Test av sancerre og pouilly fumé

Glimrende sancerre

Vi har testet sancerre og naboen pouilly fumé. Her er de beste kjøpene.

FRISKE OG FRUKTIGE: Sancerre og pouilly fumé er gode til både sjømat, asparges og chèvre.

FRISKE OG FRUKTIGE: Sancerre og pouilly fumé er gode til både sjømat, asparges og chèvre. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Vi klamrer oss til de siste restene av sommer og har ikke tenkt å avslutte hvitvinssesongen riktig ennå. Vi du ha det stramt og mineralsk, skal du velge deg en chablis. Skal du spise sushi eller annen asiatisk-inspirert sjømat, er det bedre med en tysk riesling.

Viner laget på sauvignon blanc tar ofte opp i seg elementer av både chablis og riesling, men har sin egen, " grønne" aromaprofil. Tidligere i år testet vi billig sauvignon blanc, men nå skal vi ta for oss de virkelige klassikerne: sancerre og pouilly fumé.

Midt i Frankrike

Sauvignon blanc dyrkes i dag i de aller fleste vinland, men man regner at det klassiske opphavet er Loire-dalen i Frankrike. Vi er omtrent så midt i Frankrike som det går an å komme. Her renner elven Loire nordover. På vestsiden finner vi sancerre, og på østsiden pouilly fumé.

For mange millioner år siden lå dette området av Frankrike under havet. Etterhvert som havet steg, ble det liggende igjen uhorvelige mengder skalldyr, og disse ble fossilert etter hvert og dannet kalkstein. Men jordsmonnet her er ganske uensartet, med fremspring av også andre bergarter.

Minimale forskjeller

Både sancerre og pouilly fumé er laget på 100% sauvignon blanc, og vinene er ganske like. Noen mener å kjenne et litt mer brent eller røykaktig mineralsk preg i pouilly fumé, men selv drevne vineksperter tar ofte feil her. Vi valgte derfor å teste disse to vintypene sammen.

I polets basissortiment finner vi i dag 11 sancerre og 3 pouilly fumé, og vi har testet samtlige. Anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor. Dezat Sancerre 2010 er testens beste vin. På delt tredjeplass finner vi Dagueneau Pouilly Fumé 2010. Da den koster 35 kroner mindre, kårer vi den til testens beste kjøp.

Hvilken mat?

Både sancerre og pouilly fumé er gode allroundere til det meste av fisk og skalldyr. De er også gode til asparges og til den hvite geitosten chèvre. Du kan også drikke disse vinene på egenhånd, som aperitiff eller "terrassevin". Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinene:

Kald aspargessalat

Asparges med bacon og chèvre

Aspargessuppe med laks

Les også om disse flotte vindistriktene:

Alsace

Champagne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning