17 kaker å velge mellom til 17. mai

17 kaker å velge mellom til 17. mai

Se hvilken du skal lage!

FLOTT SYN: Charlotte russe består av fromasj og rullekake som er montert sammen.

FLOTT SYN: Charlotte russe består av fromasj og rullekake som er montert sammen. Foto: Foto: Aina Hole/melk.no

Publisert Oppdatert

Vi må ha kake på 17. mai!

Foruten om karbonader, bunader, korps, skolegårder, pølser (pølsebrød!), iskrem, grunnlov og kanonader handler denne dagen om kaker.

Masse kaker.

Og særlig pavlova - for den som tør.

Tradisjonene varierer fra familier til familie. Hvilke kaker som kommer på bordet bestemmes også av kakebakerens evner og preferanser.

Jeg, for eksempel, har alltid likt sjokoladekaker bedre enn bløtkaker.

Ber du meg lage en kake blir det sjokoladekake - og aller helst denne strålende stortrommekaken (som Julia Child ga oss).

Jeg har samlet et solid knippe med kaker for enhver ganelyst. Alle oppskriftene finner du nedenfor. Vi begynner med bløtkakene.

 

 

Bløtkake til 17. mai

Om du vil være trendy er det "nakenkake" som gjelder. Det er en høy og fin bløtkake, men som er litt mindre bløt enn andre bløtkaker.

Eller vil jeg slå et slag å legge et lokk av deilig marsipan på kaken, i denne videoen ser du hvordan det gjøres.

Har du noen gang opplevd at det blir mye kake igjen?

Jeg også. Løsningen kan være enkel: Lag en mindre kake - du finner oppskriften på "miniatyrkake" nedenfor.

 

 

 

Bærkakene til 17. mai

Det er alltid lekkert å pynte med bær. De fleste bløtkaker tar seg bedre ut med bær. Litt synd at vi ble ferdige med grunnloven før bærene var i sesong. Men, nå kan vi finne (dyre og) friske bær i butikkene året rundt.

Jeg har inkludert en bringebærkake og to jordbærkaker her. Den ene jordbærkaken er litt mer utradisjonell. Her er jordbærene faktisk krydret med pepper. Høres rart ut?

Bare prøv å se hvordan det funker ved dele et jordbær i to og la det få et lite dryss fra pepperkverna. Veldig mange blir glade i denne overraskende kombinasjonen.

Den andre jordbærkaken er mer tradisjonell.

 

 

Marengskaker til 17. mai

Vi kommer jo ikke utenom pavlova! Kaken er oppkalt etter ballerinaen Anna Pavlova (1881-1931). Marengskaken fikk navnet etter et sagnomsust (og ikke helt bekreftet) besøk i Wellington, New Zealand i 1926. Den er like populær "down under" som den er her. 

Jeg tar også med en marengskake med banan og sjokolade - det er vinneren av en bakekonkurranse vi hadde for god tid tilbake.

 

 

Sjokoladekaker til 17. mai

Er du som meg, så er det sjokoladekakene som fanger din oppmerksomhet på kakebordet. Min favoritt er sjokoladekaken med mandler (Julia Childs favorittkake).

 

Du finner også et par andre kaker. Og jeg klarte ikke å dy meg: For det som ikke vil, kan eller har tid så kan du lage verdens enklest småkaker. Det er munnfullstore biter av sprø cornflakes-kaker. Alt du behøver å gjøre er å varme opp fløte, ha i litt lønnesirup og litt appelsinskall (om du vil), før du rører inn og smelter knekt sjokolade og heller det over små former med cornflakes. Du kan også lage en stor og bryte det opp når det stivner.

 

 

Iskake til 17. mai

Om 17. mai handler om is og kake må iskake være midt i blinken. Du finner oppskriften på oreoiskake nedenfor.

En mer norsk variant får du i iskaka med multer. Har du tid og lyst til å lage en skikkelig 17. maikake er dette kaka for deg. Det beste er at du kan lage den på forhånd!

 

 

Andre kaker

Til slutt har jeg med to kaker som skiller seg litt ut fra de andre.

Det første er en super sitronterte som smaker så mye av sitron at du vil få bakoversveis.

Og avslutningsvis får du en flott charlotte-russe! Først lager du en rullekake som du skjærer i skiver. Skivene legger du i bunnen av en plastdekket bolle. Så fyller du bollen med fromasj og gelé. Når det stivner tipper du den på hodet.

Vips! Så er det 17. mai! Det er bare å la kanonene smelle!

 

Elin Vatnar Nilsen

Nakenkake

Enkel etasjekake med frukt og bær

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Egg

100 g Sukker

100 g Hvetemel

1 ts Bakepulver

5 stk Egg

125 g Sukker

125 g Hvetemel

1 ts Bakepulver

3 stk Egg

75 g Sukker

75 g Hvetemel

0.5 ts Bakepulver

4 dl Kremfløte

4 ss Sukker

6 ss Syltetøy

stk Jordbær

stk Bringebær

stk Blåbær

Erik Hannemann

Bløtkake i miniatyr

Dette er enkel bløtkake. Og bløtkaka er mindre enn den du vanligvis lager.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Bunn

3 ss Appelsinmarmelade

3 ss Jordbærsyltetøy

3 ss Bringebærsyltetøy

5 dl Kremfløte

5 ss Vaniljekrem

100 g Kremost

BBCLifestyle

Prinsessekake på svensk

Prinsessekake er enkleste måten å lage en imponerende kake på.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Sukkerbrød

5 dl Kremfløte

2 dl Vaniljekrem

1 dl Bringebærsyltetøy

2 dl Bringebær

1 stk Marsipan

Melis

Øystein Westlie

Sommerens saftigste jordbærkake

Ingen sommerfest uten en skikkelig jordbærkake med luftig krem og hauger med saftige, solmodne jordbær!

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

5 stk Egg

200 g Sukker

200 g Hvetemel

1.5 ts Bakepulver

400 g Jordbær

5 dl Kremfløte

400 g Hvit sjokolade

500 g Jordbær

10 stk Mynteblader

BBC Lifestyle

Kake med krydrede jordbær og krem

Har du lyst på noe godt? Da er denne kjempegode kaken noe for deg! Den søte smaken av jordbær og krem, blandet sammen med en smakfull og fyldig kakebunn - perfekt. Prøv den selv!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 stk Egg

125 g Sukker

300 g Mel

1 ss Bakepulver

75 g Smør

150 ml Yoghurt

1 klype Salt

750 ml Kremfløte

1 stk Vaniljestang

100 g Sukker

800 g Jordbær

150 g Sukker

150 ml Vann

1 ss Pepper, kvernet

1 klype Salt

Alf Børjesson

Pavlova til 17. mai

Pavlova er en flott festkake som er enkel å lage. Marengs, krem og friske bær er alt som skal til.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

6 stk Eggehvite

2 ts Hvitvinseddik

4 dl Sukker

1 ts Maisenna

1 ts Vaniljesukker

5 dl Kremfløte

5 dl Vaniljekrem, ferdiglaget

300 g Bær

4311

Marengskake med banan og sjokolade (vinner av konkurranse)

Her er vinneren av kakekonkurransen 2011. En super kake!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

8 stk Eggehvite

400 g Sukker

1 knivsodd Salt

0.75 l Kremfløte

1 stk Banan

100 g Sjokolade

20 stk Smør

Frukt

Christopher Sjuve

Sjokoladekake med mandler (Julia Childs favorittkake)

Dette er en Julia Childs berømte sjokoladekake. Den skal være litt myk i midten og er et lite eventyr.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 ss Rom

120 g Sjokolade

100 g Smør

100 g Sukker

3 stk Eggeplomme

3 stk Eggehvite

1 ss Sukker

1 klype Salt

50 g Mandler

2 dråpe Mandel

50 g Mel

100 g Sjokolade

5 ss Smør

2 ss Rom

Mandelflak

BBCLifestyle

Sjokoladekake

Dette er en variant av den klassiske sjokoladekaka Black Forrest Gateau.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

90 g Hvetemel

1 ts Bakepulver

2 stk Egg

125 g Sukker

50 g Smør

2 ss Kakao

400 g Sjokolade, mørk

400 g Kirsebær

2 ss Sukker

3 dl Kremfløte

1 ss Sukker

Ulla Westbø/H2W studio

Dronningens drømmekake

En sjokoladekake som får deg til å drømme.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

50 g Kakao

100 stk Sukker

2 dl Vann

125 g Smør

150 g Sukker

225 g Hvetemel

0.5 ts Bakepulver

0.5 ts Natron

2 ts Vaniljeessens

2 stk Egg

250 g Kokesjokolade, lys

5 dl Kremfløte

1 ts Vaniljeessens

0.5 pk Vaniljekrem

1 dl Kremfløte

50 g Marsipan

150 g Blåbær

100 g Sjokolade

3 dl Kremfløte

1 dl Sirup, lys

450 g Kokesjokolade, lys

Erik Hannemann

Cornflake-kaker

Det går fort å lage de deilige, sprø sjokoladekonfektene.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Sjokolade

2 dl Kremfløte

2 ss Lønnesirup

1 stk Appelsin, finrevet skall

5 dl Cornflakes

Erik Hannemann

Mandas Oreoiskake

Denne kaken er like kald som den er enkel og god.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 stk Egg

2 dl Sukker

1 ts Sukker

200 g Kremost

3 dl Kremost

300 g Oreokjeks

Astrid Hals

Iskake med multer

Dette er iskaken for de store anledningene.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 dl Hasselnøtter

3 dl Melis

5 stk Eggehvite

5 pl Gelatin

5 stk Eggeplomme

2 dl Sukker

3 dl Kremfløte

2.5 dl Multer

5 dl Multer

1 pk Appelsingelé

2.4 dl Vann

Erik Hannemann

Sitronterte

Sitronterte har aldri vært enklere. Og denne oppskriften på sitronterte dufter så intenst sitron at du bare kan glede deg.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

3 stk Sitron

5 stk Egg

200 g Sukker

2 dl Kremfløte

2 pl Butterdeig

Elin Vatnar Nilsen

Ostekake med gelelokk

Enkel ostekake laget med gele i fyllet og på toppen

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

250 g Digestive

100 g Smør, mykt

250 gl Kremost naturell

75 g Melis

2.5 dl Vann

2 ss Sitronsaft

0.5 stk Sitron, revet skall

3 dl Kremfløte

1 pk Sitrongelé

Aina Hole

Charlotte russe

Dette er en meget enkel og dekorativ fromasjkake. Charlotte russe kan både serveres som dessert og på kakebordet.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Egg

120 g Sukker

120 g Hvetemel

0.5 ts Bakepulver

2 dl Bringebær

3 dl Kremfløte

5 dl Fruktyoghurt

1 pk Gelé

2.5 dl Vann

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning