Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Dette er en sak fra 2015, som har fått omarbeidet tekst og er oppdatert med nye viner og årganger i september 2016.

Vi er velsignet med veldig bra lam her til lands, og det er en av våre beste råvarer. Spørsmålet er hva du skal drikke til, og det avhenger mye av tilberedningsmåte og tilbehør.

Skal du ha fårikål, er f.eks. ikke rødvin noe godt valg, noe du kan lese om i vår guide til drikke til fårikål. Står en skikkelig "hot" indisk lamb curry på programmet, er det nok bedre med øl, eller en hvitvin med noe sødme, f.eks. disse rieslingene. Det samme gjelder når kjøttet er saltet og/eller røykt, som f.eks. i pinnekjøtt. En lammefrikassé vil også ha godt av hvitvin som følge, og da gjerne en hvit burgunder.

Rødvin til lam

Det finnes imidlertid endel tilfeller hvor rødvin er det naturlige førstevalget til lam, og her snakker vi om ferskt kjøtt, ikke saltet eller røykt. Det kan være forskjellige stykningsdeler, som lår, skank, filet eller carré, brunet først og så enten ovnsstekt eller braisert etterpå.

Til denne type mat skal du ha en fyldig og smaksrik rødvin, med noenlunde frisk syre og endel garvestoffer. Bordeaux og Rioja blir gjerne sett på som førstevalgene til lam, sammen med viner fra Piemonte og Toscana. Men det finnes også gode lammeviner fra andre land og distrikter, som Rhône, Portugal, California, Chile, Argentina, Australia og Sør-Afrika.

Vi har denne gang gått for viner fra Rioja, Toscana og Piemonte, og vi har også tatt med to gode viner fra Sør-Afrika, begge basert på Rhône-druer. Du finner nærmere omtale av vinene nedenfor.

Fire av disse vinene koster over 200 kroner, men er du på jakt etter noe rimeligere, må du sørge for å få med deg våre topplister over de beste rødvinene under 120 kroner og under 200 kroner. Flere av vinene på disse listene går også godt til lam.

Oppskrifter

Hvis du skal lage deg en enkel, rødvinsvennlig lammerett, så er det greit å styre unna rå grønnsaker, som f.eks. i en salat. Ingredienser som asparges og artisjokk gjør heller ingenting for å løfte retten, selv når de er varmebehandlet.

Poteter i alle fasonger er nøytralt og godt tilbehør. Pasta og ris likeså. Om du vil ha grønnsaker ved siden av, er smørstekt sopp og ovnsbakte rotgrønnsaker det mest rødvinsvennlige som finnes. Og sausen lager du på finhakket sjalottløk, lammekraft og rødvin, pluss en klatt smør.

Hvis du vil lage deg en skikkelig god lammemiddag, kan det imidlertid være kjekt å ha noen spreke oppskrifter å ty til, og disse tar for seg forskjellige stykningsdeler:

Lammecarré

Lammefilet med ratatouille

Klassisk lammelår

Lammelår med ansjospesto

Lammelår med sennep, aubergine og paprika

Lammeskanker

Grillspyd med lam og timian

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!