Vin til and

Hvilken vin til andebryst?

Den flotte råvaren krever gode viner, men hvilke?

ANDEVINER: Viner fra både Nord-Rhône, Burgund og Piemonte passer til and.

ANDEVINER: Viner fra både Nord-Rhône, Burgund og Piemonte passer til and. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Det er vel et tegn på den økende velstanden her i landet at andebryst er blitt stadig mer populært. Det som tidligere var et nærmest rent restaurantfenomen, begynner nå å gjøre sitt inntog i hjemmene som festmat i helgene.

Vi ser en tydelig økning i antall søk etter oppskrifter på andebryst på nettet, og med det følger også interesse for vin til andebryst, og det er nettopp det som er vårt anliggende her.

Tilberedning og tilbehør

Andebryst kan tilberedes på mange forskjellige måter og med mange ulike typer tilbehør. Gjør du det på italiensk vis, kanskje med oliven, kan det være godt med en sangiovese fra Toscana, f.eks. en god chianti. Går du over på asiatiske varianter som peking duck, vil det gjerne passe med en sødmefull pinot noir fra Oregon eller New Zealand.

Det er også ganske vanlig med søtt tilbehør til andebryst. Canard à l'orange (and i appelsinsaus) kan matches med en ganske søt hvitvin, mens kirsebærsaus sender deg i retning amarone eller ripasso. En annen dimensjon oppi det hele, er at villand har en kraftigere og rammere smak enn den tamme. Det er altså mye å forholde seg til.

Enkelt og klassisk

For at dette ikke skal gå ut over alle grenser, har vi lagt en ganske enkel og klassisk tilberedning til grunn for våre valg av viner. Da snakker vi om pannestekte bryst av tam and med ovnsstekte poteter (du kan gjerne steke dem i andefett), stekt sopp, kanskje noen glaserte/karamelliserte småløk eller rotgrønnsaker og en sjysaus laget ved at du koker ut stekepannen med en skvett rødvin og pisker inn en klatt smør.

Til dette trenger du rødvin med god fylde, frisk syre og ikke altfor aggressive garvestoffer. Viner som ofte nevnes i denne sammenheng, er burgund, nord-rhône og barbera. Da andebryst er en flott råvare, har vi strukket oss litt lenger opp i pris enn vi pleier. Vi har lagt oss i området 150-230 kroner, og vi har valgt viner fra basissortimentet til polet. Da slipper du å gå via bestillingslisten og kan handle inn før helgen.

Da vinene kommer fra forskjellige områder og er basert på forskjellige druer, er dette ikke en tradisjonell, sammenlignende test. Utvalget er basert på viner vi har smakt over de siste månedene og som i tillegg til å passe til andebryst også byr på høy kvalitet i sine respektive prisklasser. Anmeldelser av de fem utvalgte vinene finner du nedenfor.

Oppskrifter

Nedenfor finner du noen vinvennlige oppskrifter på andebryst av både det enkle og mer avanserte slaget.

Andebryst med viltsaus og karamellisert rødløk

Rosastekt andebryst på steinsopp- og mandelpotetpuré

Fransk and med selleri- og soppkrokett, sellerifondant og aigre doux

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning