Ukens beste vinkjøp

Terrassevin allerede?

Denne friske og fruktige hvitvinen fra Østerrike er som laget for late dager på terrassen.

GRÜNER VELTLINER: Ukens vin er laget på Østerrikes nasjonaldrue.
GRÜNER VELTLINER: Ukens vin er laget på Østerrikes nasjonaldrue. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Vi har vært velsignet med flott vær de siste to ukene, ihvertfall de av oss som bor i Sør-Norge, og det ser ut som det skal holde seg til over helgen. Vi nordmenn er nesten monomant opptatt av rødvin, men når det blir både lysere og varmere, henter også vi frem hvitvinen. Og for bruk på terrassen - eventuelt i hagen, i parken eller på brygga - er det få ting som slår en frisk og fruktig hvitvin.

Østerrike er et av verdens fremste hvitvinsland, og de har vist at det ikke bare er i Tyskland og Alsace man man kan lage riesling i verdensklasse. Her er en veldig god østerriksk riesling. Men østerrikerne har også også etterhvert fått sving på rødvinene sine, som f.eks. denne laget på druen blaufränkisch.

Men det var hvitvin det skulle handle om her. I tillegg til riesling, har Østerrike nemlig også sin egen nasjonaldrue, grüner veltliner. Den har et litt anderledes aromabilde enn riesling, og kan til tider, avhengig av stilart, minne om både chardonnay, pinot gris og sauvignon blanc.

Vår vinanbefaling denne uken er, nettopp, laget på grüner veltliner. Den kommer fra den gode produsenten Mantlerhof i vindistriktet Kremstal like vest for Wien, er spontangjæret i ståltank og har ikke vært lagret i hverken fat eller flaske før salg, noe som gjør den spesielt frisk og fruktig.

Mantlerhof Grüner Veltliner 2010, vnr 8044201, kr 125, 86 poeng.

Strågul med svakt grønnskjær. Fruktig duft av fersken og eple med hint av sitron, urter og mineraler. Middels til god fylde. Fruktig også i munnen, med meget frisk og appetittvekkende syre. Ganske lang ettersmak. Alkoholnivået er behagelig lavt med "kun" 12 prosent, noe som begynner å bli en sjeldenhet nå for tiden. Vinen er også veldig fersk, og har derfor bittelitt karbondioksid i seg, noe som merkes som en veldig svak prikking på tungen. Dette er på ingen måte skjemmende - snarere forfriskende.

Denne vinen er veldig god å drikke nå, men kan også lagres et par år. Vi har allerede vært inne på at dette er en god terrassevin, og den er også en fin aperitiff. Men vinen er selvsagt også glimrende til sjømat, det være seg fisk, skjell eller skalldyr. Prøv den også til asparges. Oppskrifter som passer til vinen finner du nedenfor.

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Akkurat den rødvinen du trenger

Robust sør-afrikaner

Saftig valpolicella

Rik burgunder

Økologisk fra California

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også