De gren på nesa. - Hvorfor må vi smake på dette?, tenkte kong Ferdinand og dronning Isabella. - Nei, sjokolade kan de ha for seg selv!, konkluderte det kongelige ekteparet etter at de første sjokoladebønnene var brakt til det spanske hoffet over Atlanteren.

Vi kan kanskje ikke klandre dem heller. For, det er først når du blander inn sukker at det begynner å bli interessant. Nettopp det gjorde den spanske conquistadoren Hernán Cortés noen år senere. Og da fikk pipa på hoffet en annen låt!

Siden har sjokolade gått sin seiersgang over hele verden. Nå er det vanskelig å finne noen som ikke liker de fantastiske godbitene som kan brukes i alt fra kaker, is, konfekt til vanlige sjokolader og slik aztekerne opprinnelig brukte den: å drikke den som en kopp kakao.

Anvendeligheten er fantastisk, men det som gjør sjokoladen spennende er at den sitter på mange hemmeligheter. Hvordan lages for eksempel konfekt? Hvordan blir den hard?

Med oppskriftene og tipsene du finner her kommer du litt nærmere alt det den mørke overflaten skjuler.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!