UKENS BESTE VINKJØP:

Til både kjøtt og kos

Denne amerikanske rødvinen passer veldig godt til vilt, men går også godt til okse og lam. Du kan også drikke den på egenhånd, som ren kos.

FRA CALIFORNIA: Truchard Syrah kommer fra Carneros-distriktet like nord for San Francisco.

FRA CALIFORNIA: Truchard Syrah kommer fra Carneros-distriktet like nord for San Francisco. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Denne gang tar vi turen til California. Det første vindistriktet man treffer på når man krysser Golden Gate på vei nordover, er Carneros. Det mer kjente Napa ligger enda lenger nord og inn i landet, så der er det ganske varmt. Carneros, derimot, ligger like på nordsiden av San Francisco Bay, og er derfor kjøligere.

Vanligvis dyrkes det burgunder-druer som chardonnay og pinot noir i Carneros, men vår vinanbefaling er laget på syrah, noe som synes vellykket, da vinen byr på høy kvalitet til en ganske moderat pris.

Truchard Syrah 2006, vnr 80143, kr 116,20, 86 poeng.

Dyp og tett rødfiolett. Dufter av modne, mørke bær med et lett animalsk preg. Også et hint av vanilje. Fyldig og ekstraktrik vin med sødmefull frukt, moderat syre og lang ettersmak med veldig fine, knapt merkbare tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres to til tre år. Det moderate syrenivået og det lave nivået av tanniner gjør at denne vinen ikke greier å ta unna fettrike kjøttretter. Men det gjør den samtidig velegnet til magert kjøtt, som vilt, men også filetstykker av okse og lam. De samme egenskapene gjør den også god å drikke som kosevin uten mat. Prøv den også til faste, vellagrede oster, som parmesan, cheddar, gruyère m.fl.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Helstekt indrefilet av elg med portvinsaus

Cognac-flambert kalvefilet

Lammeindrefilet servert med ratatouille

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Stram og fin italiener

Frisk og fruktig hvitvin til sjømat

Rimelig burgunder-erstatning

Billig rød portugiser

Spanjol som er lett å like

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning