Vin til reker

Hvilken vin til reker?

Rekesmørbrød, asiatisk, pasta eller risotto? For ikke å snakke om den klassiske rekecocktailen. Vi viser hvilke viner som passer til hva.

VIN TIL REKER: Sauser og annet tilbehør avgjør hvilken vin du skal velge til reker.

VIN TIL REKER: Sauser og annet tilbehør avgjør hvilken vin du skal velge til reker. Foto: Foto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert

Vi vil i det følgende fokusere på mat hvor reker spiller hovedrollen, og da er det utelukkende hvitvin som gjelder. Men det finnes også retter hvor reker får følge av annet protein, som f.eks. i en paella, hvor du gjerne finner både kylling og chorizo. Da kan det fungere bra med rosévin eller til og med en lettere rødvin, uten for mye garvestoffer, f.eks. en barbera.

Vin til rekesmørbrød

Rekene i seg selv er vinvennlige, og serverer du dem på enklest mulig vis, f.eks. med loff eller baguette og majones eller aïoli, kan du nærmest bruke en hvilken som helst hvitvin, tørr eller halvtørr, bare den ikke er for tung eller eikepreget. Alle de anbefalte vinene nederst i denne artikkelen går godt til rekesmørbrød.

Vin til rekesalat

Når vi her snakker om rekesalat, tenker vi ikke på den du kjøper på super'n i pakker, men snarere en skikkelig salat med reker i, gjerne med en vinaigrette som dressing. Her passer det med en vin laget på sauvignon blanc. Du kan gjerne velge en sancerre, men vi har tatt med et rimeligere alternativ, sauvignon saint-bris. Denne typen viner går også godt til andre typer rekeretter med et "grønt" innslag, f.eks. asparges, artisjokk eller avocado.

Vin til reker på italiensk vis

Flere av vinene nedenfor passer til reker på italiensk vis, men det kan jo være kjekt med en italiensk vin til reker med pasta eller i risotto, så her har vi anbefalt en soave.

Vin til reker på asiatisk vis

Kommer vi over på asiatiske varianter, må vi ta hensyn til krydderet, ofte chili og ingefær. Både sauvignon blanc og vinho verde passer godt til mildere varianter, men blir det sterkere, vil en halvtørr riesling være det beste valget.

Vin til rekecocktail

Den klassiske rekecocktailen fra 70-tallet, enten med thousand island eller en rømme/majones-basert dressing tilsatt ketchup, fungere også best med en halvtørr riesling, da du trenger den ekstra sødmen for å hamle opp med dressingen. Halvtørr riesling fungerer også til reker kombinert med frukt, f.eks. melon eller mango.

Hvis du vil ekspandere den smaksmessige horisonten din utover rekesmørbrød, bør du prøve noen av disse oppskriftene.

Reke- og melonsalat

Tradisjonell rekecocktail

Grillede asparges med reker og sennepsmajones

Avokado med reker

Limemarinerte reker med avokado og agurk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning