Vin til ribbe 2012

De beste vinene til ribbe

Du kan drikke både rødvin og hvitvin til ribbe. Her er de beste.

FRISKE VINER: Du trenger viner med frisk syre til å renske opp i fettet.

FRISKE VINER: Du trenger viner med frisk syre til å renske opp i fettet. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

HER ER VINTIPS TIL RIBBE 2013

Selv om vestlandsspesialiteten pinnekjøtt har hatt økende popularitet de senere årene, er det fortsatt svineribbe som er førstevalget når vi nordmenn skal velge hva vi vil spise på julaften.

Tradisjonelt er det øl og akevitt som hører til, men stadig flere vil gjerne ha vin til den norske julematen.

Svineribben i seg selv er ikke så smaksrik, men den har mye fett. Medisterkakene og -pølsene som ofte serveres ved siden av inneholder også mye fett. Da trenger du noe som kan renske opp, og vanligvis er det akevitten, med sitt høye alkoholinnhold, som er tildelt den rollen.

Fett trenger syre

Skal du imidlertid drikke vin, skal du se etter friskhet, altså ganske høy syre i vinene. På grunn av sursøtt tilbehør, som surkål, rødkål, epler og svisker, kommer det også godt med at det er litt sødme i vinen. Blant vinentusiaster er det blitt ganske trendy å drikke riesling til ribbe. Hva? Hvitvin til ribbe? Ja, dette er faktisk ikke så rart som det høres ut.

I Tyskland og Alsace i Frankrike spiser de mye svinekjøtt, og det produseres i hovedsak hvitvin i disse områdene. Og man følger den urgamle skikken med å drikke lokal vin til lokal mat. Derfor drikker de hvitvin til choucroute garnie i Alsace. Denne retten er deres versjon av surkål (sauerkraut) servert med svinekjøtt, pølser og annet tilbehør. Altså noe som ligger ganske tett på en norsk ribbemiddag. Og ingen hvitvin passer bedre enn riesling, nettopp på grunn av disse vinenes høye syreinnhold.

Også rødvin

Om du helst vil ha rødvin, så fortvil ikke. Det finnes også friske rødviner, hvor barbera fra Piemonte naturlig peker seg ut. Chianti og andre sangiovese-baserte viner fra Toscana er også gode valg.

Da vi vet at nordmenn flest foretrekker rødvin fremfor hvitvin, spesielt vinterstid, har vi blant våre fem anbefalinger tatt med kun én hvitvin, en tysk riesling. Videre har vi med to barberaer, samt to sangiovese-baserte viner. Du finner dem listet opp nedenfor.

Gode oppskrifter

Det nytter ikke bare med god vin om du skal få et vellykket julemåltid. Maten må også være i orden, og så må jo selvsagt svoren være sprø. Her har du Eyvind Hellstrøms oppskrifter på både ribbe og tilbehør, samt en fra Christopher Sjuve:

Hellstrøms perfekte ribbe

Hellstrøms tilbehør til ribbe

Den originale ribbeoppskriften

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning