Test av tysk riesling 2014

De beste hvitvinskjøpene

Det finnes ingen viner som byr på så godt forhold mellom pris og kvalitet som tyske rieslinger. Her er de beste under 150 kroner.

FRISKE OG FRUKTIGE: Tyske rieslinger er perfekte sommerviner.

FRISKE OG FRUKTIGE: Tyske rieslinger er perfekte sommerviner. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Lyse sommerkvelder er tiden for lyse viner. Både sancerre, chablis og rosé er gode viner til lettere sommermat, som fisk, skalldyr og salater. Men den kanskje beste sommervinen av dem alle, er tysk riesling. Selv når disse er ganske tørre, byr de på en uttalt fruktsødme kombinert med frisk syre, som gjør dem veldig lette å like.

En annen ting er at tyske rieslinger holder så høy kvalitet i forhold til prisen. Det finnes selvsagt veldig gode kjøp blant andre typer vin, men som samlet gruppe, er det ikke noe som slår tyske rieslinger, spesielt i prisområdet 100-150 kroner.

16 viner til test

Vi ville ta for oss nettopp prisområdet 100-150 kroner, og vi valgte oss tørre viner i basislisten til polet. Der fant vi 16 stykker, og vi har testet samtlige. Nærmere omtale av de fem beste finner du nederst i denne artikkelen.

Etter de fem kom det elleve som ikke nådde opp. Det var ingen direkte dårlige viner blant disse elleve; de var bare ikke like gode som de fem beste. Her er de elleve som ikke nådde opp: Breuer Riesling Sauvage - 84p, Calles Riesling - 84p, Christmann Riesling Trocken - 84p, Dönnhoff Riesling Trocken - 84p, von Buhl Riesling Trocken - 84p, 3 Winzer Riesling Trocken - 83p, Dreissigacker Organic Riesling Trocken - 83p, Prinz von Hessen Riesling Trocken - 83p, Faust Riesling Gravel Trocken - 82p, Winter Riesling Trocken - 82p, Anselmann Riesling Trocken - 81p.

Riesling og mat

Riesling er matvennlig vin, og du trenger ikke å gjøre det så avansert. Reker med loff, majones og sitron er helt glimrende til riesling. For ikke å snakke om krabbe. Ellers er riesling førstevalget til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat. Her er noen gode oppskrifter:

Sashimi av laks

Krabbesalat

Kamskjell med sitron og ingefær

Laks Jalfrazi

Kongekrabbe med mangosalat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning