Test av rosévin

De beste rosévinene

Det er mai, og rosévinene flommer innover landet. Det har faktisk aldri vært et større og bedre tilbud av disse vinene enn nå. Vi gir deg de beste kjøpene.

THINK PINK: Rosévin er glimrende når været blir varmere og vi trekker utendørs.

THINK PINK: Rosévin er glimrende når været blir varmere og vi trekker utendørs. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Været er i ferd med å bli varmere og vi kan begynne å trekke utendørs etter en lang og kald vinter, og med det følger også lettere mat, og lettere viner. Det er på tide å finne frem både chablis og tyske rieslinger, og selvsagt roséviner.

I år har det vært litt ekstra trykk rundt nettopp roséviner, da polet har hatt fokus på disse vinene i sitt nyhetsslipp nå nettopp. Og det er kommet mange nye roséviner i både basissortimentet og bestillingsutvalget. I tillegg er de fleste av de gamle og gode traverne kommet i ny årgang. Men med et så omfattende utvalg; hva skal du velge?

De beste av de beste

Da vi skulle teste rosévin, var vi nødt å begrense oss. Vi satte et pristak på 150 kroner, men vi ville gjerne ha med viner fra både basis og bestilling, da flere av de erfaringsmessig beste vinene finnes i bestilling. Basert på våre egne smaksnotater, samt anmeldelser fra både inn- og utland, valgte vi oss ut en gruppe med viner, som ihvertfall på papiret skulle være blant de beste. Vi endte til slutt opp med 17 viner.

Italiensk dominans

Vi pleier vanligvis å kun liste opp anmeldelsene av de fem beste vinene i våre tester, men denne gang var det så tett i toppen, med flere viner på samme poengsummer, at vi endte opp med seks viner. Du finner anmeldelsene av disse nedenfor.

Det ble en ganske markert italiensk dominans. De fire beste vinene kommer alle fra Italia. Il Mimo og Nervi Rosa, begge fra Piemonte, kom på delt førsteplass. Like bak finner vi Ioppa, også fra Piemonte, og når den koster 30 kroner mindre, kårer vi den til testens beste kjøp.

Etter den fjerde italieneren, Rosaura, kommer to østerrikske viner, og de kan omtrent ikke bli mer forskjellige. Langmann er dyp på farve og veldig syrlig, mens Allram er blek og nærmest selve definisjonen på en terrassevin.

Rosévin og mat

Rosévin passer til lyst kjøtt, som kylling, svin og kalv, samt fisk, skalldyr og salater. Når du skal servere mange typer forskjellig mat, f.eks. fingermat, tapas eller buffet, er rosévin et godt kompromiss, da det aldri blir direkte feil. Rosévin kan også brukes på egenhånd, som aperitiff, eller, som vi allerede har vært inne på, som terrassevin.

Her er noen oppskrifter på gode retter som passer til rosévin:

Salade Niçoise

Vitello Tonnato

Caesarsalat med kylling

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning