Test av rosévin

Rosa herlighet fra Østerrike til topps

Tilbudet av rosévin har aldri vært bedre i Norge, og vi har testet 31 av dem. Vinneren er fra Østerrike og verdt hver krone.

Vi har testet 31 roséviner og gir deg de beste kjøpene.

Vi har testet 31 roséviner og gir deg de beste kjøpene. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Publisert Oppdatert
Vinneren av årets test av rosévin. Den er fra Østerrike og er nydelig til fisk og skalldyr.

Vinneren av årets test av rosévin. Den er fra Østerrike og er nydelig til fisk og skalldyr. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Prøv gjerne denne rosévinen fra Chile. Rimelig er den også. Prøv den til lyst kjøtt eller drikk den som aperitif. Den deler andreplassen i vår test av rosévin.

Prøv gjerne denne rosévinen fra Chile. Rimelig er den også. Prøv den til lyst kjøtt eller drikk den som aperitif. Den deler andreplassen i vår test av rosévin. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Hvorfor ikke drikke denne rosévinen til ost eller som aperitif? Det havner på delt andreplass i vår test av rosévin.

Hvorfor ikke drikke denne rosévinen til ost eller som aperitif? Det havner på delt andreplass i vår test av rosévin. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Testpanel og testmetodikk

I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Grefsenkollen i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle produktene ble smakt blindt. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Er du en av dem som er skeptisk til rosévin og forbinder dette med søte og ekle eller tynne og sure viner, kan vi fortelle deg at dette er feil.

Klikk har testet 31 roséviner fra Vinmonopolets fullsortiment og gir deg våre anbefalinger.

Trendy

Rosévin er på moten som aldri før etter å ha vært en tildels utrendy drikke i mange år. Det finnes nemlig en helt ny generasjon av roséviner som kombinerer fruktighet og friskhet, noe som gjør dem saftige og til å drikke på egenhånd. Samtidig har de fleste rosévinene den nødvendige stramhet og struktur som gjør at de er flotte å drikke til mat.

Les også:

Salat med avokado og skalldyr

Sommerens kyllingsalat med myntedressing

Carpaccio

Våre anbefalinger

Det var et par roséviner som utmerket seg spesielt blant alle de 30 produktene vi testet. Best i test var den Østerrikske rosévinen, Langmann Schilcher Klassik 2008, som er laget på 100 % Blauer Wildbacher fra vinmarkene Hochgrail og Greisdorf. Weingut Langmann er for øvrig et familieeid vinhus, grunnlagt i 1746. Foruten stille vin lager firmaet også musserende Schilcher.

Langmann Schilcher Klassik 2008, vnr 10218, kr 114, 86 poeng.

Fra produsenten Stefan Langmann i Weststeiermark, Østerrike. Lakserosa på farve. Dufter rips, rabarbra, stikkelsbær og bringebær. Frisk og tørr med middels fylde og høy syre. Saftig og syrlig frukt med god lendge og mineralsk preg. Dette er en vin som egner seg like mye som en «terrassevin» og matvin. Prøv den til fisk og skalldyr.

GatoNegro Rosé 2008, vnr 13610, kr 87, 84 poeng.

Fra produsenten Viña San Pedro i Central Valley, Chile. Lakserosa på farve. Dufter rips, røde bær, jordbær og plomme. Floralt preg. Frisk og tørr med middels fylde og god syre. Saftig frukt og fin lengde. Dette er en rosévin som passer godt til matretter av fisk, lyst kjøtt eller grønnsaker. Drikk den gjerne som aperitif også om du heller foretrekker det.

Espelt Lledoner Rosat 2008, vnr 80377, kr 104,90, 84 poeng.

Fra produsenten Espelt Viticultors i Catalonia, Spania. Lakserosa på farve. Dufter plomme, jordbær, bringebær og rabarbra. Frisk og tørr med god fylde og middels syre. Rik, søtlig frukt. Denne vinen kan du drikke til retter av lyst kjøtt eller fisk. Den er også god til ost.

Les også:

Bobler til under 100-lappen

Hvordan steke kyllingbrystet perfekt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning