Ukemeny med julesmaker
Kom i julestemning med denne menyen
En meny som gir deg forsmak på julen.
Denne uka har fylt med flere juleoppskrifter. I vår førjulsmeny finner du medisterkaker, og asiatisk ribbe og rømmesild. Det handler om å lage mat som får deg til å glede deg enda mer til julematen!
Her er ukemenyen:
Mandag: Kos med couscous
Vi begynner uka med den retten som minner mins om jul. Dette er nemlig couscoussalat med urter.
Det fine med couscous er at det går superfort å tilberede. Så, kanskje du lager kjapp mat og gjør noen juleærend?
Eller enda bedre: Lager noen julekaker.
Tirsdag: Øvelse i medisterkaker
Dette er en ypperlig anledning til å finpusse medisterkakene før jul - på behørig avstand fra selve dagen.
Ta en titt på denne videoen før du begynner, så er det kanskje enklere å lykkes.
Server medister kaker med kokte poteter, brun saus og grønnsaker - helt ultratradisjonelt, så kommer du i julestemning.
Onsdag: Torsk på en grønn juleseng
Torsk er det mange som liker til jul. I denne retten ligger torsken på juletregrønn squash - det er alt denne torskeretten har med jul å gjøre, egentlig.
Torsdag: Smaken av vidde og silkemyk krem
Finnbiff, altså reinsdyrkjøtt som er skavet i små biter, gjør seg veldig godt med blomkålpuré og bacon. Alt dette får du i denne oppskriften.
Fredag: I kveld blir det juletapas
Lag denne kvelden til skikkelig førjulshygge. Dekk på med godt brød, finn fram litt godt smør og lag herlig rømmesild.
Og ikke nøy deg med det, finn fram litt sylte, tunge, røkelaks, lag eggerøre, og annen julemat - og så serverer du kanskje noen julekaker til dessert?
Min favoritt er sandkaker, servert med pisket krem og multesyltetøy.
Lørdag: Ribbe som ikke smaker som på julaften
Dette er den store forsmaken på ribba. Det er ribbe, ja visst, men smaksbilde er fortsatt så langt unna den originale ribba at det ikke er noen fare for at du går lei. Den lages med honning og soya, nemlig.
Søndag: Mellom laksen ligger det et spennende lag
Vi avslutter uka med innbakt laks. Kjøp deg en pakke butterdeig - la det tine litt. Mellom to laksefileter smører du en blanding av smør, dill, sennep og sitronskall - og flere urter om du har.
Disse filetene pakker du inn i butterdeig, pensler med eggeplomme og steker til den er gyllen og fin.
Ha en smakfull uke!
Kylling- og couscoussalat med urter
Her er en enkel kyllingsalat med couscous. Couscous går omtrent dobbelt så fort som pasta.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
4 stk Kyllingfilet
Smør, til steking
Salt og nykvernet pepper
350 g Couscous
1 ss Smør
1 bokser Cherrytomat
50 g Spinat, frisk
Mynte, frisk
Koriander, fersk
2 ss Kapers
1 stk Sitron, saft og revet skall
2 fedd Hvitløk
Olivenolje
Medisterkaker til jul
Medisterkaker er forbløffende lett å lage. Det viktigste er å huske de to magiske krydderne: ingefær og muskat.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
0.5 kg Medisterdeig
2 ts Salt
2 ts Potetmel
0.5 ts Ingefær
0.5 ts Muskat
1 dl Melk
Ribbe
Pepper
Torsk med dill og squash
Rask og perfekt torsk - ja, her er oppskriften. Dette er en oppskrift på torsk som alle kan lage.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
1 potte Dill
1 stk Squash
2 stk Sjalottløk
4 stk Poteter
2 ss Mandler
1 stk Appelsin
2 stk Sitronbåter
Smør til steking
4 stk Torskefilet
Ingredienser:
500 g Finnbiff
1 stk Løk
4 skiver Bacon
4 stk Gulrøtter
Persille
2 dl Crème fraîche
Salt og pepper
1 stk Blomkål
150 g Smør
1 stk Poteter
Ingredienser:
2 stk Sild
1.5 dl Rømme
1.5 dl Majones
2 ss Gressløk
0.5 stk Rødløk
0.5 stk Sitron
Ribbe med honning og soya
Dette er ribba for den som ikke kan vente. Derfor er den litt annerledes.
Se hele oppskriftenIngredienser:
3 kg Ribbe
1 dl Soyasaus
3 ss Honning
1 ss Ingefær
5 fedd Hvitløk
Innbakt laks
Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
800 g Laksefilet
Salt og pepper
75 g Smør
3 ss Sennep
1 potte Dill
Urter
1 stk Sitron, revet skall
4 pl Butterdeig
1 stk Egg
Denne saken ble første gang publisert 08/12 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.