Ofte har jeg bare lyst på én bit. Ett jafs av en mektig sjokoladekake kan være nok. Skjønner du hva jeg mener?

I Spania får man kjøpt øl i bittesmå glass som kalles cañas (tenk på det engelske sugarcane, så er det lettere å se for seg tykkelsen) i Madrid. Og zurito i nord-Spania. Glassene er på mindre enn halvparten av et snitt, omtrent to munnfuller. Og det slo meg, i San Sebastian, at noen ganger er dette glasset akkurat passe. Helt perfekt! En halvliter øl i noen sammenhenger helt overkill.

Det er mye å lære av en caña. For min del er det spesielt mye å hente når det kommer til desserter. Jeg er skapt sånn at jeg sjelden klarer å stoppe før tallerkenen er tom. Det ikke alltid like behagelig, kan jeg fortelle. Så, når jeg lager maten selv, kan jeg regulere dette bedre med å lage små posjoner.

Søtt etter maten

Nesten uansett hvor mye, eller lite, jeg har spist vil jeg gjerne ha litt søtt etter maten. Noen ganger gjør denne kule sjokoladekonfekten nytten (se video her). Et par biter og så er søtsuget stagget. Du kan prøve en bit av min drømmesjokolade og se om vi blir enige.

Nedenfor finner du også oppskriften på en liten lekkerhet med mørk sjokolade og macadamianøtter.

Sjokolade i kopper

Det næmreste jeg kommer en caña i dessertverdenen er disse sjokoladekoppene (jeg tror jeg har dem fra en av Jamie Olivers bøker). De er slett ikke mer enn et par munnfuller, men du verden så mektig! Det holder! Det er nok!

Du begynner med å koke opp fløte, røre inn sjokolade, eggeplommer og piske inn litt smør på slutten. Jeg liker å ha i en knært med rom, whisky eller konjakk også, men her er vi forskjellige.

Oppskriften finner du nedenfor.

Christopher Sjuve

Sjokolade i kopper

Enkel, deilig sjokolade i kopper.

Til 4 porsjoner:

3 dl matfløte

200 g sjokolade, mørk

2 stk eggeplomme

20 g smør

4 ss rom eller konjakk, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Sjokoladekonfekt

Ja, du kan lage din egen konfekt...

Ingredienser:

400 g sjokolade

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sjokolade med macadamianøtter

Så enkelt kan det være å lage noe så godt...

Ingredienser:

3 dl kremfløte

200 g kokesjokolade, lys

1 neve macadamianøtter

flaksalt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!