Ukens anbefaling

Favoritt i ny årgang

En av våre hvitvinsfavoritter er kommet i ny knallårgang.

Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Det tyske vindistriktet Mosel-Saar-Ruwer består av dalen langs hovedelven Mosel, samt dalførene rundt sideelvene Saar og Ruwer. Alle hvitvinene fra Mosel-Saar-Ruwer hører med blant de letteste og mest delikate hvitvinene i hele verden, og i Saar og Ruwer er de til tider enda en tanke lettere og mer raffinerte enn i Mosel.

Vi tar turen til Ruwer. Der er det to produsenter som er i særklasse hva angår kvalitet: Maximin Grünhaus og Karthäuserhof, og det er sistnevnte som leverer ukens vin. Riesling-druen i kombinasjon med den flotte 2007-årgangen, og fra en slik produsent, må bare bli bra.

Ikke la deg skremme av det forferdelig lange og kronglete navnet. De aller fleste polutsalg i dag har selvbetjening, så du slipper å nevne navnet på vinen til noen. Bare gå rett til hyllene med tyske hvitviner. Vår vin er veldig lett å få øye på. Som du ser på bildet, har den ikke noen vanlig stor etikett nede på flasken, bare en liten oppe på halsen.

Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2007, vnr 20313, kr 121, 87 poeng.

Meget blek gul med hint av grønt. Frisk og fruktig duft av grønne epler, sitron og lime, samt hint av blomster og mineraler. Slank og lett i munnen, men likevel med stor intensitet. Flott frukt og sødme balanseres av frisk syre. Ganske lang ettersmak. Halvtørr.

Denne vinen er veldig god å drikke nå, men tåler også noen år i kjelleren. Vi smakte et par glass først, korket flasken og satte den i kjøleskapet. Da vi drakk opp resten neste dag, var faktisk vinen bedre enn ved første smaking.

I matveien er dette en flott partner til ganske lette og delikate sjømatretter. Den er i sitt ess sammen med asiatisk-inspirerte skalldyr, hvor sødmen og det relativt lave alkoholinnholdet i vinen balanserer fint mot heten i chilien. Vinen er også glimrende som aperitiff og terrassevin.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Marinerte scampi med yoghurt-aïoli

Hummer med chili og appelsin

Acapulcoreker og ris

Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Billig og god rød portugiser

Billig, frisk og fruktig hvitvin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning