Vin til indisk mat 2014

Hvilken vin til indisk?

Indisk mat kan være både mild og sterk, og går fra vegetar via fisk og skalldyr til kylling og lam. Her er hva du skal drikke til.

LITT AV HVERT: Hvitvin er best til indisk mat, men du kan også drikke rødvin eller øl.

LITT AV HVERT: Hvitvin er best til indisk mat, men du kan også drikke rødvin eller øl. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert

Vinteren fortsetter, og vi søker etter mat som kan gi litt varme i kroppen. En spicy chili con carne er ikke å forakte, spesielt når du kan kombinere den med en skikkelig god og kraftig rødvin. Indisk mat er også noe som varmer, men rettene er så forskjellige at du må variere litt med henblikk på hva som passer av vin og øl. Anbefalte viner og øl finner du nærmere omtale av nederst i denne artikkelen.

Hvitvin går oftest bra

Inderne serverer gjerne mange retter samtidig, og da kan det være en utfordring å finne noe som passer til absolutt alt. Det beste kompromisset er en tørr til halvtørr, aromatisk hvitvin. Vi har plukket frem en sauvignon blanc fra New Zealand og en Gentil fra Alsace. Sistnevnte er nærmest en fruktcocktail av fem forskjellige druer, inkludert de meget aromatiske gewurztraminer og muscat. Begge disse vinene er spesielt gode til milde og middels sterke retter av type vegetar, fisk og skalldyr eller kylling.

Kommer vi over på middels sterke til veldig sterke retter, nærmest uansett om det er vegetar, sjømat, kylling eller lam, vil en frisk, halvtørr hvitvin ha den fornødne sødmen til å balansere heten, og vi har valgt en tysk riesling.

Rødvin til curry

Har du en skikkelig lamb curry, er det vanskelig å ikke få lyst på rødvin. Den bør i så fall være ganske fyldig, men også frisk og saftig, med relativt lite eikepreg eller garvestoffer. Vi har valgt en ganske kraftig barbera, og den blir best når du serverer den litt på den kjølige siden.

Men husk på at hvis curryen blir for sterk, greier ikke en rødvin å holde unna. Da bør du vurdere en halvtørr hvitvin eller øl. Hvilket bringer oss over på neste punkt.

Øl til det sterkeste

Mange foretrekker å drikke øl til indisk mat, og kjenner sikkert de lyse, indiske lagerne Cobra og Kingfisher fra indiske restauranter. De er friske og leskende, men mangler litt smakskraft til å matche maten. Da er det bedre med en India Pale Ale (IPA). Den er god til den sterkeste maten, men passer også godt på tvers av mange forskjellige typer indisk mat. Den indiske, yoghurt-baserte drikken lassi er også et godt alternativ når heten blir i heftigste laget.

Oppskrifter

Har du lyst å prøve deg på indisk mat hjemme på kjøkkenet? Her er noe spennende og velsmakende oppskrifter:

Chicken tikka masala

Kylling tandoori

Pakore

Laks jalfrazi

Mango lassi

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning