Test av halvstekte rundstykker

Særlig en type kommer dårlig ut

Både taper og vinner overrasker i vår test av halvstekte rundstykker.

VARIERENDE KVALITET: De er kjent for frosne rundstykker, men Hatting kommer ikke godt ut i vår test. FOTO: Øyvind Lie
VARIERENDE KVALITET: De er kjent for frosne rundstykker, men Hatting kommer ikke godt ut i vår test. FOTO: Øyvind Lie
Sist oppdatert

Om testen:

Alle produktene er testet blindt - ekspertene vet ikke hva de har smakt på. De er stekt etter anvisningen på pakken og vi har smakt dem i to omganger. Kort tid etter steking, deretter en ny runde etter at de har ligget en stund.

I panelet satt Marit Røttingsnes Westlie og Freddy Roger. Røttingsnes Westlie driver matbloggen fru Timian, og er forfatter av flere bakebøker. Freddy Roger er baker hos Håndverksbakeriet i Drøbak.

Alle produktene er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Vi har testet halvstekte, grove rundstykker - både de du finner i butikkhylla og de som ligger i frysedisken. I testen under finner du sju ulike varianter, alle koster under 50 kroner per kilo. Alle, med unntak av Remas favorittrundstykker, er det vi klassifiserer som grove.

Kriterier

Gode råvarer og god tid er hovedingrediensene i godt bakverk. Bakverket må få nok tid i de ulike prosessene, da blir det gode rundstykker. Her finnes det selvfølgelig metoder og tilsetninger for å få opp farten under fremstillingen, men det går ut over både smak og konsistens.

Skorpe, konsistens og smak er hovedkriterier i denne testen. Skorpen skal være sprø og ha en fin gyllen farge som gir god smak.

Når du skjærer rundstykket i to trenger ikke strukturen være jevn. Det kan godt være noen store bobler, men det skal være hevet tvers igjennom, og den skal ikke være svampete. Det kan du sjekke ved å dytte fingeren inn i innmaten. Da skal den ikke sprette ut igjen. Ellers skal den være fin og saftig, ikke tørr. Innmat og skorpe skal henge godt sammen.

Når vi vurderer smaken, skal den bære preg av gode råvarer. Da snakker i særlig om ulike typer korn og frø. Her har også saftighet en betydning. En del av disse rundstykkene er tørre, selv om de kommer nesten rett ut av ovnen, og de tørker svært fort om de blir liggende.

Vinneren

Eldorado Halvstekte Fullkornrundstykker er vinneren i denne testen, et hakk bedre enn nummer to, Rema 1000 minibaguetter. Her var det fin og sprø skorpe på begge to, og de smakte av gode råvarer. Saftige var de også, særlig Eldorado-rundstykkene.

I motsatt ende fant vi den store overraskelsen, rundstykkene fra Hatting. Denne produsenten var tidlig ute, om ikke først med halvstekte rundstykker, men det kan se ut som om de har sovet i timen. - Her smaker det salt, lite annet, ifølge våre eksperter.

Pernille Høsteland Solbu hos Hatting svarer slik på det svake testresultatet for rundstykkene:

- At Norges mest solgte rundstykker fra fryseren skårer så lavt, er vi helt klart ikke fornøyd med, og samtidig veldig overrasket over. Vi jobber hver dag med å optimalisere kvaliteten på våre produkter, og kommer til å gjøre en grundig jobb for å sjekke at kvaliteten tilfredsstiller forbrukers krav også på Hatting Grove rundstykker.

Finnes det noen gode halvstekte?

Det skal sies at rundstykkene vi har testet representerer det vi kan kalle hverdagssegmentet. Skal du ha ordentlig gode, halvstekte rundstykker,  må du kraftig opp i pris.

For å sjekke snek vi også med noen dyrere varianter fra andre produsenter i testen: Lokale Helter Grove Rundstykker, United Bakeries Grove Alpe Rundstykker, Ânglamark 4-kornsstykker og Vita Hjertego Ekstra grove rundstykker.

Hos United Bakeries og Vita fant smakerne bakverk av god kvalitet: De ser bra ut, det smaker godt brød, og de har en saftig og fin konsistens. De har også en firkantet form. Det er en smart ting, ifølge våre eksperter. Denne formen gir mindre stress i fremstillingen enn de som er runde, og derved en bedre kvalitet.

Prisavviket er for stort til at vi har tatt med disse rundstykkene i den sammenlignende testen.

Denne saken ble første gang publisert 18/03 2016, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også