Test avvtysk riesling 2015

De beste tyske rieslingene

Vi har testet alle de tørre, tyske rieslingene mellom 150 og 200 kroner i polets basisutvalg. Her er de beste.

FRISKE OG FRUKTIGE: Tyske rieslinger har en flott fruktsødme som balanseres av meget frisk syre.

FRISKE OG FRUKTIGE: Tyske rieslinger har en flott fruktsødme som balanseres av meget frisk syre. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Vi fortsetter vårt løp med lyse viner for den lyse årstid. Vi har hittil testet rosévin, sancerre og chablis. Vi har også tatt for oss hvitviner på papp. Nå er tiden kommet for tørre tyske rieslinger.

Disse vinene er blitt svært populære i Norge de senere årene. Før forbandt man gjerne tyske rieslinger med noe søtladent, som ikke passet så godt til mat. Men etterhvert som tyskerne har dreiet rieslingene i en stadig tørrere retning, er de blitt konkurrenter til både chablis og sancerre, men likevel med et hint av sødme, som gjør at de går spesielt bra til spicy, asiatisk-inspirert sjømat.

Mye å velge i

Med den stadig økende interessen for tørre tyske rieslinger, er det etterhvert blitt et enormt utvalg på polet. Da vi skulle gjøre denne testen, hadde vi behov for å avgrense utvalget, så vi konsentrerte oss om tyske rieslinger polet har klassifisert som tørre, i basisutvalget, og med en pris på mellom 150 og 200 kroner. Der finnes det for tiden elleve stykker, og vi har testet samtlige. De fem beste finner du nærmere omtale av nederst i denne artikkelen.

Riesling og mat

Selv tørre rieslinger har en iboende fruktsødme, og de har ofte litt restsukker også, som balanseres fint av den friske syren. Dette gjør at de, som vi allerede har vært inne på, passer veldig godt til litt spicy, asiatisk-inspirert sjømat; det være seg sushi, eller en wok med laks eller scampi.

Alle våre utvalgte rieslinger i denne testen er glimrende til denne type mat, med unntak for den fra Reichsrat von Buhl. Den er så knasende tørr at den passer bedre til mer klassisk, europeisk sjømat, gjerne med endel fett i form av smør og/eller fløte, som kan balansere den enorme syren.

Riesling går også fint til noe så enkelt som reker med loff, majones og sitron, men har du lyst å legge ned litt innsats og lage noe skikkelig godt til rieslingen din, så vil vi gjerne anbefale disse oppskriftene:

Sashimi av laks

Tartar av kongekrabbe og avokado

Kamskjell med soyasmørsaus

Blåskjell thai style

Laksewok med kokosmelk

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning