Test av sancerre og pouilly fumé 2014

Friske sommerviner

Sancerre og pouilly fumé er som skapt for sommerens sjømat og salater. Her er de beste kjøpene.

FRISKE OG FRUKTIGE: Sancerre og pouilly fumé er gode til både sjømat, salater, asparges og chèvre.
FRISKE OG FRUKTIGE: Sancerre og pouilly fumé er gode til både sjømat, salater, asparges og chèvre. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

img Del på Facebook



Det ser for én gangs skyld ut for at det blir noenlunde bra vær over hele landet samtidig. Da er det godt med noe leskende i glasset. Mange sverger til øl, men prøv nå for én gangs skyld noe annet enn den kjedelige industripilsen. Hveteøl er glimrende i varmen, og vil du ha noe med enda litt mer styrke og smakskraft, må du prøve en pale ale eller IPA.

Men det var vin det skulle handle om her, spesifikt tørre hvitviner, som likevel er både friske og fruktige på smak.

I hjertet av Frankrike

Druen sauvignon blanc dyrkes i dag i de fleste vinland, men regnes å ha sitt klassiske opphav i Loire-dalen i Frankrike. Omtrent midt i Frankrike renner elven Loire nordover. På vestsiden finner vi sancerre, og på østsiden pouilly fumé.

For mange millioner år siden lå dette området av Frankrike under havet. Etterhvert som havet steg, ble det liggende igjen uhorvelige mengder skalldyr, og disse ble fossilert etter hvert og dannet kalkstein. Men jordsmonnet her er ganske uensartet, med fremspring av også andre bergarter.

Veldig små forskjeller

Både sancerre og pouilly fumé er laget på 100% sauvignon blanc, og vinene er ganske like. Noen mener å kjenne et litt mer brent eller røykaktig mineralsk preg i pouilly fumé, nærmest som når det slår gnister når du slår to steiner mot hverandre, men selv drevne vineksperter tar ofte feil her. Vi valgte derfor å teste disse to vintypene sammen.

I polets basissortiment under 200 kroner finner vi i dag ti sancerre og fire pouilly fumé, og vi har testet alle. Nærmere omtaler av de fem beste finner du nederst i denne artikkelen.

Disse nådde ikke opp

Dagueneau Pouilly Fumé - 85p, Natter Sancerre - 85p, Les Montachins Sancerre - 85p, Laporte Sancerre la Terre de Anges - 85 p, Pabiot Pouilly Fumé Domaine des Fines Caillottes - 85p, Fouassier Sancerre les Grands Champs - 84p, Paul Buisse Sancerre - 84p, Bailly Pouilly Fumé les Vallons - 84p, Mellot Sancerre le Montarlet - 83p.

Hvilken mat?

Så lenge du styrer unna sushi og annen asiatisk inspirert sjømat (her vil det være bedre med riesling), og retter med rike, smørbaserte sauser, f.eks. beurre blanc eller hollandaise (her vil det være bedre med en hvit burgunder), så går sancerre og pouilly fumé til det aller meste av fisk og skalldyr, også i salater. Dampede blåskjell er glimrende, og vinene passer også veldig godt til asparges, samt den hvite, franske geitosten, chèvre. Sancerre og pouilly fumé kan også fint drikkes på egenhånd, uten mat, som aperitiff eller «terrassevin».

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinene:

img Del på Facebook



Rosmarinduftende skalldyrsalat

Kald aspargessalat

Krabbesalat

Asparges med bacon og chèvre

Tunfisksalat

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også