Vintips til Valentine’s

Viner til Valentine’s

Er det én dag i året man virkelig skal stelle pent med damene, er det Valentine’s. Vi anbefaler viner som går rett hjem.

Foto: Foto: Istockphoto

Publisert Oppdatert

Hvert år, den 14. februar er det Valentine's. Også i år. Og nettopp den dagen har du ikke lov til å glemme hvis du har til hensikt å styrke dine aksjer hos det annet kjønn.

Kvinner er noen luksusdyr, i hvert fall mange av dem. Da må det også være litt luksus over det man skal servere dem på denne årets mest romantiske dag. Og hva er vel mer luksuriøst enn champagne? Og hva er vel mer luksuriøst og romantisk enn "rosa" champagne?

Rosa champagne

Vi har valgt ut en rosé fra Veuve Clicquot. Den kan dere drikke som aperitif før maten, men den passer også til fisk og skalldyr, samt lyst kjøtt som kylling og kalv. Synes du det blir for drøyt med 400 kroner, har vi også tatt med en rosé musserende fra Burgund til en tredjepart av prisen.

Damer liker fisk og skalldyr. Hvis det går i lettere, litt spicy varianter med asiatisk tilsnitt, byr vi på en halvtørr tysk riesling. Om du vurderer å servere litt rikere sjømat med fete sauser basert på smør og/eller fløte, bør du gå for en hvit burgunder, som den vi anbefaler fra Giradin.

Om kvinnen i ditt liv setter pris på en blodig biff, er du en heldig mann. Her varter vi opp med en ganske kraftig, men deilig rød chilener. Den passer til både okse, lam og vilt. Vær imidlertid forsiktig med lam og vilt til damene. Mange av dem synes det blir litt strengt på smak.

Damer, vin og sjokolade

Foto: Foto: Crestock

Damer og sjokolade er en helt egen greie. Det er noe luksuriøst, ja, nesten syndig, over rik og fløyelsmyk mørk sjokolade. Enten du vurderer konfekt eller mer avanserte kreasjoner, sørg for å kjøpe sjokolade av høy kvalitet med høyt kakaoinnhold. Svinger du deg til nye høyder på kjøkkenet, kan du lage en dekadent sjokoladefondant; en innertier hos damene.

Det kan kanskje høres rart ut, men søt rødvin er det som passer best til sjokolade. Den italieneren vi anbefaler, er laget på tørkede druer, akkurat som en Amarone. Men her stopper man gjæringen slik at det blir restsukker i vinen.

Her er vinene vi anbefaler til Valentine's:

Veuve Clicquot Brut Rosé, Frankrike, vnr 44022, kr 410, *****

Lakserosa på farge. Dufter av vanilje, bringebær og tørket frukt. Middels fyldig med fin frukt, frisk syre og mineralsk ettersmak. Kan lagres 3-4 år.

Cartron Crémant de Bourgogne Rosé Brut, Frankrike, vnr 20072, kr 140, ****

Lakserosa på farge. Frisk og syrlig duft av rips med hint av bringebær og krydder. Lett til middels fyldig med fin frukt, frisk syre og litt kort ettersmak. Kan lagres 1-2 år.

Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2007, Tyskland, vnr 20313, kr 121, ******

Meget blek gul med hint av grønt. Frisk og fruktig duft av grønne epler, sitron og lime, samt hint av blomster og mineraler. Slank og lett i munnen, men likevel med stor intensitet. Flott frukt og sødme balanseres av frisk syre. Ganske lang ettersmak. Halvtørr. Kan lagres 3-4 år.

Girardin Rully 1er Cru la Pucelle 2006, Frankrike, vnr 47723, kr 200, *****

Strågul med grønnskjær. Dufter av eple, sitron og mineraler med et hint av vanilje. Også et lett islett av blomster. God fylde med rik frukt og fint balanserende syre. Lang ettersmak med fint eikepreg. Kan lagres 4-6 år.

Santa Rita Carménère Reserva 2006, Chile, vnr 40228, kr 130, *****

Meget dyp rødfiolett på farve. Solbær og kirsebær i duften med et ganske tydelig eikepreg. God fylde med rik frukt, moderat syre og tydelige, men fine tanniner. Ganske lang ettersmak. Kan lagres 3-5 år.

Accordini Recioto della Valpolicella Acinatico 2005, Italia, vnr 42067, kr 251 (halvliter), ******

Meget dyp rødfiolett på farve. Dufter av solbær og kirsebær med innslag av mørk sjokolade og krydder. God fylde med rik frukt, pen syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Halvsøt. Kan lagres 5-7 år.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning