4 skiver bacon

4 stk gulrøtter

persille

2 dl crème fraîche

salt og pepper

1 stk blomkål

150 g smør

1 stk poteter

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

TV 2 © God morgen Norge

Rømmesild

Rømmesild er lett å lage og imponerer mange!

Ingredienser:

2 stk sild efileter

1,5 dl rømme

1,5 dl majones

2 ss gressløk

0,5 stk rødløk

0,5 stk sitron

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Ribbe med honning og soya

Dette er ribba for den som ikke kan vente. Derfor er den litt annerledes.

Ingredienser:

3 kg tynn ribbe (vanlig ribbe)

1 dl soyasaus

3 ss honning

1 ss fersk, revet ingefær

5 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Til 4 porsjoner:

800 g laksefilet

salt og pepper

Urtesmør

75 g smør

3 ss sennep

1 potte dill

eventuelt andreurter, som timian, merian, basilikum etc

1 stk sitron, revet skall

Butterdeig

4 pl butterdeig

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!