For å gjøre oss klare til den tradisjonelle julematen, så gjør vi den første desemberuka til en krydderuke. Da blir det en god kontrast til tiden som kommer, hvor vi spiser alt det som julen hører til; ribbe, pinnekjøtt og lutefisk - for eksempel.

Vi henter inspirasjon fra krydderlandene Thailand, Mexico og India. Det er tid for krydder.

Mandag: Kjøttdeig med karri

Dette er en enkel oppskrift med kylling og karri. Det kan se ut som om ingredienslisten er lang, men veldig mye på listen er krydder.

Server den fargerike retten med litt yoghurt og frisk koriander.

Tirsdag: Gul torsk

Denne torsken får følge av flotte farger, omtrent som en lussekatt i fargen. Og krydderne bidrar til en hyggelig avveksling i smakene.

 

Onsdag: Suppe som burde vunnet priser

Om supper kunne vinne priser ville denne vært på pallen hver gang. Prøv den - så skal du se at du er enig.

Får du tak i limeblader, blir dette enda bedre (men det ikke nødvendig).

 

Torsdag: Blåskjell fra fjerne himmelstrøk

Vi forlater ikke Thailand riktig ennå. Ikke før vi har smakt på disse blåskjellene. Blåskjell er super hverdagsmat. Det går raskt, er billig, stilig og smaker godt.

Hvordan vet du at de er ferdig? Jo, når de er åpne er de ferdig. Det er som de sier "Vel bekomme".

 

Fredag: Stek lefsene i panna

Dette er en liten fest av et måltid. I smakene minner det mye om taco (og det er ingenting i veien for å bruke "tacokrydder").

Det som gjør dette så digg er at lefsene smøres med smøreost og tørket koriander, fylles med krydret kjøttdeig og ost, før de brettes sammen og stekes sprø i stekepannen.

Nydelig.

Lørdag: Alle gleder seg til tortillachips og rømme

Denne lørdagen gleder alle seg til maten når chili con carnen kommer på bordet. De blir skikkelig god stemning for store og små når du serverer med tortillachips og rømme.

Søndag: Indisk fest

Vi avslutter denne uka med en heisatur til India. Biryani er en sikker vinner - og det er like greit å doble oppskriften og invitere en helg gjeng på middag.

Mandag:

Øystein Westlie

Curry med kjøtt og ris

Denne oppskriften er mye enklere å følge enn den tilsynelatende ser ut for når du ser lengden på ingredienslisten. Les gjennom alt før du begynner.

Til 4 porsjoner:

Ris

4 dl ris

6 dl vann

1 ts salt

Marinade

15 stk safrantråder

1 ss h-melk

30 g ingefær, fersk

2 stk rød chili

8 fedd hvitløk

30 g mango

2 ss gresk yoghurt

1 ts gurkemeie

2 ss tomatpuré

1 ts sukker

400 g mørbradstek

Krydderblanding

2 stk løk

1 dl olivenolje

1 stk kanelstang

2 stk kardemomme

2 stk nellikspiker

2 stk laurbærblad

1 ts salt

Til servering

gresk yoghurt

koriander, frisk, hakket

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Torsk med asiatisk vri

Bengalsk torsk? Ja, her er den nye torsken..

Ingredienser:

0,5 ts gurkemeie

pepper

0,5 ts cayennepepper

0,5 ts kumin

4 stk torskefileter, ca 180 gram hver

2 dl matyoghurt(tykk yoghurt)

2 ss hvetemel

olje/smør til steking

1 ss sennepsfrø

1 stk rødløk

1 fedd hvitløk

1 ts karri

1 dl fløte

koriander, frisk, hakket

1 ts koriander(pulver)

salt

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Til 4 porsjoner:

20 g ingefær

0,5 stk rød chili

sitrongress

2 fedd hvitløk

10 stk sjalottløk

2 bokser kokosmelk

5 dl kyllingkraft

2 stk rødløk

3 stk vårløk

2 stk kyllingfilet

6 stk cherrytomat

0,5 stk lime

1 ts fiskesaus

1 ss karri

koriander, fersk

olje/smør til steking

galangal

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Blåskjell thai style

Denne blåskjellretten, som på thailandsk heter Pad Hoi Malaeng, smaker både sterkt, salt og søtt, og har en fin anislignende tone fra thaibasilikum.

Til 6 porsjoner:

2 kg blåskjell

2 stk rød chili uten frø

2 fedd hvitløk

8 cm ingefær

olje

5 ss østerssaus

0,5 ts pepper, svart

1 stk lime

1 neve thaibasilikum

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Quesadilla med kylling

Du vil bli forbløffet over hvor godt dette er. Det må prøves! Quesadillas lages med tortillas som stekes i panna.

Ingredienser:

200 g kyllingkjøttdeig

1 stk løk

2 ts tacokrydder

100 g smøreost

1 ts korianderfrø

2 stk vårløk

1 stk rød chili

100 g revet hvitost

4 stk tortilla (lefse som kjøpes ferdig)

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):

Mandag:

Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

0,5 kg kjøttdeig

1 ss tomatpuré

2 stk tomatboks

5 fedd hvitløk, skrelt

3 stk soltørkede tomater, hakket

3 stk gulrøtter, skrelte

2 bokser bønner, f. eks kidneybønner

1 ts kuminfrø

1 ts korianderfrø eller pulver

1 stk chili, eller flere

1 ts chilipulver

2 stk paprika

4 ss rømme

tortillachips

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!